Συμμετρική “Λυκοειδής” ονυχοδυστροφία

Συμμετρική Λυκοειδής Ονυχοδυστροφία
α)Πρόκειται, μάλλον, για ένα σπάνιο σύνδρομο που συναντάται στο σκύλο με συνδυασμό συγκεκριμένης κλινικής και ιστοπαθολογικής εικόνας, παρά για μία και μόνο πάθηση.Χαρακτηρίζεται από την οξεία εμφάνιση ονυχοαλγίας (πόνος στα νύχια), ονυχόλυση (ρήξη των νυχιών) και σταδιακή ονυχομάδηση (αποκόλληση των νυχιών) που μπορεί να συμβεί εντός εβδομάδων έως και μηνών. Μετά την πτώση των νυχιών τα νέα νύχια που αναπτύσσονται δεν είναι φυσιολογικά (ονυχοδυστροφία). Τα συμπτώματα αφορούν αποκλειστικά τα νύχια χωρίς να παρατηρούνται δερματικές αλλοιώσεις σε άλλες περιοχές του σώματος και δε συνοδεύται από άλλα συστηματικά συμπτώματα. 

Αίτια 
Τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά και πολλά από τα περιστατικά χαρακτηρίζονται τελικά ως ιδιοπαθή, ωστόσο τα ιστοπαθολογικά ευρήματα σε συνδυασμό με την ανταπόκριση αρκετών περιστατικών στη θεραπεία με ανοσορυθμιστικά φάρμακα υποδηλώνουν πιθανά ανοσολογικά αίτια. Γενετική προδιάθεση για το σύνδρομο αυτό, έχει διαπιστωθεί στις φυλές Gordonsetter, Germanshepherd και Englishsetter . Στο παρελθόν το σύνδρομο είχε συνδεθεί με τον Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ενώ η εμφάνιση του συνδρόμου σαν αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό (εμβόλιο κατά της λύσσας), πλέον αμφισβητείται. Τέλος έχουν υπάρξει περιστατικά στα οποία η εμφάνιση του συνδρόμου αποδόθηκε στην λεϊσμανίωση ή σε τροφική αλλεργία. 

Κλινικά συμπτώματα 
Το σύνδρομο μπορεί να παρατηρηθεί σε κουτάβια ή ηλικιωμένα ζώα αλλά συχνότερα εκδηλώνεται σε σκύλους μέσης ηλικίας (2-6 ετών). Τα ζώα των φυλών Gordon setters και German shepherd φαίνεται πως έχουν γενετική προδιάθεση αλλά η κατάσταση έχει παρατηρηθεί και σε πολλές άλλες φυλές καθώς και σε ζώα που δεν ανήκουν σε αμιγείς φυλές. Τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται από τους ιδιοκτήτες είναι χωλότητα λόγω ονυχαλγίας ή ονυχομάδηση. Μέσα σε μερικές εβδομάδες μπορεί να προσβληθούν όλα τα νύχια σε όλα τα άκρα. Πολλές φορές από τα νύχια εκκρίνεται πύον και το δέρμα γύρω από τα νύχια φλεγμαίνει (παρονυχία). Μετά την αποκόλληση των νυχιών (ονυχομάδηση) τα νέα νύχια που παράγονται είναι κοντά με ανώμαλο σχήμα, μαλακά και εύθραυστα (ονυχοδυστροφία). Επίσης, είναι πιθανό να παρατηρηθούν δευτερογενείς μολύνσεις των νυχιών. 

Διάγνωση 
Η διάγνωση βασίζεται στη χαρακτηριστική κλινική εικόνα με την απουσία δερματικών αλλοιώσεων σε άλλα σημεία του δέρματος ή άλλων παθολογικών ευρημάτων, τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων των νυχιών και την ιστοπαθολογική εξέταση. Η ιστοπαθολογική εξέταση στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό της νόσου παρά για την επιβεβαίωση της, καθώς παρόμοια ιστοπαθολογική εικόνα συναντάται και σε άλλες παθήσεις (τροφική αλλεργία, φαρμακευτική αντίδραση, βακτηριακές μολύνσεις, λεϊσμανίωση καθώς και ιδιοπαθής ονυχίτιδα-ονυχομάδηση). 

Θεραπεία 
Πρόκειται στην ουσία για μία μακρόχρονη ή και εφ’ όρου ζωής θεραπεία, καθώς είναι πολύ πιθανό οι αλλοιώσεις να επανεμφανίζονται μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Η αγωγή που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από το εκάστοτε περιστατικό (χρονιότητα, σοβαρότητα κλινικής εικόνας). Στη βιβλιογραφία αναφέρονται αρκετά περιστατικά που ανταποκρίθηκαν στην αποκλειστική χορήγηση λιπαρών οξέων, αν και εκ των υστέρων εγείρονται υποψίες ότι αυτά τα ζώα τελικά δεν έπασχαν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Σε ήπιες περιπτώσεις συστήνεται η χορήγηση λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με πεντοξυφυλλίνη ή τοπικά γλυκοκορτικοειδή. Ο συνδυασμός τερακυκλινών (ή δοξυκυκλίνης )με νιασιναμίδη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικός σαν αποκλειστική θεραπεία ή σε συνδυασμό με λιπαρά οξέα. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα παραπάνω, άλλα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συστηματικά γλυκοκορτικοειδή, αζαθειοπρίνη ή κυκλοσπορίνη. Στις περιπτώσεις βακτηριδιακών επιπλοκών, στα παραπάνω προστίθενται αντιβιοτικά ή τοπικά λουτρά με αντισηπτικά. Η χειρουργική εκτομή των νυχιών συστήνεται σε περιστατικά που βρίσκονται στην οξεία φάση που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο. Τέλος, στη βιβλιογραφία αναφέρονται και περιστατικά που ανταποκρίθηκαν στη χορήγηση υποαλλεργικής τροφής. Βελτίωση παρατηρείται, συνήθως, σε 3-4 έως και 12 μήνες από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής. 


πηγή : slo-gr.webnode.gr/

β) Είναι μια αυτοάνοση νόσος των σκύλων που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα νύχια σε κατά τα άλλα φαινομενικά υγιείς σκύλους. Χαρακτηρίζεται από την απώλεια των νυχιών σε περισσότερα από ένα πόδια – τελικά όλα νύχια μπορεί να χαθούν. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: δευτερογενή λοίμωξη (συχνά με έντονη μυρωδιά), διάσπαση νυχιού (συνήθως κάτω από το πίσω μέρος του νυχιού), πόνο, παραμορφωμένα / στριμμένα νύχια και χωλότητα.
Οι σύγχρονες θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση απαραίτητων λιπαρών οξέων (EFA) συμπληρώματα διατροφής , αντιβιοτική αγωγή με τετρακυκλίνη και νιακιναμίδης (νικοτιναμίδιο). Αφαίρεση των νυχιών, καθώς γίνονται χαλαρά και αυτό ίσως βοηθήσει ανακουφίζοντας από τον πόνο, αλλά γενικά δεν είναι απαραίτητο. Μολονότι υπάρχουν λίγες μελέτες για να επιβεβαιωθούν επιστημονικά τα αποτελέσματα, η θεραπεία φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Μόλις η νόσος βρίσκεται σε ύφεση, τα συμπληρώματα μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν για όλη τη ζωή του ζώου με σκοπό την πρόληψη της υποτροπής.
SLO μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις φυλές, συμπεριλαμβανομένων και των διασταυρώσεων και μικτών φυλών, αν και μερικές φυλές φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες από άλλες. Δεν φαίνεται να είναι μεταδοτική. Φαίνεται να είναι αυθόρμητη, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη κληρονομικού παράγοντα – λόγω της απουσίας των μελετών και του μικρού αριθμού των γνωστών περιπτώσεων. Όμως, υπάρχει μικρή απόδειξη αυτού σε ανεπίσημα στοιχεία.Είναι πιθανό να αναγνωρίσθηκε πρόσφατα παρά να είναι μια νέα ασθένεια. Είναι πιθανώς πιο κοινή από ό, τι φαίνεται, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει διαγνωστεί σωστά.

Πηγή : www.bloodaxe.com
Ελεύθερη μετάφραση από Elena Babalatsidis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s