Το στόμα και η υγιεινή του

Του Χαράλαμπου Ι. Χαραλαμπίδη, Κτηνίατρου, Χειρούργου/Ορθοπεδικού

Ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων την εποχή του Οδυσσέα ήταν κοντά στα 35 χρόνια. Πολλές οι αιτίες μείωσης του προσδόκιμου ζωής.Πόλεμοι, έλλειψη φαρμάκων, κακουχίες κλπ. Μια από τις βασικότερες όμως αιτίες που λίγοι μπορούν να φανταστούν ήταν η έλλειψη υγιεινής του στόματος.

Αποτελέσματα έλλειψης υγιεινής
* Η συσσώρευση εκατομμυρίων αποικιών μικροβίων απο σαπισμένες μικροποσότητες τροφών δημιουργεί κατ αρχήν πάνω στην αδαμαντίνη την οδοντική πλάκα ενω η συνέχιση συσσώρευσης αυτών των ουσιών μαζί με μικρόβια σχηματίζει την οδοντική πέτρα.
* Η παρουσία των μικροβίων και της πέτρας χαλαρώνει τα ούλα και δημιουργεί κενά μεταξύ αυτών και των δοντιών επιτρέποντας την είσοδο των βλαβερών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.
* Η μικροβιαιμία κουράζει την καρδιά, τους νεφρούς και το συκώτι οδηγώντας σιγά σιγά στην εκφύλιση αυτών των ευγενών οργάνων μειώνοντας τον μέσο όρο ζωής ανθρώπων και ζώων.
* Η παραπάνω κατάσταση χαλαρώνει τα δόντια απο τα φατνία, οι βλαβερές ουσίες εισέρχονται μέσα σ αυτά, χαλαρώνουν τους συνδέσμους συγκράτησης των δοντιών και έτσι τα δόντια καταλήγουν να κουνιούνται όποτε να μην χρησιμεύουν στη μάσηση, η οποία γίνεται και επώδυνη.
* Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης μπορει να είναι και η πλήρης ανορεξία, ιδίως στις γάτες, συνοδευόμενη απο έντονη σιελόρροια οταν το ζώο έρθει σε επαφή με φαγητό.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου ενόσω ταυτόχρονα δεν υπάρχει φροντίδα στην στοματική κοιλότητα του ζώου. Η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής των κατοικίδιων οφείλεται κατά πολύ στην ανάπτυξή της γηριατρικής και στη φροντίδα της υγιεινής του στόματος τους.

Συμβουλές
* Ζητείστε στον κτηνίατρο σας να σας εξηγήσει τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του νεαρού ακόμα ζώου με τις ειδικές οδοντόπαστες που υπάρχουν στο εμπόριο.
* Αν το ζώο δεν είναι ευάγωγο να δεχτεί τέτοια περιποίηση, υπάρχουν στο εμπόριο σταγόνες ή και κόκαλα εμποτισμένα σε χλωρεξιδίνη η οποία μειώνει κατά πολύ τον μικροβιακό πληθυσμό του στόματος.
* Αν η μυρωδιά του στόματος του ζώου σας είναι έντονη ή αποκρουστική, κανονίστε μια συνάντηση με τον κτηνίατρο για να ελέγξει την κατάσταση.
* Πολλές φορές χρειάζεται καθαρισμός των δοντιών, ο οποίος γίνεται υπό χειρουργική αναισθησία και με την τοποθέτηση τραχειοσωλήνα ετσι ώστε να μην περάσουν στην τραχεία και τους πνεύμονες τα μικρόβια κατα την διάρκεια του καθαρισμού.
* Ο καθαρισμός γίνεται συνήθως με τη χρήση υπερήχου και με υποχρεωτική στίλβωση στη συνέχεια. Ο υπέρηχος κατά τη διάρκεια του καθαρισμού δημιουργεί μικρο ρωγμές στην αδαμαντίνη του δοντιού, οι οποίες μικρορωγμές απομακρύνονται με τη στίλβωση.
* Αν δεν γίνει στίλβωση, τότε η δημιουργία πλάκας αμέσως μετα είναι βέβαιη. Ολα τα δόντια που είναι χαλαρά και κουνιούνται πρέπει να αφαιρούνται.
* Μερικές μέρες μετά τον καθαρισμό θα διαπιστώσετε θετική αλλαγή στην συμπεριφορά του κατοικίδιου σας και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.
Μην είστε υποστηρικτές του μύθου που λέει «γέρικο είναι γι αυτό κοιμάται». Κοιμάται γιατι ζεί σιωπηλό πόνο τις περισσότερες φορές.
Βοηθήστε τον τετράποδο φίλο σας με την βοήθεια του κτηνιάτρου σας να έχει υψηλή ποιότητα ζωής.

Πηγή : http://www.attikovet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s