Γιατί είναι σημαντικό το Pedigree

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για τα Pedigree και έχουμε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός τους και αν τελικά τα χρειαζόμαστε!

VLUU L200  / Samsung L200

Η ερώτηση αυτή είναι πολύ κοινή ανάμεσα σε αυτούς που ψάχνουν να αγοράσουν καθαρόαιμο σκύλο και δεν γνωρίζουν που ακριβώς πρέπει να απευθυνθούν.
Η απάντηση, αν μιλάμε για αγορά καθαρόαιμου σκύλου, είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ και φυσικά η ουσία δεν βρίσκεται στο χαρτί αλλά σε αυτά που προϋποθέτει η ύπαρξη του!
Αρχικά να πούμε ότι το pedigree είναι ο γενεαλογικός χάρτης του σκύλου σας. Εκτός από το επίσημο όνομα του σκύλου (αυτό που δηλώθηκε κατά τη γέννα του από τον εκτροφέα), την ημερομηνία γέννησης και άλλα τέτοια στοιχεία θα δείτε κανονικά το γενεαλογικό δέντρο με τους προγόνους του σκύλου σας που φθάνουν το λιγότερο 3 γενιές πίσω (και τους αριθμούς των δικών τους pedigree), αν ήταν πρωταθλητές και άλλες πληροφορίες που αφορούν ακόμα και κληρονομικές παθήσεις.
Το pedigree δεν χρειάζεται μόνο για συμμετοχή στις εκθέσεις μορφολογίας όπου είναι απαραίτητο αλλά ουσιαστικά πιστοποιεί ότι δεν υπάρχουν αιμομιξίες, κληρονομικά, ότι όντως το σκυλί είναι καθαρόαιμο και πολλά άλλα. Η συζήτηση είναι τεράστια αφού ουσιαστικά το δίλλημα είναι pedigree ή puppy mill (ή παράνομος εκτροφέας, ερασιτέχνης κτλ).
Η ύπαρξη Pedigree προϋποθέτει αναγνωρισμένο και επίσημο εκτροφέα ανεξάρτητα χώρας προέλευσης και είναι απαραίτητο στους εκτροφείς αφού εξασφαλίζει κάποια minimum όπως έλεγχος προγόνων για αποφυγή αιμομιξιών, δυνατότητα ελέγχου τίτλων και μορφολογίας προγόνων, έλλειψη κληρονομικών ασθενειών και πολλά άλλα!
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα επειδή πολλά ακούγονται από διάφορους καλοθελητές… ΟΛΟΙ οι αναγνωρισμένοι εκτροφείς είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα κουτάβια στον Κ.Ο.Ε. (ή στον αντίστοιχο φορέα της χώρας τους) μόλις γεννηθούν, άσχετα με το αν θα τα πουλήσουν ή όχι και πληρώνουν από την αρχή το κόστος! ΑΝ κάποιος λοιπόν σας πει να πληρώσετε έξτρα χρήματα για το Pedigree τότε προφανώς και είναι πλαστό αφού τα χρήματα αυτά έχουν ήδη πληρωθεί από τον εκτροφέα… οι έξτρα πληρωμές και οι απαντήσεις του στυλ “‘άμα θέλετε βγάζουμε και pedigree” αφορούν σκυλιά από PUPPY MILLS ή από παράνομους εκτροφείς και φυσικά είναι χαρτιά χωρίς καμία αξία!
Αν αποφασίσετε ότι θέλετε καθαρόαιμο σκύλο το pedigree δεν είναι προαιρετικό αλλά υποχρεωτικό! Μην δεχτείτε να κάνετε καμία παραχώρηση σχετικά με αυτό και δεν θα το μετανιώσετε!
πηγή : dogpark

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s