Συνέντευξη στον Γιάννη Αραχωβίτη.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 90 ο Γιάννης Αραχωβίτης βρέθηκε να μαθητεύει δίπλα στα δυο «ιερά τέρατα» στο χώρο της εκπαίδευσης ζώων, τον κ. Μπόμπ Μπέιλυ (Η.Π.Α.) και λίγο αργότερα την κ.Τουρίντ Ρουγκάς (Νορβηγία).Η επίδραση των δυο φωτισμένων δασκάλων άλλαξε δραστικά την εκπαιδευτική φιλοσοφία του κ. Αραχωβίτη που πέρασε οριστικά στο κλαμπ των θετικών εκπαιδευτών.

dog paw print Έχοντας αφήσει πια πίσω τις παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης (που στηρίζονταν στον εξαναγκασμό, στη ψυχολογική πίεση και τη σωματική βία, πνίχτες κ.λ.π.) και βρίσκοντας πρόσφορο χώρο προσωπικής έκφρασης, ο κ. Αραχωβίτης αποφάσισε να διαδώσει τις φιλικές μορφές εκπαίδευσης ζώων στην Ελλάδα. To StarDogs σύντομα έγινε ταυτόσημο με τις ήπιες και θετικές και ευχάριστες προς το ζώο και τον ιδιοκτήτη μορφές επικοινωνίας.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την εκπαιδευση και τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με αυτή;
Ασχολούμαι συστηματικά με την εκπαίδευση ζώων πάνω από δυο δεκαετίες και αποκλειστικά τα τελευταία 17 χρόνια.Από μικρός μου άρεσε η ψυχολογία , το γιατί κάποιος κάνει κάτι, πως μπορεί να επηρεάσεις τι συμπεριφορά των άλλων , ποια είναι τα κίνητρα και οι αιτίες που συμπεριφερόμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όμως η αγάπη μου για τα σκυλιά, συν το ότι κάποιος «άνθρωπος» μου δηλητηρίασε το σκυλάκι που είχα , με έσπρωξαν να ασχοληθώ με την σχέση ανθρώπων – σκύλων και πως μπορεί να γίνει η συμβίωσή τους αρμονικότερη. Στην πορεία βεβαίως ερωτεύθηκα την ίδια την διαδικασία της επικοινωνίας με ένα τόσο υπέροχο ζώο όπως το σκυλί.

Για ποιό λόγο πρέπει να εκπαιδεύσει κάποιος τον σκύλο του;
Για να περνάει καλά και ο σκύλος και ο άνθρωπος. Η εκπαίδευση προσθέτει ποιότητα ζωής και στους δύο. Επίσης προσφέρει ελευθερία στον άνθρωπο και στο σκύλο μιας και το σκυλί είναι ασφαλές και βολικό. Εννοείται βεβαίως ότι ο στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι ηθικός και νόμιμος.

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για να εκπαιδεύσει κάποιος τον σκύλο του;
Η εκπαίδευση του σκύλου αρχίζει από την πρώτη μέρα που το κουτάβι έρχεται στο σπίτι μας. Δηλαδή από την 8η περίπου βδομάδα της ζωής του. Ο εκτροφέας μπορεί βεβαίως να έχει ξεκινήσει κάποια πράγματα. Η εκπαίδευση των κηδεμόνων του σκύλου (ιδανικά) θα πρέπει να ξεκινάει πριν ακόμα φτάσει το κουτάβι στα χέρια τους. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να καθυστερεί γιατί είναι η γνώση και η ικανότητα των σκυλοκηδεμόνων που θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο πως θα αναπτυχθεί το ζώο από πλευράς χαρακτήρα.

Πόσο κρατάει μια εκπαίδευση και τι στάδια περιλαμβάνει;
Το σκυλί μαθαίνει καθημερινά. Η εκπαίδευση δεν είναι κάτι στατικό. Η συμπεριφορά γίνεται καλύτερη ή χειρότερη ανάλογα με το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του ζώου. Συνεπώς από την πρώτη μέρα και για όλη του την ζωή φροντίζουμε ώστε οι προσλαμβάνουσες για το σκυλί μας να είναι οι σωστές. Τώρα σε αυτό που λέμε οργανωμένη εκπαίδευση όλα πάλι είναι σχετικά. Εξαρτάται από το τι θέλει να μάθει κάποιος στο ζώο του, το τι χρειάζεται κ.λ.π. Συνήθως προσφέρονται πακέτα εκπαίδευσης που διαρκούν 2-3 μήνες. Έχουμε εκπαίδευση για κουτάβια και εκπαίδευση για ενήλικα σκυλιά.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν διαλέγουμε κάποιον εκπαιδευτή;
Να είναι ζωόφιλος, να μην χρησιμοποιεί μεθόδους που εμπεριέχουν στοιχεία φόβου, να είναι ικανός και τίμιος στην δουλειά του, να επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των ανθρώπων και τις απόψεις που θα πρέπει να περάσει. Βεβαίως η εμπειρία ή μεταδοτικότητα και όλα τα άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα σωστό δάσκαλο είναι κριτήρια επιλογής

Τι μεθόδους χρησιμοποιείτε για να εκπαιδεύσετε ένα σκύλο και τι γνώμη έχετε για την χρήση οποιαδήποτε μορφής βίας, όπως την χρήση πνίχτη, τιμωρίας,σωματικής και λεκτικής βίας;
Είμαι αυτός που έχει εισάγει πρώτος τις θετικές μορφές εκπαίδευσης (ως συνολική και τεκμηριωμένη μεθοδολογία) σε όλη την νότια Ευρώπη. Συνεπώς είναι προφανές ποιες μεθόδους χρησιμοποιώ, προτείνω και διδάσκω. Προτείνω την συνεργασία με το ζώο και όχι την κακοποίησή του (με πνίχτες, χειροδικίες, ηλεκτρικά κολάρο , εκφοβισμό κ.λ.π.)

Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται στο χώρο του σκύλου η στον δικό σας;
Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται σε διαφορετικούς χώρους, ώστε το σκυλί να μπορεί να μαθαίνει και να ανταποκρίνεται σε διαφορετικά πλαίσια, πάντα με την παρουσία και την πλήρη συμμετοχή των «κηδεμόνων» του σκύλου. Δεν είμαι υπέρ του αφήνουμε το σκυλί στο εκπαιδευτήριο.

Μπορεί να διορθωθεί η επιθετικότητα σε ένα σκύλο;
Η δουλειά του εκπαιδευτή είναι να βοηθάει ώστε να βελτιώνεται η συμπεριφορά του σκύλου. Συνεπώς το ίδιο ισχύει και με την επιθετικότητα. Σε ακραίες όμως περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη η αποστολή του εκπαιδευτή για να μπορέσει να βοηθήσει σημαντικά. Για αυτό όχι μόνο δεν θα πρέπει ηθελημένα ή άθελά μας να «αγριεύουμε» τα σκυλιά μας αλλά απεναντίας να λαμβάνουμε κάθε μέτρο ώστε να μην συμβεί. Η επιθετικότητα είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και για αυτό θα πρέπει από 2 μηνών να κοινωνικοποιούμε σωστά τα σκυλιά μας.

Μπορείτε να μας πείτε τι είναι εκπαίδευση IPO και αν είναι κατάλληλη για όλα τα σκυλιά;
Είναι εκπαίδευση αγωνιστικού επιπέδου όπου το σκυλί θα πρέπει να κάνει ένα αριθμό συμπεριφορών και σε ανάλογο επίπεδο. Όχι δεν είναι κατάλληλη για όλα τα σκυλιά και δεν σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά το χαίρονται. Προσωπικά δεν ασχολούμαι. Προτιμώ πιο χαλαρά και ευχάριστα πράγματα για το σκυλί και εμένα.

Κλείνοντας, πείτε μας με τι κριτήρια επιλέγουμε τον κατάλληλο σκύλο για εμάς;
Θα έλεγα καλύτερα ότι επιλέγουμε ένα σκυλί που και εμάς να βολεύει αλλά και εκείνο να βολεύεται. Θα πρέπει και εμείς να είμαστε κατάλληλοι για το συγκεκριμένο ζώο, ο τρόπος ζωής μας, το περιβάλλον, να ταιριάζει με τις προδιαγραφές του ζώου. Ειλικρινά είναι μεγάλη κουβέντα και θα πρέπει να γράψουμε σελίδες για το θέμα. Η επιλογή όπως πάντα είναι σημαντική. Όμως η γενικότερη φιλοσοφία μας και οι ικανότητες που έχουμε είναι σημαντικότερες. Για αυτό, ναι να ψάξουμε να βρούμε ένα σκυλί που να μας ταιριάζει και να του ταιριάζουμε. Αλλά κυρίως να αποφασίσουμε να κάτσουμε στο θρανίο να μάθουμε γενικότερα για τα σκυλιά. Το καλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου να έχουμε αν το πάρει κάποιος ατζαμής στα χέρια του σύντομα θα … (καταλαβαίνετε).

Ευχαριστούμε πολυ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s