Φάρμακα πρώτης ανάγκης-κουτί πρώτων βοηθειών.

Από την κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου.Εδώ θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές για το βασικό εξοπλισμό και τα φάρμακα που μπορεί να περιέχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών για το κατοικίδιό σας.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.
  • ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ (πότε χρησιμοποιείται), ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ(πότε ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται),ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ και ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
  • ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ.
  • ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ.
Τα φάρμακα αυτά μπορείτε να τα έχετε στο κουτί πρώτων βοηθειών και να τα χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟΝ σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης και ΠΑΝΤΑ υπό την καθοδήγηση κτηνιάτρου.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από τον/την κτηνίατρό σας να ζυγίσει το ζώο σας και να σας γράψει σε ένα χαρτί τις σωστές δοσολογίες και τρόπο χορήγησης για κάθε ένα από αυτά τα φάρμακα. Ακόμα κι αν ξέρετε πότε και πως πρέπει να χορηγούνται, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμβουλεύεσθε κτηνίατρο σε κάθε επείγον περιστατικό!
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:
Ένα φάρμακο μπορεί να σώσει όταν χορηγηθεί σωστά, αλλά το ίδιο φάρμακο μπορεί και να σκοτώσει όταν χορηγηθεί σε λάθος ζώο, λάθος δοσολογία ή για λάθος λόγο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ένα ζευγάρι ακουστικών και ένα κουτί με φάρμακα πρώτων βοηθειών ΔΕΝ σε κάνουν ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ. Μπορεί να σε κάνουν υπεύθυνο και στοργικό ιδιοκήτη, αλλά μπορεί να σε κάνουν και………………..δολοφόνο!
Για κάποια από τα σκευάσματα θα αναφερθούν οι εμπορικές τους ονομασίες προς διευκόλυνσή σας και μόνον. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!
Η διαφήμιση οποιουδήποτε φαρμάκου ή προϊόντος είναι πέρα από τις ανάγκες αυτής της ιστοσελίδας η οποία ενημερώνεται και ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ αποκλειστικά από την ιδιοκτήτριά της.
  • ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΛΟΙΠΟΝ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ:
1.Φορητό φακό και ανταλλακτικές μπαταρίες.
2.Μπουκάλι φυσιολογικού ορού (N-S) και αμπούλες φυσιολογικού ορού για πλύση ματιών (από Ανθρώπινο Φαρμακείο).
3.Γάζες απλές και αποστειρωμένες, μικρές και μεγάλες. ΟΧΙ αυτοκόλλητες: Δεν είναι κατάλληλες για καθαρισμό τραύματος.(Από Ανθρώπινο Φαρμακείο).
4.Επιδέσμους απλούς και ελαστικούς (Από Κτηνιατρικό Φαρμακείο).
5.Ταινίες Leucoplast (Από Ανθρώπινο ή Κτηνιατρικό Φαρμακείο).
6.Ένα μικρό ψαλίδι.
7.Μία παλιά πιστωτική κάρτα ή κάρτα τηλεφώνου ( χρησιμεύει για την ασφαλή αφαίρεση κεντριού μέλισσας/σφήκας).
8.Μία παλία μαξιλαροθήκη ή φανέλα(χρησιμεύει για την κάλυψη ανοιχτού τραύματος γύρω από την κοιλιά του ζώου).
9.Γάντια μιας χρήσης.Φοράτε πάντα γάντια όταν χειρίζεστε φάρμακα ( ενέσιμα και χάπια).
10.Εξάρτημα για άνοιγμα αμπούλας.
Ζητήστε από τον/την κτηνίατρό σας να σας δείξει πως να ανοίγετε με ασφάλεια τις αμπούλες.
11.Σύριγγες με ΚΟΝΤΗ και λεπτή βελόνα: του 1ml, των 2.5ml, των 5ml.
12.Ένα βαζάκι με μέλι ή καλύτερα ειδική πάστα γλυκόζης-NUTRIPLUS GEL. Για περιπτώσεις υπογλυκαιμίας.(Από Κτηνιατρικό Φαρμακείο).
13.Υγρό Ενεργό Άνθρακα. Βλ. ΕΔΩ.(Από Κτηνιατρικό Φαρμακείο)
14.Υγρό πιάτων: Fairy, Palmolive ( για πλύσιμο του ζώου σε περίπτωση δηλητηρίασης από το δέρμα με πετρελαιοειδείς ουσίες)
15.Betadine υγρό solution/scrub και Hibitane scrub.(για πλύσεις μολυσμένων τραυμάτων).(Από Ανθρώπινο φαρμακείο)
16.Οινόπνευμα καθαρό.
17.Αμπούλες ΑΤΡΟΠΙΝΗΣ. (Από Ανθρώπινο ή Κτηνιατρικό φαρμακείο)
18.Αμπούλες Απομορφίνης-FILTALON.(Από Κτηνιατρικό φαρμακείο).
19.Αμπούλες βιταμίνης Κ.-ΚΟΝΑΚΙΟΝ.(Από Ανθρώπινο φαρμακείο).
20.Σιρόπι IPEVACOM. (Από Ανθρώπινο φαρμακείο).
21.Αν το ζώο σας είναι ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟ, τότε μπορείτε να ζητήσετε από τον/την κτηνίατρό σας να σας προμηθεύσει με ειδικό σκεύασμα για περίπτωση επείγουσας αντιμετώπισης ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
22.Ενέσιμη κορτιζόνη-DEXADRESON (Από Κτηνιατρικό φαρμακείο)*ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΓΚΥΟΥΣ!!!!
23.Ενέσιμη κορτιζόνη-SOLUMEDROL: 40MG KAI 125MG(Από Ανθρώπινο φαρμακείο).*ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΓΚΥΟΥΣ!!!!
24.Χάπια κορτιζόνης-PREZOLON 5mg. (Από Ανθρώπινο φαρμακείο).*ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΕΓΚΥΟΥΣ!!!!
25.Χάπια αντιϊσταμινικά-ISTAMEX 4mg(Από Ανθρώπινο φαρμακείο).
*Ιδιαίτερη προσοχή στα αντιϊσταμινικά. Από τα ανθρώπινα σκευάσματα που κυκλοφορούν, ΜΟΝΟΝ το ISTAMEX επιτρέπεται στον σκύλο και τη γάτα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο σκεύασμα, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ΚΑΝΕΝΑ άλλο με την παρότρυνση φαρμακοποιού της ανθρώπινης φαρμακοβιοημηχανίας.
27.Αν το ζώο σας είναι αποδεδειγμένα ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ (αυτό θα το κρίνει ο/η κτηνίατρός σας) και διατρέχει κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης σε τσιμπήματα από έντομα, τροφές κτλ. τότε μπορείτε να προμηθευθείτε την προγεμισμένη με ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ σύριγγα ANAPEN( παιδιατρικό σκεύασμα από Ανθρώπινο φαρμακείο)> ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΖΩΟ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!! Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε αμπούλες ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Η ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ είναι το ΕΣΧΑΤΟ μέτρο θεραπείας μόνον σε σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις που απειλούν τη ζωή του ασθενούς ( είτε πρόκειται για ζώο είτε για άνθρωπο). Είναι ένα επικίνδυνο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει το ίδιο Θάνατο, αν χορηγηθεί σε λάθος περίπτωση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.Χάπια αντιφλεγμονώδη-ΜΗ ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΑ! Συμβουλευθείτε τον/την κτηνίατρό σας για το καταλληλότερο για το ζώο σας.
ΟΧΙ DEPON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29.Χάπια αντιβιοτικά: Συμβουλευθείτε τον/την κτηνίατρό σας για το καταλληλότερο για το ζώο σας.
30.Αλοιφή ή SPRAY ξυλοκαϊνης.
(ΤΟΠΙΚΟ αναισθητικό που βοηθά σε περιπτώσεις έντονου ερεθισμού ή πόνου στο ΔΕΡΜΑ του ζώου). ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ!!!! ΜΟΝΟΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ.
31. Αλοιφές: κορτιζονούχες,αντιβιοτικές.Συμβουλευθείτε τον/την κτηνίατρό σας για την καταλληλότερη για το ζώο σας.
32.Αλοιφή για εγκαύματα.
33. Παγοκύστεις/Θερμοφόρες όταν ταξιδεύετε καλοκαίρι/χειμώνα αντίστοιχα.
34.Μια εικόνα της Παναγίτσας! και ένα προσευχητάρι!
(Να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε τα περιεχόμενα του κουτιού πρώτων βοηθειών!)
35.Εναλλακτικά, μάθετε τον σκύλο σας να λέει την εξής προσευχή:
Παναγίτσα μου, κάνε να μην χρειαστεί ποτέ ο ιδιοκτήτης μου να χρησιμοποιήσει αυτά τα φάρμακα επάνω μου. Αν όμως χρειαστεί, σε παρακαλώ φώτισέ τον να ρωτήσει τον Κτηνίατρο πρώτα!
Γάλατα, λάδια,ΑΛΑΤΙΑ!, ξύδια, οξυζενέ και διάφορα άλλα μανζούνια του τσελεμεντέ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ!. Όλες αυτές οι παραδοσιακές συνταγές κάνουν ΜΟΝΟΝ κακό στο ζώο σας.
Αν πιστεύετε πως πρέπει να προκαλέσετε εμετό στο ζώο σας για κάποιο λόγο, συμβουλευθείτε τηλεφωνικά τον κτηνίατρό σας.
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!
Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο, πολλές εκ των οποίων είναι κυριολεκτικά «σκουπίδια». Συμβουλευθείτε τον/την κτηνίατρό σας για οτιδήποτε διαβάζετε στο διαδίκτυο.
Ελέγχετε τακτικά το κουτί πρώτων βοηθειών για φθορές καθώς και για τις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΛΗΞΕΩΣ των φαρμάκων!!!!!!!!!!
  • ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ.
  • ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ/ΑΜΠΟΥΛΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
  • ΑΚΟΥΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΘΑΝΑΤΟ!!!
ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!!!!
Δεν είναι δουλειά του σκύλου σας να κουβαλάει το κουτί πρώτων βοηθειών!!!!!!!
Για να προλάβω τη βιαστική και αβασάνιστη εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την προσωπική μου γνώμη για την χρήση φαρμάκων πρώτης ανάγκης από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς:
Ανέκαθεν ήμουν και εξακολουθώ να είμαι της άποψης πως οποιοδήποτε φάρμακο στα χέρια ενός «ειδικού» μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, ενώ το ίδιο φάρμακο στα χέρια ενός «μη ειδικού» μπορεί να γίνει δηλητήριο. Η πραγματικότητα όμως με ανάγκασε όχι να απαρνηθώ την άποψή μου αυτή, αλλά να την προσαρμόσω στις ανάγκες της καθημερινότητας που βιώνει ο μέσος όρος των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και μαζί τους και ο κτηνίατρος.
Γι’αυτούς λοιπόν που θα βιαστούν να κρίνουν και να κατακρίνουν το «Πως είναι δυνατόν να δίνονται οδηγίες και μάλιστα από κτηνίατρο για τη χρήση φαρμάκων όπως η Απομορφίνη και η Ατροπίνη από τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων?!»
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί τους, αλλά αν είναι κάποιος μπου μπορεί και πρέπει να δίνει αυτές τις οδηγίες, αυτός είναι ο κτηνίατρος και μόνον!
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας με θεωρίες και καταγγελίες. Αν είναι κάτι που πρέπει να καταγγελθεί, αυτή είναι η ανεξέλεγκτη πώληση φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και διαφόρων άλλων σκευασμάτων στη χώρα μας.
ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΑΦΩΣ ΣΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ!
Στην Ελλάδα πωλούνται φάρμακα χωρίς συνταγή Ιατρού ή Κτηνιάτρου! Ζητώ συγγνώμη αν κάποιοι σοκαριστούν από τα δυσάρεστα νέα!
ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΑΦΩΣ ΣΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ!
Ποιός δεν γνωρίζει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί ισχυρότατα δηλητήρια, σε πολύχρωμες συσκευασίες, για την θεραπεία των φυτών του κήπου του?
Ποιός δεν γνωρίζει ότι ένας ιδιοκτήτης  μπορεί να αγοράσει τα εμβόλια του κατοικιδίου του (κλασσικά και «νέου» τύπου) ελεύθερα και απολύτως «νόμιμα»? Ή μήπως νομίζετε πως είναι δύσκολο να πεθάνει ένα ζώο από έναν απλό εμβολιασμό στο σπίτι από κάποιον που «ξέρει», διότι η αδελφή της πρωτοξαδέλφης της πεθεράς της θείας του είναι……….νοσηλεύτρια και του έχει μάθει πως να κάνει ενέσεις?
Ή μήπως πάλι νομίζετε πως είναι δύσκολο να πεθάνει ένα ζώο από το αθώο παυσίπονο που χορηγήθηκε από φαρμακοποιό της ανθρώπινης φαρμακοβιομηχανίας, κατόπιν διαγνώσεως του ιδιοκτήτη για «πονοκέφαλο», «πονόλαιμο», «κοιλόπονο» και γενικώς…………..Πόνο? Ή από ένα μυκητοκτόνο φάρμακο που επίσης χορηγήθηκε από φαρμακοποιό που ΔΕΝ είδε καν το ζώο στα μάτια του, για την υποτιθέμενη μυκητίαση την οποία και πάλι διέγνωσε ο ιδιοκτήτης.
Αν η επιστήμη της κτηνιατρικής ήταν τόσο εύκολη υπόθεση, δεν θα χρειάζονταν τόσα χρόνια σπουδών και τόσοι κόποι για να αποκτήσει κανείς το πολυπόθητο πτυχίο της! Ούτε θα υπήρχε λόγος να γίνονται οι εκατοντάδες μελέτες πριν δοθεί έγκριση για την χρήση κάθε φαρμάκου σε ένα συγκεκριμένο ζωικό είδος και με μια συγκεκριμένη δοσολογία!
Ας μην υποκρινόμαστε λοιπόν πως όλα αυτά δεν συμβαίνουν γύρω μας και ας προσπαθήσουμε να δούμε το καλό που μπορεί να βγεί μέσα από αυτό το «λάθος».
Είναι απαραίτητο ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου να έχει και να ξέρει πως να χρησιμοποιεί φάρμακα πρώτης ανάγκης.Αυτό είναι κάτι που θα του το μάθει ο «κτηνίατρός» του. Όχι ο γείτονας ή ο φίλος του ο παντογνώστης. Ο κτηνίατρός του! Η πραγματικότητα είναι τέτοια, (φόλες, οικονομική κρίση, δυσκολία να βρεις κτηνίατρο όταν τον χρειάζεσαι), που επιβάλλει την ενημέρωση και επιμόρφωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς πάνω στο δύσκολο θέμα της παροχής πρώτων βοηθειών σε δηλητηριασμένα-τραυματισμένα ζώα. 
πηγή : www.vasilikianimalclinic.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s