Μυστικά για τη στοματική υγεία του σκύλου σας

Ομολογώ πως, αν και έχω ακούσει ιδιοκτήτες σκύλων να μιλούν συχνά για τα εμβόλια του σκύλου τους και για άλλα θέματα σχετικά με την υγεία του τετράποδου φίλου τους, σπάνια ακούω κάποιον ιδιοκτήτη να φροντίζει την στοματική υγεία του σκύλου του. Το θέμα αυτό είναι αρκετά παραμελημένο, αν και πολύ βασικό για την γενικότερη καλή υγεία του σκύλου σας. Με κάποιες προληπτικές ενέργειες το σκυλάκι σας θα αντιμετωπίσει μελλοντικά ελάχιστα προβλήματα με το στόμα και τα δόντια του.
Το πιο συχνό πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στα σκυλάκια των μικρόσωμων φυλών, πχ Yorkshire, Maltese, Poodle κλπ. Τα σκυλάκια αυτά έχουν μια ιδιαίτερη προδιάθεση στο σχηματισμό πέτρας στα δόντια τους. Η πέτρα αποτελείται κυρίως από άλατα, που κατακάθονται πάνω στα δόντια. Υπάρχουν πολλές αιτίες για το σχηματισμό της πέτρας.

1. Το είδος της τροφής που τρώει ο σκύλος
2. Η συχνότητα με την οποία τρώει
3. Η σύνθεση του σάλιου του
4. Η καθιστική ζωή κλπ

Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν στη δημιουργία οδοντικής πλάκας πάνω στα δόντια. Μέσα στην οδοντική πλάκα ενσωματώνονται τα άλατα και έτσι δημιουργείται η πέτρα.
Από την πέτρα αυτή, αρχίζει μια σειρά από προβλήματα, που μπορεί να φθάσει μέχρι και στην απώλεια των δοντιών του σκύλου. Η πέτρα δημιουργεί κατάλληλο έδαφος στο στόμα για τον πολλαπλασιασμό μικροβίων, σε υπέρμετρους αριθμούς. Αυτή η βακτηριδιακή υπερανάπτυξη προκαλεί στοματίτιδα και ουλίτιδα. Επίσης, δημιουργεί μια πολύ άσχημη οσμή στο στόμα του σκύλου, που είναι πολύ ενοχλητική.
Όταν τα δόντια αποκτήσουν πέτρα τότε πρέπει να καθαριστούν, για να υποχωρήσει η φλεγμονή. Σε αντίθετη περίπτωση τα μικρόβια εισχωρούν ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια. Τα ούλα αρχίζουν να αποκολλώνται από τα δόντια, και εμφανίζεται φλεγμονή στους ιστούς που συγκρατούν το δόντι στη θέση του, δηλαδή περιοδοντίτιδα. Στη διάρκεια αυτής της πορείας, η οσμή του στόματος όλο και χειροτερεύει. Αν η κατάσταση προχωρήσει πολύ, τα δόντια χάνουν τη συγκράτησή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν.
Όπως καταλαβαίνετε είναι αρκετά δύσκολο και επίπονο για τον σκύλο σας, αλλά ακόμα και για εσάς να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να την προλάβετε με το να μην αφήνετε την πέτρα να μαζεύεται στα δόντια του σκύλου σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εμφάνιση πέτρας στα δόντια του σκύλου σας;
Είναι πολύ καλό εάν δίνετε τροφή στο σκύλο σας σε καθορισμένα γεύματα, κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα. Στο ενδιάμεσο των γευμάτων, το στόμα προλαβαίνει να καθαρίσει από τα υπολείμματα τροφών και την οδοντική πλάκα, και έτσι δεν υπάρχει έδαφος για σχηματισμό πέτρας. Αν ο σκύλος τρώει συνεχώς, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί πέτρα στα δόντια του.
Προτιμήστε την ξερή τροφή. Ορισμένες εταιρείες ενσωματώνουν στις τροφές τους πρόσθετα που καθαρίζουν τα δόντια καθώς ο σκύλος τρώει.
Δώστε στο σκύλο μας τακτικά ψεύτικα κόκαλα που καθαρίζουν τα δόντια καθώς αυτός μασουλάει και παίζει με το κόκαλό του. Αποφύγετε τα αληθινά κόκαλα, καθώς δημιουργούν αρκετά προβλήματα (από δυσκοιλιότητα μέχρι και σπάσιμο δοντιών), ενώ δεν προσφέρουν τίποτα.
Βάλτε στην καθημερινότητα σας το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας με ειδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για σκύλους. Αν τον εκπαιδεύσετε από μικρό, θα του φαίνεται ευχάριστο σαν παιχνίδι. Οι οδοντόκρεμες σκύλων είναι ειδικές, έχουν ευχάριστη γεύση και είναι φτιαγμένες έτσι που μετά το βούρτσισμα ο σκύλος να τις καταπίνει. Ιδανικά, το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αν αυτό είναι δύσκολο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Όλα τα παραπάνω έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την πέτρα. Κάποια στιγμή, όμως, αυτή θα κάνει την εμφάνισή της. Όταν συμβεί αυτό, ζητήστε από τον κτηνίατρο να κάνει στο σκύλο σας καθαρισμό των δοντιών με υπέρηχο, ώστε να την απομακρύνει. Αυτό είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, που γίνεται με γενική αναισθησία. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνετε, γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό και υγιές στόμα που δεν μυρίζει, και ο σκύλος σας θα έχει τα δόντια του σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.

πηγή : patris

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s