Σκύλοι οδηγοί Ελλάδος

Λίγα λόγια για την πορεία του έργου του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος:
26 Ιουλίου 2007 – Η Αρχή ενός ονείρου πολλών χρόνων ξεκίνησε!!
25 Ιουλίου 2008 – Ξεκίνησε την λειτουργία του το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»
2008 – 2011 – Επισκέψεις σε Σχολές Σκύλων Οδηγών στο Εξωτερικό.
Οκτώβριος 2011 Ξεκίνησε η εκπαίδευση της ομάδας των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών σκύλων οδηγών υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού Εκπαιδευτού Σκύλων Οδηγών κου P. Lasaroms και παράλληλα η εκπαίδευση των κουταβιών από την ομάδα με την άφιξη του 1ου κουταβιού, ένα Labrador, Αρσενικό, μαύρου χρώματος με το όνομα ANGEL.
Το 2012 ξεκίνησε το πρόγραμμα Αναδοχής κουταβιών από Αναδόχους Εθελοντές/ντριες και αφίχθησαν 3 κουτάβια, η Melitta, η Donna και ο Fivos και το 2013 αφίχθησαν 5 νέα κουτάβια η Victoria, η Irma, η Iris, η Alma και η Frida. Τον Φεβρουάριο του 2014 αφίχθησαν 2 ακόμη κουτάβια η Rea και ο Ector και από Ελληνα Εκτροφέα τον Ιούλιο αγοράστηκε η Uni και τον Σεπτέμβριο η Lever.
To 2013 παραδόθηκαν 2 Σκύλοι Οδηγοί η Melitta και η Donna και το αρχές του 2014 παραδόθηκε ο Fivos. O Angel έχει γίνει Σκύλος Βοηθείας.
Το 2015 ελπίζουμε να παραδώσουμε άλλους 6 ΣΚΥΛΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Τι εννοούμε όταν λέμε σκύλος οδηγός τυφλών?assets_LARGE_t_1661_4371245_type12713
Σκύλος Οδηγός Τυφλών είναι ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος σκύλος, ράτσας Labrador, που από την ηλικία των 2 ετών περίπου και μέχρι τα 8-9 έτη της ζωής του είναι ένας πιστός οδηγός για τον χρήστη με προβλήματα όρασης. Σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τα άτομα με προβλήματα όρασης, συνοδεύοντάς τα με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

Τι ιδιαιτερότητες πρέπει να έχει ένας σκύλος οδηγός τυφλών?
Ένας Σκύλος Οδηγός τυφλών πρέπει να έχει κοινωνικοποιηθεί πολύ καλά στους πρώτους μήνες της ζωής του, 1463167_230966117079041_1699311966_nπου τους περνά με τους Ανάδοχους Εθελοντές υπό την εποπτεία των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών του Κέντρου και να έχει προσαρμοστεί σε πολλές στιγμές της καθημερινότητας ενός ατόμου δηλαδή να έχει μάθει να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να έχει μάθει να πηγαίνει σε μαγαζιά, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα να έχει εκπαιδευτεί στην καθημερινή πραγματικότητα, θορύβων, εμποδίων και συνθηκών, όπως κρύο, ζεστή, βροχή, αέρας κλπ.

Μπορούν όλες οι ράτσες σκύλων να γίνουν συνοδοί τυφλών η έχουν κάποιες συγκεκριμένες αυτό το χάρισμα ας πούμε?1453404_230954223746897_1805423165_n
Στο Εξωτερικό που η εμπειρία είναι πάνω από 90 χρόνια, χρησιμοποιούν Labrador, Labrador-Retriever και Γερμανικούς Ποιμενικούς με πολύ καλά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα που το Κέντρο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2008, κρίναμε σκόπιμο να ξεκινήσουμε με Labrador, Labrador-Retriever, γιατί πιστέψαμε ότι θα ήταν πιο εύκολη η αποδοχή τους από το ευρύτερο κοινό.

Ένας τυφλός έχει ήδη σκύλο,μπορεί να μπει στη διαδικασία εκπαίδευσης για σκύλος οδηγός για τυφλούς?
Τον σκύλο που έχει ο τυφλός για κατοικίδιο δεν μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε. Μπορεί να κρατήσει τον σκύλο του ως κατοικίδιο και παράλληλα να μπεί στη διαδικασία απόκτησης Σκύλου Οδηγού. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μία αρμονική συνύπαρξη των 2 Σκύλων στον ίδιο χώρο.

Πως εκπαιδεύονται τα σκυλιά?
Τα Σκυλιά ξεκινούν την κοινωνικοποίησή τους από την νεογνική τους ηλικία πάντα με θετική εκπαίδευση. Στα χέρια των Αναδόχων Εθελοντών μαθαίνουν να μην λερώνουν, να μην φοβούνται, να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε διάφορα περιβάλλοντα, με άλλα σκυλιά και αφού μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν σωστά ξεκινούν να εκπαιδεύονται σε απλές εντολές. Όταν το κουτάβι φτάσει περίπου 12-14 μηνών παραδίδεται στα χέρια του εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και αρχίζει μία πιο περίπλοκη εκπαίδευση. Πρέπει να μάθει να 10931378_449875195188131_1507835758125260619_nκυκλοφορεί στον ιστό της πόλης, να μπαινοβγαίνει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να αποφεύγει εμπόδια στο έδαφος και σε ύψος, να κυκλοφορεί με ασφάλεια, χωρίς φόβους και με απόλυτη σιγουριά. Όλο αυτό μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή εκπαίδευση του σκύλου σε διαφορετικές ώρες. Κάθε σκύλος εκπαιδεύεται από έναν συγκεκριμένο εκπαιδευόμενο εκπαιδευτή του Κέντρου με την εποπτεία του Ολλανδού εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών κον P. Lasaroms. Μένει μαζί του στο σπίτι του, στην οικογένειά του και τον ακολουθεί και στην εργασία του. Μετά την οριστική εκπαίδευσή του και την αξιολόγησή του ότι η εκπαίδευσή του είναι άρτια και μπορεί να δοθεί σε χρήστη, άτομο με πρόβλημα όρασης ξεκινά η διαδικασία ταιριάσματος του συγκεκριμένου σκύλου με έναν από τους αιτούντες για την απόκτηση Σκύλου Οδηγού.

Πως εκπαιδεύεται ένας τυφλός η ένα άτομο με πρόβλημα όρασης?
Ένας τυφλός ή ένα άτομο με πρόβλημα όρασης προκειμένου να λάβει ένα σκύλο οδηγό θα πρέπει να έχει μάθει πολύ καλή Κινητικότητα και Προσανατολισμό και να κινείται ανεξάρτητα με το Λευκό Μπαστούνι. Έχοντας καλή Κινητικότητα μπορεί να ξεκινήσει την προσαρμογή του για τον Σκύλο Οδηγό, κάνοντας κάποια μαθήματα με τον Προσομοιωτή του Σκύλου το Dog Sim, 10915301_449874241854893_8819560415217984702_nστις διαδρομές που συνήθως ακολουθεί και μετά μαζί με τον ή την εκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια που έχει εκπαιδεύσει και ξέρει τον συγκεκριμένο σκύλο, έρχεται σε επαφή με τον Σκύλο Οδηγό και παράλληλα εκπαιδεύεται αρκετές ώρες μαζί του σε συγκεκριμένες διαδρομές που γνωρίζει μέχρι που ο εκπαιδευτής να αξιολογήσει ότι η συνύπαρξη αυτή είναι εξαιρετική. Μετά το πέρας της περιόδου «ταιριάσματος» ο Σκύλος παραμένει στον τυφλό χρήστη και υπάρχει υψηλή εποπτεία από τον εκπαιδευόμενο εκπαιδευτή. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία έχει ο τυφλός χρήστης είναι σε άμεση επαφή με τον εκπαιδευτή και το Κέντρο.

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στην συμβίωση σκύλου και τυφλού?
Από την εμπειρία των ήδη 3 χρηστών Σκύλου Οδηγού μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν να εκφράσουν οι άνθρωποι αυτοί. what6Αλλάζει η καθημερινότητά τους καθ΄ότι πλέον οι μετακινήσεις τους γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς άγχος και παράλληλα βιώνουν τα συναισθήματα που όλοι μας βιώνουμε όταν έχουμε ένα κατοικίδιο στο σπίτι. Ο Σκύλος Οδηγός όταν δεν «εργάζεται» είναι ένας χαρούμενος, ευχάριστος σκύλος που παίζει, τρέχει, έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά και περνά όμορφα μαζί με το αφεντικό του.

Όταν ο σκύλος συνοδός βρίσκεται μέσα οικογένεια που υπάρχει τυφλός, ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των υπόλοιπων μελών?
10432126_301207376721581_2565089074019184705_nΤον πρώτο λόγο τον έχει πάντα ο Χρήστης, το άτομο με πρόβλημα όρασης, έτσι ώστε ο σκύλος να γνωρίζει ποιος είναι πραγματικά το Αφεντικό του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να σέβονται την ύπαρξή του και μόνον όταν ο σκύλος έχει λάβει την εντολή Ελεύθερος από τον χρήστη του να μπορούν να παίξουν και να ασχοληθούν μαζί του.

Γίνεται αξιολόγηση του σκύλου πριν να τον παραλάβει ένας τυφλός και αν ναι,κάθε πότε περνάει ξανά αξιολόγηση?
Είναι πολύ σημαντική η αξιολόγηση που γίνεται από τους εκπαιδευτές του Κέντρου πριν την παράδοση του Σκύλου στον τυφλό χρήστη. what4Μόνον αφού πληροί τα κριτήρια ενός σωστά εκπαιδευμένου Σκύλου Οδηγού παραδίδεται στο άτομο με πρόβλημα όρασης. Πάντα ο υπεύθυνος εκπαιδευτής είναι στη τηλεφωνική διάθεση του χρήστη, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες και εβδομάδες. Τυπικά τον πρώτο χρόνο υπάρχουν 3-4 επισκέψεις στον χρήστη για τυχόν θέματα ή απορίες που έχουν προκύψει και η βασική επαναξιολόγηση γίνεται με την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου. Φυσικά πάντα οι εκπαιδευτές του Κέντρου είναι σε επαφή με τους χρήστες όποτε τους χρειαστούν και για οποιοδήποτε λόγο, όπως αλλαγή των διαδρομών τους, αλλαγή σπιτιού κλπ.

Πότε μπορούμε να πούμε ότι ένας σκύλος οδηγός μπορεί να αναλάβει έναν τυφλό, από πότε ξεκινάει η εκπαίδευση?what9
‘Ενας Σκύλος Οδηγός είναι έτοιμος να δοθεί σε έναν χρήστη από την στιγμή που θα αξιολογηθεί ικανός μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του γύρω στους 22-24 μήνες της ζωής του και φυσικά αφού προηγηθεί η εκπαίδευση του χρήστη μαζί με τον Σκύλο Οδηγό από τον εκπαιδευτή.

Το να δει κάποιος σκύλο συνοδό τυφλών στον Ελληνικό χώρο είναι σχεδόν σπάνιο.Που οφείλεται αυτό κατά την γνώμη σας?
Αυτή την στιγμή κυκλοφορούν περίπου 7-8 Σκύλοι Οδηγοί στην επικράτεια. Όπως αναφέρθηκε η υπηρεσία αυτή στο εξωτερικό υπάρχει πάνω από 90 χρόνια με εκπληκτικά Κέντρα. 1452327_230950873747232_2086718171_nΣτην χώρα μας ξεκίνησε μία προσπάθεια από τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος την δεκαετία του 80, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από τότε πάντα οι Φορείς που απαρτίζουν και το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, προσπαθούσαν να βρουν μία ευκαιρία για να ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή και στην Ελλάδα. Να θυμίσω ότι μέχρι και το 1992 δεν υπήρχε Υπηρεσία Κινητικότητας στην χώρα μας. Με ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, εταίρου και του Κέντρου μας, ξεκίνησε η Υπηρεσία Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Καθημερινών Δεξιοτήτων με αποτέλεσμα η νέα γενιά να έχει εκπαιδευτεί στην πλειοψηφία της στην Κινητικότητα και στον Προσανατολισμό. Επίσης να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΣΑμεΑ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και Τμήματα Πανεπιστημίων έχουν κάνει μεγάλα βήματα πάνω στα θέματα προσβασιμότητας στον ιστό της πόλης. 1378569_216038981905088_1311457725_nΠαράλληλα οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες άλλαξαν τις νοοτροπίες και πλέον το ευρύτερο κοινό είναι πιο ευαισθητοποιημένο. Στο Εξωτερικό στις περισσότερες πόλεις η υπηρεσία αυτή στηρίζεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ στη χώρα μας αυτό είναι πολύ δύσκολο. Η όλη χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται μέσα από Δωρεές, Χορηγίες, Εκδηλώσεις και άλλες Δράσεις που αποσκοπούν στην οικονομική ενίσχυση του έργου του Κέντρου.

Από πότε δραστηριοποιείται η σχολή σας και τι προσφέρει?
Το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών ΑμεΑ, Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος έχει ξεκινήσει την λειτουργία του το 2008 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει:

Α) να διαμορφώσει σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους αρμόδιους Φορείς ένα Θεσμικό πλαίσιο για την ελεύθερη πρόσβαση των Σκύλων Οδηγών ( Νόμος 3868/2010 – ΦΕΚ 129 – άρθρο 16) και των εκπαιδευομένων κουταβιών σε χώρους μαζικής συνάθροισης, Ιδιωτικούς και Δημόσιους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε χώρους Πολιτισμού ( Νόμος 4238/2014 – ΦΕΚ 38 – άρθρο 32 και 33). Παράλληλα με τον Νόμο 4235/2014 – ΦΕΚ 32 στο άρθρο 46 αναφέρει ότι «Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Β) να έχει προχωρήσει στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών με μεγάλη επιτυχία. Οι 4 εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές με την εποπτεία του Ολλανδού Εκπαιδευτού κου P. Lasaroms, έχουν ήδη ολοκληρώσει 3 χρόνια από τα 5 της εκπαίδευσής τους βάσει των διεθνών κριτηρίων. Και

Γ) να παραδώσει 3 αξιόπιστους Σκύλους Οδηγούς σε χρήστες-άτομα με προβλήματα όρασης και παράλληλα να κοινωνικοποιεί και να εκπαιδεύει άλλα 9 Σκυλιά όλα Labrador.

Πως βλέπετε την εξέλιξη σκύλου συνοδού τυφλών στην Ελλάδα?
Πιστεύουμε ότι η Νέα αυτή Υπηρεσία είναι ακόμα στα σπάργανα. 10885167_449876065188044_190402909269811382_nΕξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και όσο περισσότεροι Σκύλοι Οδηγοί μαζί με τους Χρήστες τους κυκλοφορούν στις πόλεις μας τόσο πιο συνειδητή θα γίνει και η ανάγκη τους στα άτομα με προβλήματα όρασης. Η Αρχή μίας Υπηρεσίας σαν κι΄αυτής είναι δύσκολη γιατί έχει να προσκρούσει σε νοοτροπίες, απορρίψεις και χρειάζεται μεγάλη Υπομονή και Επιμονή για να επιβληθεί και να γίνει σεβαστή. Για τον λόγο αυτό το Κέντρο ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το ευρύτερο κοινό, Μαθητές και Σπουδαστές. Μέσω του Μουσείου Αφής του εταίρου Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, που η ετήσια επισκεψιμότητά του φτάνει τα 6.000-7.000 παιδιά γίνονται προγράμματα ευαισθητοποίησης που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Οι Δράσεις που γίνονται σε ανοικτούς χώρους είναι οι καλύτεροι πρέσβεις αυτής της προσπάθειας.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.greekguidedogs.gr/
Άλλες πηγές: http://greekguidedogs.gr/guidedogs4.php  
http://greekguidedogs.gr/guidedogs5.php
http://greekguidedogs.gr/guidedogs6.php
http://greekguidedogs.gr/guidedogs9.php
Facebook fan page: https://www.facebook.com/greekguidedogs.gr?fref=photo

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ευχαριστούμε θερμά την κ.Ζωή Γερουλάνου,με εκτίμηση η ομάδα της boxeromania.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 5200140 και 6932414189

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s