Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

unnamedΗ Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης,τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση,ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.
Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 31 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
Από πότε δραστηριοποιείστε και τι προσφέρετε με ή χωρίς σκύλους έρευνας?
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με Αρ.Μητρώου έξι (6) καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005, καθιστώντας τη ως τη μόνη διεθνή διασωστική οργάνωση στην Ελλάδα.whr.jpgΗ Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs),την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ. με Αρ.Μητρώου 14) του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με την ECHO (European Community Humanitarian Office) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Επίσης,η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι η μόνη ελληνική οργάνωση που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (IKAR-CISA),IMRF ikar100της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διασωστικών Σκύλων (IRO) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (I.M.R.F.)
Με ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.000 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα,η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών,οπουδήποτε κι αν λαμβάνουν χώρα,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.Στελεχώνεται από εθελοντές με επαγγελματική συνείδηση και άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση.
Το Τμήμα Σκύλων Έρευνας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ιδρύθηκε για την ενίσχυση των υπολοίπων τμημάτων στην έρευνα αγνοουμένων.Πιο συγκεκριμένα, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι συνδράμουν στην εύρεση εγκλωβισμένων θυμάτων μετά από καταστροφικό σεισμό,ανιχνεύουν επιζήσαντες στο χιόνι μετά από χιονοστιβάδα ή εντοπίζουν αγνοούμενους σε ανοιχτές περιοχές.
Το τμήμα διοικείται απευθείας από την Κεντρική Διοίκηση της Ε.Ο.Δ. και αποτελείται από μέλη σε παραρτήματα της Οργάνωσης ανά την επικράτεια.logoelΟ υπεύθυνος του τμήματος ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Διοίκησης και ο ίδιος ορίζει το βοηθό του.
Οι εκπαιδεύσεις του τμήματος περιλαμβάνουν κατά τόπους συναντήσεις των ομάδων χειριστών-σκύλων ανά περιφέρεια,καθώς και μία ετήσια πανελλαδική εκπαίδευση όλων των ομάδων.Σαν τμήμα συμμετέχει στις ασκήσεις των κατά τόπους Τμημάτων Μαζικών Καταστροφών,καθώς και στις αντίστοιχες πανελλαδικές ασκήσεις.
Το Τμήμα Σκύλων Έρευνας ιδρύθηκε το 2002 με υπεύθυνο τον Κώστα Καστανιώτη,με τις προσπάθειες του οποίου η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εντάχθηκε στον διεθνή οργανισμό σκύλων έρευνας,τον IRO.Αυτή τη στιγμή, οι μόνες ενταγμένες ελληνικές ομάδες στον εν λόγω οργανισμός είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με το τμήμα σκύλων έρευνας της ΕΜΑΚ.emak-ps
Με δύο σκύλους έρευνας αρχικά (τον ‘Ιγκο και τη Ζόι) το Τμήμα Σκύλων Έρευνας συμμετείχε σε πολλές εκπαιδεύσεις,καθώς και στην αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στον ισχυρό σεισμό της Αλγερίας.Το 2007 υπεύθυνη του τμήματος ορίζεται η Κατερίνα Μπατσιούδη και την πρώτη χρονιά λειτουργίας του το Τμήμα αριθμεί ήδη δύο σκύλους έρευνας,τον Πρωτέα,με χειριστή την ίδια και την Ήρα από το παράρτημα της Ε.Ο.Δ. στην Κέρκυρα με χειριστή τον Φρειδερίκο Βαλσάμη.Το 2011 ορίζεται ως βοηθός τμηματάρχη ο Νίκος Ψαθάς από το παράρτημα της Ε.Ο.Δ. στη Μεσσηνία,χειριστής του Ορφέα,και το Τμήμα συμμετέχει για πρώτη φορά στις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου του IRO στη Γαλλία,αποκομίζοντας χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες.fla135Σήμερα το Τμήμα αριθμεί 11 ομάδες χειριστών σκύλων έρευνας,με πρωτοπόρο το παράρτημα της ΕΟΔ στη Λάρισα με τέσσερις σκύλους,καθώς και οκτώ βοηθούς χειριστών που συνδράμουν στις εκπαιδεύσεις και επιχειρήσεις του τμήματος.
Η καθημερινή εκπαίδευση της ομάδας χειριστών σκύλου έρευνας καθιστά το Τμήμα ιδιαίτερα απαιτητικό.Η ιδιαίτερη σχέση ενός χειριστή με το σκύλο του, οι ξεχωριστοί δεσμοί που δημιουργούνται,αλλά καιετγη η επιβράβευση της ανίχνευσης και της διάσωσης μιας ζωής κάνουν όλους εμάς στο Τμήμα Σκύλων Έρευνας να προσπαθούμε κάθε μέρα και περισσότερο,με όλη μας την αγάπη για τους τετράποδους συντρόφους μας και με θαυμασμό για τις ικανότητές τους να υπηρετούν με ανιδιοτέλεια και απεριόριστη αγάπη τον άνθρωπο.

Τι εννοούμε όταν λέμε σκύλοι έρευνας?
Οι σκύλοι έρευνας εκπαιδεύονται με σκοπό την αναζήτηση θυμάτων σε ανοικτές περιοχές,σε αστικό περιβάλλον,σε ερείπια ή στη θάλασσα.Το είδος της εκπαίδευσης που θα λάβουν έχει να κάνει με τον τύπο του θύματος (αναζήτηση ζωντανών ή αποθανόντων) αλλά και τον τρόπο έρευνας (Tracking-Trailing-Air Scenting ).

Τι το διαφορετικό πρέπει να έχει ένας σκύλος έρευνας?
Ένας σκύλος έρευνας δεν έχει κάτι το διαφορετικό από ένα σκύλο συντροφιάς,υπάρχουν όμ4ςτγεως κάποια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που θα πρέπει να πληρούνται από ένα σκύλο όταν εκπαιδεύεται σε αυτή την κατηγορία.Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ανθρώπους αλλά και με τα άλλα σκυλιά,να του αρέσει το παιχνίδι και να είναι δραστήριος και συντροφικός με ιδιαίτερα αναπτυγμένες οσφρητικές ικανότητες αλλά αντοχές στην σκληρή εργασία.

Μπορούν όλες οι ράτσες σκύλων να εκπαιδευτούν για αυτό το σκοπό?
Θεωρητικά ναι,δεν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός.Πρακτικά όμως χρειαζόμαστε σκύλους με αντοχή σε συνθήκες ψύχους ή ζέστης,αντοχή σε πολλές ώρες δουλειάς,και φυσικά σκύλους με εξαιρετική όσφρηση,γι’ αυτό και στην πράξη προτιμώνται τα μακρύρυγχα σκυλιά.

Πως εκπαιδεύονται τα σκυλιά σας και από ποια ηλικία?
Όλοι οι σκύλοι έρευνας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εκπαιδεύονται με μεθόδους θετικής εκπαίδευσης.Η θετική εκπαίδευση είναι η μέθοδος εκπαίδευσης στην οποία δεν χρησιμοποιείται καμία μορφή βίας ούτε σωματική,ούτε ψυχολογική.245Η εκπαίδευση βασίζεται στην επιβράβευση με σκοπό μας να πληθαίνουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές που θέλουμε από τον σκύλο και στην αδιαφορία της κάθε διαφορετικής συμπεριφοράς με σκοπό μας να εξαλείφουμε τις συμπεριφορές που δεν θέλουμε.Μέσω της θετικής εκπαίδευσης δίνουμε κίνητρα στον συνεργάτη μας να επαναλαμβάνει τις συμπεριφορές που επιθυμούμε.Τα σκυλιά μας σε γενικές γραμμές εκπαιδεύονται από την ηλικία των 3 μηνών,δεν σημαίνει όμως ότι και ένας μεγαλύτερος σε ηλικία σκύλος δεν μπορεί να ακολουθήσει την εκπαίδευση,απλά θα είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθούν οι ήδη λάθος συμπεριφορές που θα έχει τυχόν υιοθετήσει.

Πότε μπορούμε να πούμε ότι ένας σκύλος έρευνας είναι έτοιμος για αληθινές συνθήκες?
Αυτό πάντα εξαρτάται από τον σκύλο,εννοώντας πάντα την αντίληψη που έχει και τοςγ4ε πόσο γρήγορα εκπαιδεύεται.Έχουμε για παράδειγμα ένα golden retriever το οποίο επιχειρούσε ήδη στην ηλικία των 8 μηνών ς4ετγ( με εκπαίδευση από τους 2 του μήνες) έχουμε και ένα γερμανικό ποιμενικό που επιχείρησε μετά τα 2 του χρόνια και πάλι όμως ο χρόνος ετοιμότητας είναι κάτι το σχετικό.

Τι μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος που δεν θα μπορούσε ένας άνθρωπος,μπορούμε να τα συγκρίνουμε?
Οι άνθρωποι ζούμε σε έναν κόσμο όπου η κυρίαρχη αίσθησή μας είναι η όραση,ένας κόσμος εικόνων περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.Τα σκυλιά ζουν σε ένα κόσμο οσμών,η όσφρηση είναι η κυρίαρχη αίσθησή τους. Μπορούν να ακολουθήσουν μία μυρωδιά ή να την εντοπίσουν σε σημεία που η όρασή μας δεν μπορεί,αυτό τους κάνει αναντικατάστατους συνεργάτες σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Έχετε μια κατηγορία σκύλων για όλες τις περιπτώσεις ή ο κάθε σκύλος δραστηριοποιείται για διαφορετικά (νερό,αέρα,βουνό κλπ),υπάρχουν δηλαδή κατηγορίες σκύλων στην ομάδα σας που αναλαμβάνουν διαφορετικές περιπτώσεις?
Επειδή η Έρευνα & Διάσωση με σκύλους απαιτεί εξειδίκευση ανάλογη με το πεδίο και τις συνθήκες της κάθε έρευνας,στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης υπάρχουν οι κάτωθι κατηγορίες σκύλων έρευνας:
Disaster Dog-Σκύλος Μαζικών Καταστροφών ή Ερειπίων
Αυτός ο σκύλος ερευνά για ενδείξεις ζωής σε κατακρημνισμένα κτήρια ή φερτά υλικά και4γςτ χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παγιδευμένων επιζώντων από καταστροφικό σεισμό,από κατολίσθηση και από χιονοστιβάδα.Η έρευνα με σκύλο Μαζικών Καταστροφών διενεργείται νύχτα ή μέρα και με όλες τις καιρικές συνθήκες,εξαιρουμένης της χιονόπτωσης άνω των 10 εκατοστών,του καύσωνα και της βροχόπτωσης (όταν η Έρευνα διεξάγεται σε πεδίο με πολλή σκόνη).Ευνοήτως η έρευνα αυτή πρέπει να διεξάγεται το ταχύτερο δυνατό μετά την καταστροφή,επειδή ο χρόνος κυλάει σε βάρος των πιθανών επιζώντων.
Air Scenting Dog- Σκύλος ανοικτών περιοχών
Το σκυλί συλλαμβάνει και ακολουθεί μυρωδιά ανθρώπου και την ακολουθεί προς την πηγή της (μύτη πάνω) δηλαδή προς το σημείο που υπάρχει μεγαλύτερη πυκνότητα της οσμής.Δεν απαιτείται κάποιο αντικείμενο από τον αγνοούμενο και δεν υπάρχουν περιορισμοί χρόνου και καιρικών συνθηκών όπως έχουμε στα σκυλ42;ςγιά που κάνουν ιχνηλασία.
Στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχουμε κάνει την επιλογή να εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά μας με τον τρόπο του air scenting, μιας και οι κύριοι τομείς που χρησιμοποιούμε τους σκύλους έρευνας είναι τα ερείπια και οι ανοικτές περιοχές,όπου δεν υπάρχουν κάποια ίχνη για να ακολουθήσει το σκυλί μας,αλλά θα πρέπει να πιάσει μια ανθρώπινη οσμή στον αέρα ή ανάμεσα στα χαλάσματα και να την ακολουθήσει.Θεωρούμε ότι είναι ο καταλληλότερος τρόπος έρευνας,χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί χρόνου και περιβάλλοντος και ο σκύλος μας έχει την πρωτοβουλία της κίνησης καλύπτοντας τις περισσότερες περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης.

Θέλετε να μας πείτε κάποιες περιπτώσεις που ένας σκύλος έρευνας σας έκανε σαν ομάδα να καταλάβετε πόσο σημαντικοί είναι?
Δεν θα μπορούσα με τίποτα να ξεχωρίσω μία μόνο τέτοια περίπτωση.Σε έρευνες αγνοουμένων σε ανοικτές περιοχές αλλά και σε ερείπια η βοήθεια τους είναι απίστευτα πολύτιμη,δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε τόσα εξαιρετικά αποτελέσματα διάσωσης αγνοουμένων χωρίς την ανεκτίμητη συνεισφορά τους.

Τέλος θέλουμε να μας πείτε πως βλέπετε την εξέλιξη σκύλων έρευνας στην Ελλάδα?
Είναι θετικό ότι πολλές ομάδες δραστηριοποιούνται πλέον στον τομέα της έρευνας και διάσωσης με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.Πιστεύω όμως ότι οι ομάδες που πραγματοποιούν συχνά εκπαιδεύσεις και προσομοιώσεις επιχειρήσεων ςγ4εκαι βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα είναι λίγες και σίγουρα σε αυτό έχει συμβάλλει η οικονομική κρίση μιας και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής για έναν χειριστή και το σκύλο του είναι αρκετά,όταν χρειάζεται να μεταφερθεί πέρα από τον τόπο κατοικίας του για εκπαίδευση.Θεωρώ παρόλα αυτά ότι μελλοντικά θα υπάρξουν περισσότεροι χειριστές σε ετοιμότητα και αισιοδοξώ ότι θα αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πόσο σημαντικοί είναι οι σκύλοι έρευνας στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

σχετικά βίντεο :

Επίσημη Ιστοσελίδα: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Facebook Fan Page

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s