Ψευδοκύηση

Παθογένεια
Η ψευδοκύηση εμφανίζεται 2 με 3 μήνες μετά τον οίστρο του θηλυκού σκύλου. Σπανιότερα μπορεί να συμβεί 3 ή 4 ημέρες μετά από ωοθηκυστερεκτομή (στείρωση), όπως επίσης μετά από χορήγηση προγεσταγόνων.

Πιθανή εξήγηση
Είναι πιθανό η συμπεριφορά αυτή της σκύλας, να είναι απότοκος της συμπεριφοράς που είχε ως αγελαίο ζώο, που της επέβαλε την ανατροφή των ορφανών κουταβιών της αγέλης.

Πρόληψη
Το μόνο μέτρο που μπορεί να υπάρξει για την πρόληψη της ψευδοκύησης, είναι ηωοθηκυστερεκτομή. Πολλά ζώα σταματούν να εκδηλώνουν ψευδοκύηση μετά το 3ο έτος της ζωής τους.

Κλινική εικόνα
Το ζώο έχει τα κλασσικά συμπτώματα του τοκετού (σχηματίζει φωληά, κάνει ωδίνες). Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται ανάπτυξη μαστικών αδένων και παραγωγή ορώδους εκκρίματος και γάλακτος. Πολλές φορές συνυπάρχει ανορεξία, μυικός τρόμος, αδυναμία απομάκρυνσης από το σπίτι, υιοθεσία αντικειμένων.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από τα συμπτώματα και το ιστορικό (οίστρος πριν από 2-3 μήνες), ή χορήγηση προγεσταγόνων.

Αντιμετώπιση
Συνήθως δεν εφαρμόζεται θεραπευτική αγωγή στη ψευδοκύηση, διότι τα συμπτώματα υποχωρούν αυτόματα μετά από 15 περίπου ημέρες. Μπορεί να χορηγηθούν ηρεμιστικά φάρμακα(ακετυλοπρομαζίνη, βαρβιτουρικά), εάν τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι έντονα.Για την αναστολή της γαλακτοπαραγωγής χρησιμοποιούνται η τεστοστερόνη, η βρωμοκρυπτίνη(προκαλεί εύκολα εμέτους), και με περισσότερη επιτυχία η καβεργολίνη. Εάν συνυπάρχει μαστίτιδα, χορηγείται η κατάλληλη αγωγή.

Πηγή : e-petworl…s/dog_pedia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s