Στείρωση

Η Humane Society της Washington, στα πλαίσια της καμπάνιας της για την στείρωση των ιδιόκτητων ζώων με τίτλο “Just one litter – its too many”, παραθέτει στατιστικά στοιχεία για την ταχύτητα με την οποία πολλαπλασιάζονται οι «ανεπιθύμητοι» σκύλοι:

• Ένα ζευγάρι σκύλων μαζί με τους απογόνους τους γίνονται σε 7 χρόνια 67.000 ζώα!
• Στην Αμερική κάθε μέρα γεννιούνται 10.000 άνθρωποι και 70.000 σκυλάκια και γατάκια. Η αναλογία δηλαδή είναι ένας νέος άνθρωπος για 7 νέα ζωάκια! Κι αν σκεφθούμε πως οι Αμερικανοί είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των στειρώσεων και γενικά πιο υπεύθυνοι ως ιδιοκτήτες ζώων, εύκολα συμπεραίνουμε πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ πιο τραγική…

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 αδέσποτοι σκύλοι.
Υπολογίζεται πως από αυτούς:
• Το 30% ζούσε σε περιβάλλον σπιτιού, αλλά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του
• Το 20% εξαφανίστηκε από το σπίτι• Το 50% γεννήθηκε και μεγάλωσε στους δρόμους

Η στείρωση των ιδιόκτητων ζώων.
– “Είναι αντίθετη στη Φύση”
– “είναι πράξη σκληρότητας”
– “δεν θα ήθελα να το έκαναν σε μένα”
– “βρήκα κιόλας σπίτια για τα κουτάβια”

λένε συνήθως όσοι αρνούνται να στειρώσουν το κατοικίδιό τους. Δοκιμάστε, όμως, να εξηγήσετε αυτές τις δικαιολογίες σε ένα ανυπεράσπιστο ζώο που βλέπει το τέλος του να πλησιάζει, που καταδικάστηκε σε θάνατο (συνήθως μετά από σύντομη, μαρτυρική ζωή), εξαιτίας τής ανευθυνότητας κάποιων ανθρώπων που του επέτρεψαν να γεννηθεί, αρνούμενοι να συνειδητοποιήσουν το τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων.
Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία ιδιοκτητών που επικαλούνται το “ερωτικό στοιχείο” ως δικαιολογία για να μην στειρώσουν τα ζώα τους. Τα ζώα, όμως, δεν ερωτεύονται. Γι’ αυτά η αναπαραγωγή είναι υπόθεση ορμονών και μόνο.
Ένας αρσενικός σκύλος μπορεί να ζήσει μία ομαλότατη ζωή χωρίς να χρειαστεί ποτέ να αποδείξει την αξία του ως επιβήτορας, ενώ μία σκυλίτσα δεν θα νιώσει ανεπαρκής αν δεν γεννήσει. Και για όσους επιμένουν να χρησιμοποιούν ανθρωποκεντρικά κριτήρια για να ερμηνεύουν την συμπεριφορά των ζώων, θέτω μία απλή ερώτηση: θα έφερνε ποτέ κανείς τους στον κόσμο παιδιά που θα ήταν καταδικασμένα στην άθλια ζωή και τον τραγικό θάνατο τού αδέσποτου;

Στειρώστε τα ζώα σας: θα είναι πιο υγιή και εσείς πιο ήσυχοι. Ως απλοί ζωόφιλοι, σίγουρα δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να αναλύσουμε ιατρικώς το θέμα.

Γι’ αυτό, παραθέτω περίληψη σχετικής μελέτης του Dr. Laird Goodman, DVM στο Murray Hill Veterinary Hospital της Oregon:
Τα οφέλη της στείρωσης στην υγεία του ζώο .Από μία αυστηρά ιατρική οπτική γωνία, η στείρωση μπορεί να βελτιώσει και να παρατείνει τη ζωή ενός κατοικίδιου. Τα σημαντικότερα οφέλη της στείρωσης είναι:
• Θεαματική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Τα αστείρωτα θηλυκά σκυλιά έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του στήθους από όσα στειρώθηκαν πριν τον πρώτο οίστρο τους (σε ηλικία8 – 12 μηνών). Αν στειρώσουμε ένα ζώο πριν τον πρώτο οίστρο, η πιθανότητα εμφάνισης αυτού του καρκίνου είναι μόλις 1%, αν το στειρώσουμε σε ηλικία 2 χρόνων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5%. Επίσης, είναι αδύνατο να εμφανισθεί καρκίνος των ωοθηκών ή της μήτρας σε ένα στειρωμένο θηλυκό. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα στα αρσενικά σκυλιά, όσον αφορά τα είδη καρκίνου των γεννητικών οργάνων.
• Εξάλειψη του κινδύνου κάποιων λοιμώξεων. Για παράδειγμα, ένα μη στειρωμένο θηλυκό μπορεί να παρουσιάσει μία λοίμωξη γνωστή ως πυομήτρα, που συνήθως είναι θανατηφόρα αν δεν εγχειρισθεί το ζώο. Με τη στείρωση, ωοθήκες και μήτρα αφαιρούνται, συνεπώς αυτός ο κίνδυνος δεν υφίσταται πλέον. Στα αρσενικά η στείρωση μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες λοιμώξεων του προστάτη.
• Μείωση της τάσης φυγής στο ζώο και όλων των συνεπειών που μπορεί αυτή να έχει. Όταν το αρσενικό μυρίσει κάποια θηλυκιά σε οίστρο (ακόμη και από χιλιόμετρα μακριά) το μόνο που θέλει είναι να βρει τη συγκεκριμένη σκυλίτσα. Οι κίνδυνοι για ένα ζώο που φεύγει από το σπίτι είναι πολλοί: τροχαία ατυχήματα, κλοπή, καυγάδες με άλλα αρσενικά, φόλες ή μπορεί ακόμη και να χαθεί.Εκτός από τα οφέλη στην υγεία του ζώου, υπάρχουν και άλλα που σχετίζονται με την συμπεριφορά του.
Η επιθετικότητα, οι δυσκολίες στην εκπαίδευση, το παρατεταμένο γαύγισμα ή ουρλιαχτό, η μανία καταστροφής αντικειμένων, όλα σχετίζονται με το ένστικτο της αναπαραγωγής. Ακόμη, το μαρκάρισμα της περιοχής του αρσενικού με ούρα και η συγκέντρωση πολλών αρσενικών όταν η θηλυκιά βρίσκεται σε οίστρο είναι δυσάρεστες καταστάσεις που θα εξαφανιστούν με τη στείρωση.
Με όλα τα παραπάνω οφέλη της στείρωσης, μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί κάποιοι επιμένουν να μην στειρώνουν τα ζώα τους.
Μερικοί από τους λόγους που επικαλούνται, είναι:
• «Ο σκύλος μου θα γίνει τεμπέλης και θα παχύνει». Στην πραγματικότητα δεν είναι η στείρωση που οδηγεί στην αύξηση του βάρους ενός ζώου, αλλά η μετάβαση από την εφηβεία στην ώριμη ηλικία. Οι ανάγκες του σε θερμίδες μειώνονται, όπως ακριβώς στους ανθρώπους. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε την εξισορροπημένη διατροφή του και την καθημερινή του άσκηση.
• «Θέλω να είναι καλός φύλακας του σπιτιού μου». Στειρωμένος ή όχι, ο σκύλος σας νιώθει πως το σπίτι σας είναι και δικό του σπίτι και θα το προστατέψει με αυτοθυσία, αν χρειαστεί. Ο μη στειρωμένος σκύλος έχει την τάση να επεκτείνει την «περιοχή του» και ίσως σας φέρει σε δύσκολη θέση αν επιτεθεί σε κάποιον που δεν πρέπει (π.χ. σε καλεσμένο τού γείτονά σας!).
• «Θέλω να βιώσουν τα παιδιά μου το θαύμα της γέννησης». Το συνιστώ μόνο στην περίπτωση που θέλετε τα παιδιά σας να βιώσουν και την τραγωδία του θανάτου των κουταβιών. Πιο κατάλληλες είναι οι εκπαιδευτικές βιντεοκασέτες.
• «Θα ηρεμήσει πιο πολύ αν γεννήσει μία φορά». Φυσικά, μία σκυλίτσα είναι πιο ήρεμη όσο μεγαλώνει κουτάβια, αυτό όμως είναι παροδικό. Θα ηρεμήσει ούτως ή άλλως με την ηλικία, είτε στειρωθεί είτε όχι.
• «Δεν θέλω να στειρώσω το ζώο μου γιατί δε θα μου άρεσε να στειρώσουν εμένα». Οι σκύλοι δεν αντιλαμβάνονται τον έρωτα όπως εμείς, δεν έχουν ψυχολογικά κίνητρα ούτε ζευγαρώνουν για ευχαρίστηση. Είναι καθαρά ένα ένστικτο που βασίζεται στις ορμόνες τους και μόνο. Απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός πως δεν υπάρχει περίπτωση να ζευγαρώσουν δύο σκυλιά αν το θηλυκό δεν βρίσκεται σε οίστρο. Είναι λάθος να αποδίδουμε στα ζώα μας ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
• «Έχω καθαρόαιμο και θέλω να κερδίσω χρήματα από τις γέννες του». Για μία επιτυχημένη γέννα πρέπει να ξοδέψουμε αρκετά χρήματα: τακτικά check up της μητέρας, ιατρική παρακολούθηση και εμβολιασμοί των κουταβιών, ειδική διατροφή και πιθανόν φάρμακα και βιταμίνες. Επιπλέον, για δύο μήνες ή περισσότερο θα πρέπει να τα ταΐζετε, να τα καθαρίζετε, να ανέχεστε τον θόρυβο και τις ζημιές τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι για όλα αυτά. Καλύτερα να αφήσετε την αναπαραγωγή των καθαρόαιμων στους εκτροφείς που τα διαθέτουν.

2 σκέψεις σχετικά με το “Στείρωση”

  1. Η στείρωση πριν τον πρώτο οίστρο δεν έχει μειονεκτήματα; Κτηνίατρος που το συζήτησα μου μίλησε για πιθανότητα ακράτειας. Ισχύει;

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Οι απόψεις για τη στείρωση και για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να γίνει είναι αρκετές.Πολλοί υποστηρίζουν πως το καλύτερο είναι να γίνεται μετά το δεύτερο οίστρο.Απ’όσο γνωρίζουμε,το θέμα της ακράτειας δεν έχει να κάνει με το πότε θα γίνει η στείρωση.Δυστυχώς,συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό στα θηλυκά αλλά με τις οδηγίες του γιατρού,ελέγχεται.Το καλύτερο είναι να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας που γνωρίζει το σκύλο σας για το ποια θεωρεί την καλύτερη ηλικία να γίνει η στείρωση της και για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s