Υπάρχουν μαύρα boxer?

Ολο ένα και συχνότερα βλέπουμε αγγελίες,λαμβάνουμε ερωτήσεις,και ακούμε από ανθρώπους να έχουν αγοράσει μαύρα μπόξερ.Το μαύρο μπόξερ δεν υπάρχει-το γονίδιο του χρώματος που είναι υπεύθυνο για το μαύρο τρίχωμα δεν υπάρχει μες στη φυλή.Εάν «δείτε» ένα μαύρο μπόξερ,εάν αυτός ο σκύλος είναι ένα καθαρόαιμο μπόξερ,αυτός ή αυτή πρέπει να είναι ένα πολύ σκούρο ραβδωτό.

Το ραβδωτό έχει διαγράμμιση,ωστόσο μερικές φορές τα χρώματα της διαγράμμισης μπορεί να είναι τόσο σκούρα που φαινομενικά να μπλέκουν μεταξύ τους και να δημιουργούν ό,τι μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα αμιγώς σκούρο τρίχωμα.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν πως κατέχουν μαύρα μπόξερ.Επίσης,υπάρχουν μερικοί εκτροφείς που υποστηρίζουν πως έχουν μαύρα κουτάβια μπόξερ προς πώληση.Ωστόσο,τίποτα από τα δυο δε μπορεί να είναι σωστό.

Ίσως αυτό να φαίνεται λίγο συγκεχυμένο.Ίσως και να έχετε δει ένα μπόξερ που φαίνεται να είναι μαύρο,και δε μπορείτε να καταλάβετε πως η παραπάνω δήλωση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ακριβής.Είναι γενετικά αδύνατο για ένα μαύρο μπόξερ να υπάρξει και θα εξηγήσουμε το γιατί…Και τι είναι στην πραγματικότητα όσα δείχνουν μαύρα.

Γιατί τα χρώματα παρερμηνεύονται?
Στις περισσότερες περιπτώσεις,τα σκυλιά στην πραγματικότητα έχουν σε ΠΟΛΥ μεγάλο βαθμό ριγέ ραβδώσεις,ορισμένοι άνθρωποι τα λένε «μαύρα ραβδωτά» και λανθασμένα,για συντομία,λέγονται μαύρα.

Όλα τα μπόξερ έχουν πυρόξανθο βασικό χρώμα,τα ραβδωτά είναι στην πραγματικότητα πυρόξανθα με ραβδωτά σημάδια.Αυτά τα σημάδια είναι σχεδιασμένα από ένα μοτίβο από μαύρες ρίγες που καλύπτουν το πυρόξανθο…Μερικές φορές απλά ένα κομμάτι(ελαφρώς ραβδωτά)και μερικές φορές πολύ(ένα σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό ραβδωτό).

Σε πάνω από εκατό χρόνια καταγεγραμμένες αναπαραγωγές μπόξερ,η μόνη φορά που ένα μαύρο αμιγώς τρίχωμα εμφανίστηκε ήταν σε λίγα σκυλιά,απόγονοι ενός μπόξερ και μιας μεικτής φυλής σκύλου που ήταν διασταύρωση ενός μπουλντόγκ κι ενός σνάουζερ.Αυτό συνέβη στη Γερμανία,τέλη του 1800.

Από τη στιγμή που μια άλλη φυλή εισήχθη στη γραμμή αίματος,δεν ήταν καθαρόαιμα?
Μερικές φορές οι εκτροφείς που υποστηρίζουν πως εκτρέφουν μαύρα αμιγώς χρησιμοποιούν το παραπάνω ατύχημα ως «απόδειξη» ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.Ωστόσο,είναι αρκετά ξεκάθαρο πως οι σκύλοι δεν ήταν καθαρόαιμοι και πως ο χρωματισμός προήλθε από άλλη φυλή…Γρήγορα αφαιρέθηκαν από το γονιδιακό χάρτη των μπόξερ και το θέμα διευθετήθηκε.

Εκείνη την εποχή στη Γερμανία,το Munich Boxer Club έλεγχε αυστηρά την αναπαραγωγή των μπόξερ.Ένας σκύλος έπρεπε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα της  διάπλασης και της εργασίας προτού να μπορέσει να αναπαραχθεί.Το 1925,το πρότυπο άλλαξε έτσι ώστε το μαύρο τρίχωμα να μην είναι αποδεκτό.

Το Munich Boxer Club δεν ήθελε μαύρα μπόξερ,έτσι δεν τους επέτρεψε να αναπαραχθούν.
Είναι πιθανό κάποια «μη εγκεκριμένη» αναπαραγωγή να προχώρησε-αλλά αυτά τα σκυλιά ΔΕΝ καταχωρήθηκαν στη Λέσχη,έτσι ώστε να μην αποτελέσουν μέρος του χάρτη γονιδίων που έχει έρθει σε μας σήμερα.

Το ερώτημα,λοιπόν,είναι το εξής:εάν το αρχικό μαύρο χρώμα προήλθε από ένα σνάουζερ,και τα μαύρα μπόξερ(όχι καθαρόαιμα)από αυτή τη διασταύρωση εξαφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900,γιατί μερικοί άνθρωποι επιμένουν ότι αυτός ο χρωματισμός ακόμα εμφανίζεται?Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν πως το μαύρο γονίδιο που δημιουργήθηκε σε εκείνη τη διασταύρωση στα τέλη της δεκαετίας του 1800 δεν υπάρχει πια:

Το χαρακτηριστικό δεν έχει περάσει-Η απόδειξη αυτού είναι πως το μαύρο χρώμα στα σνάουζερ είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό-ένας σκύλος που έχει έστω κι ένα αντίγραφο του γονιδίου θα είναι μαύρο,έτσι ένα μη μαύρο σκυλί δε θα μπορούσε να μεταφέρει ή να έχει κρυμμένο το γονίδιο.

Ενώ η μετάλλαξη είναι ένα ενδεχόμενο,οι πιθανότητες να συμβαίνει αυτό είναι εξαιρετικά υψηλές-και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό σε διάφορους επιμέρους πληθυσμούς της αναπαραγωγής είναι αστρονομικές-είναι αρκετό ώστε να αποκλείσουμε με ασφάλεια τη μετάλλαξη για την πλειοψηφία των μαύρων μπόξερ εκεί έξω.Η μόνη βιώσιμη λύση,τότε,είναι η γενετική επιρροή μιας άλλης φυλής.Με άλλα λόγια,οποιοδήποτε αμιγώς μαύρο σκυλί δεν είναι καθαρόαιμο.Υπήρξαν ισχυρισμοί ενός υπολειπόμενου γονιδίου για το μαύρο τρίχωμα στα μπόξερ,αλλά όσοι το υποστηρίζουν,δηλώνουν επίσης πως είναι θανατηφόρο για τα σκυλιά.Αυτό σημαίνει πως ένα κουτάβι με δυο αντίγραφα του υπολειπόμενου γονιδίου για το μαύρο χρώμα στο τρίχωμα δε θα επιβιώσει.

Ωστόσο,δεν υπάρχει καμία καταγραφή για να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία και έχει προεξοφληθεί από τους εκτροφο-γενετιστές.

Τι γίνεται με τους εκτροφείς που υποστηρίζουν πως έχουν αμιγώς μαύρα?
Ακόμα και με τη λανθασμένη εντύπωση ότι αυτά είναι πραγματικά καθαρόαιμα μπόξερ,υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν.Το πρώτο,και πιο προφανές,είναι πως το AKC δέν έχει χρωματικό κώδικα για το μαύρο τρίχωμα στα μπόξερ.Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε καταχωρημένο στο AKC μαύρο μπόξερ είναι στην πραγματικότητα καταχωρημένο ως ραβδωτό.Έτσι,η μόνη εξήγηση είναι είτε ότι οι εκτροφείς παραποιούν πληροφορίες με το AKC,είτε παραδέχονται πως οι σκύλοι έχουν πυρόξανθο πάνω τους κι έτσι δεν είναι αμιγώς μαύροι.

Από τη στιγμή που το αμιγώς μαύρο χρώμα δε μπορεί να υπάρξει η μόνη απάντηση είναι η προηγούμενη:Οι σκύλοι έχουν πυρόξανθο,ωστόσο καλά κρυμμένο από σκούρα διαγράμμιση.Όταν στη συνέχεια,συνεχίζουν να διαφημίζουν τους σκύλους τους ως μαύρους-συχνά «σπάνιους  μαύρους»-είναι ηθικά λάθος.

Δε βγάζει κανένα νόημα γιατί θα αναπαράγουν σκόπιμα σκύλους που θα έχουν στέρηση δικαιωμάτων.Αν και δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την ιδιοκτησία ενός σκύλου που έχει αποβληθεί από τη φυλή,είναι ένα άλλο εντελώς θέμα να τους αναπαράγεις.Όποιος εκτροφέας υποστηρίζει πως πουλά ένα είδος από τη φυλή που δεν υπάρχει στη φύση,πιθανότατα να μην έχει και τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα.

Εάν αυτά τα σκυλιά είναι στην πραγματικότητα ραβδωτά,όπως έχουν καταχωρηθεί,τότε πάμε πίσω στο πρότυπο,το οποίο δηλώνει πως το πυρόξανθο πρέπει ξεκάθαρα να διαφαίνεται μέσα από οποιαδήποτε ραβδωτή διαγράμμιση.Εάν δεν είναι ορατό καθόλου πυρόξανθο σε κάποιο κριτή,ο σκύλος είτε θα απαλλαγεί είτε θα αποκλειστεί από τον ανταγωνισμό,ακόμα κι αν γενετικά είναι ένα ραβδωτό

Περισσότερες εξηγήσεις
Τώρα,ας πάμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι πραγματικά είναι αυτά τα σκυλιά.Έτσι κι αλλιώς,αυτά τα σκυλιά φαίνονται κάπως σα μπόξερ…και ίσως σκέφτεστε ότι ο χρωματισμός τους σας μοιάζει μαύρος.

Όπως αποδεικνύεται,ότι αυτά τα σκυλιά είναι στην πραγματικότητα ραβδωτά μπόξερ.Κάποιοι άνθρωποι τα αποκαλούν αντιστρόφως ραβδωτά.

Ραβδωτό είναι ένα που έχει κάποιο είδος πυρόξανθης απόχρωσης(από ένα καστανόχρυσο σε ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα) αλλά πάνω από το πυρόξανθο υπάρχουν μαύρες ρίγες.Τα μπόξερ μπορούν να έχουν οποιονδήποτε αριθμό ή είδος μαύρης διαγράμμισης.Μπορούν ακόμα να έχουν τέτοια ποσότητα μαύρης διαγράμμισης που να δείχνουν μαύρα με πυρόξανθη διαγράμμιση.Τα μπόξερ που έχουν τόσο έντονη μαύρη διαγράμμιση συχνά ονομάζονται και αντιστρόφως ραβδωτά μπόξερ.

Μερικά από τα ραβδωτά μπορούν να καταλήξουν να έχουν τόσο μεγάλη ποσότητα μαύρης διαγράμμισης που να είναι αρκετά δύσκολο να φανεί το πυρόξανθο.Οι ειδικοί των μπόξερ γνωρίζουν πως υπάρχει πυρόξανθο από κάτω,ακόμα κι αν δεν είναι ορατό χωρίς προσεκτική εξέταση.

Για να συνοψίσουμε
Κάθε ον,είτε είναι θηλαστικό όπως ο σκύλος,άνθρωπος,κτλ έχει γονίδια.Αυτά τα γονίδια καθορίζουν τα πάντα σχετικά με την ύπαρξη,από το χρώμα του δέρματος,τον αριθμό των ποδιών εως και το που θα τοποθετηθούν τα μάτια…τα γονίδια ελέγχουν τα πάντα.

Τα γονίδια ελέγχουν το χρώμα στο Tρίχωμα,επίσης,προκειμένου ένα σκυλί να είναι μαύρο,η φυλή του σκύλου πρέπει να περιέχει το γονίδιο για να έχει μαύρο τρίχωμα.Τα μπόξερ δε μπορούν να έχουν αυτό το γονίδιο.Οπότε,δε μπορεί να υπάρξει κανένα μαύρο μπόξερ.Είναι γενετικά αδύνατο.

Ένα «μπόξερ» που είναι μαύρο ή μαύρο με καφέ σημεία,για παράδειγμα,πρέπει να είναι μεικτής φυλής ή σε ένα μεγάλο βαθμό ραβδωτό.

Πηγή : http://www.allboxerinfo.com/Black_Boxer_Dogs.html
Μετάφραση άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s