Τσιμπούρια και Νόσος του Lyme (λάιμ) στα σκυλιά

Οι κρότωνες είναι εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με το αίμα των άτυχων ζώων ξενιστών,όπως τα κατοικίδια ζώα μας.Τα τσιμπούρια είναι αραχνοειδή σαν τα ακάρεα και τις αράχνες.Το καφέ τσιμπούρι του σκύλου (Rhipicephalus sanguineus) και το αμερικανικό τσιμπούρι σκύλου (Dermacentor variabilis),είναι παραδείγματα των τσιμπουριών που επηρεάζουν συνήθως τα σκυλιά,χρειάζονται να τραφούν τρεις φορές για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους.

Πώς μεταδίδονται στα σκυλιά;
Τα τσιμπούρια είναι πιο δραστήρια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και ζουν ψηλά σε ξερόκλαδα ή γρασίδι,όπου μπορεί να προσκολληθούν στα σκυλιά όταν παίζουν.Αυτά τα παράσιτα προτιμούν να μείνουν κοντά στην περιοχή της κεφαλής,του αυχένα,των ποδιών και του αυτιού.Σε σοβαρές μολύνσεις,ωστόσο,μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος του σκύλου.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν ο σκύλος μου έχει τσιμπούρια;
Τα τσιμπούρια είναι ορατά με γυμνό μάτι.Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά το σκυλί σας για αυτά τα παράσιτα.Αν εντοπίσετε ένα τσιμπούρι,είναι σημαντικό να προσέχετε όταν το αφαιρείτε.Κάθε επαφή με το αίμα του τσιμπουριού μπορεί ενδεχομένως να μεταδώσει τη μόλυνση στο σκύλο σας ή ακόμη και σε σας!Βάλτε στην περιοχή οινόπνευμα,τραβήξτε το τσιμπούρι με τσιμπιδάκι και σιγουρευτείτε ότι έχετε βγάλει το κεφάλι και άλλα μέρη του σώματος του.Δεδομένου ότι χρειάζεται μόνο λίγες ώρες η ασθένεια να μεταδοθεί από ένα προσκολλημένο τσιμπούρι,είναι ιδανικό το σκυλί σας να αξιολογηθεί από έναν κτηνίατρο αφού βρείτε πάνω του τσιμπούρι.

Υπάρχουν κάποια σκυλιά που είναι επιρρεπή στα τσιμπούρια;
Οι κρότωνες μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο.Αλλά τα σκυλιά που ζουν σε θερμά κλίματα και σε ορισμένες δασικές εκτάσεις,όπου τα τσιμπούρια είναι ιδιαίτερα εμφανή,θα μπορούσε να είναι περισσότερο επιρρεπή λόγω της αυξημένης έκθεσης.

Ποιές μπορεί να είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με τα τσιμπούρια στα σκυλιά;

  • Απώλεια αίματος
  • Αναιμία
  • Παράλυση
  • Ερεθισμός του δέρματος ή λοίμωξη

Οι κρότωνες μπορούν επίσης να μεταδώσουν ασθένειες,όπως η νόσος του Lyme (λάιμ),ερλιχίωση και κηλιδώδη πυρετό των Βραχωδών Ορέων,όλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και είναι δυνητικά θανατηφόρα χωρίς ταχεία και κατάλληλη θεραπεία.

Ο σκύλος μου έχει δαγκωθεί από ένα τσιμπούρι!Τι πρέπει να κάνω;
Αφαιρέστε το τσιμπούρι,όπως προαναφέρθηκε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας,ο οποίος θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε μελλοντική μόλυνση.Μπορεί,επίσης να κάνει εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει ασθένειες που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια.

Τι είναι η Νόσος του Lyme (λάιμ);
Η νόσος του Lyme είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους,σκύλους,γάτες και άλλα θηλαστικά.Πρωταρχικός φορέας της είναι το τσιμπούρι ελάφι (Ixodes scapularis),το οποίο συχνά τρέφεται με τρωκτικά στα πρώτα του στάδια.Αργότερα,το τσιμπούρι μπορεί να προσκολληθεί σε ένα σκύλο ή άνθρωπο και να μεταδώσει τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο του Lyme.Τα κλινικά σημάδια περιλαμβάνουν κατάθλιψη,διόγκωση των λεμφαδένων,απώλεια της όρεξης και πυρετό,χωλότητα και πρησμένες,επώδυνες αρθρώσεις.Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί,επίσης,να είναι μια συνέπεια της νόσου του Lyme.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι το σκυλί μου έχει τη Νόσο του Lyme;
Πηγαίντε το κατοικίδιο ζώο σας σε έναν κτηνίατρο,ο οποίος θα εξετάσει το σκύλο σας για τη νόσο του Lyme.Θα κάνει μια φυσική εξέταση,εξετάσεις αίματος και πιθανόν ακτινογραφίες.

Πώς θεραπεύεται η Νόσος του Lyme;
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να καθορίσει το βέλτιστο σχέδιο θεραπείας για το σκύλο σας.Η νόσος του Lyme στους σκύλους αντιμετωπίζεται συνήθως αποτελεσματικά με αντιβιοτικά.Με την έγκαιρη,σωστή θεραπεία η κατάσταση του σκύλου σας θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε 48 ώρες.

Υπάρχει πρόληψη για τα τσιμπούρια;
Πολλά από τα προϊόντα στην αγορά που αντιμετωπίζουν τους ψύλλους,μπορούν να σκοτώσουν τα τσιμπούρια και να προστατεύσουν από μελλοντική μόλυνση.Αυτές οι τοπικές θεραπείες ή τα περιλαίμια συνιστώνται ιδιαίτερα για εκείνα τα σκυλιά που ζουν σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς τσιμπουριών.Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να επιλέξετε το καλύτερο προϊόν για το σκυλί σας.
Το κλειδί για κάθε επιτυχημένο πρόγραμμα ελέγχου των τσιμπουριών βρίσκεται,κυριολεκτικά,στο κατώφλι σας.Κουρέψτε τακτικά το γρασίδι στον κήπο ή στην αυλή σας,αφαιρέστε τα αγριόχορτα και μην αφήνετε εκτεθειμένα σκουπίδια για να καταστήσετε την περιοχή αφιλόξενη και απρόσιτη για τα τρωκτικά.

Πηγή: pets.webmd
Μετάφραση άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s