Γιάρδια (giardia)

Η γιάρδια (giardia) είναι ένα παράσιτο πρωτόζωο που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο.Μολύνει τον άνθρωπο,πολλά κατοικίδια ζώα και πτηνά.Η γιάρδια (giardia) ζεί στον εντερικό σωλήνα και η μόλυνση μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά συμπτώματα.
Οι λοιμώξεις λόγω γιάρδιας,ονομάζεται γιαρδίαση (giardiasis),δε δείχνουν καμία προτίμηση φύλου ή φυλής,αλλά είναι πιο συχνές στα νεαρά ζώα και στα ζώα υπό στενό περιορισμό,όπως αυτά σε εκτροφείο,σε καταφύγια ζώων και σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων.
Οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης με γιάρδια στον άνθρωπο προέρχονται από την πρόσωπο-με-πρόσωπο επαφή ή από μολυσμένο νερό,αλλά και από τα ζώα που μεταφέρουν στελέχη της γιάρδια που είναι λοιμώδη για τον άνθρωπο και η μετάδοση από το ζώο στον άνθρωπο είναι θεωρητικά δυνατή.

Τι πρέπει να προσέξετε

 • Διάρροια
 • Εμετό
 • Απώλεια βάρους
 • Μετεωρισμό (υπερβολικά αέρια)

Διάγνωση
Η κτηνιατρική φροντίδα πρέπει να περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις και τις ανάλογες επακόλουθες συστάσεις.Διαγνωστικές εξετάσεις απαιτούνται για να αναγνωρίσουν τη γιαρδίαση και να αποκλείσουν άλλες ασθένειες.Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Άμεσο επίχρισμα κοπράνων για να ψάξουν για δύο διαφορετικά στάδια του οργανισμού γιάρδια που ονομάζονται «κύστες» ή «τροφοζωίδια».Ένα θετικό άμεσο επίχρισμα κοπράνων οδηγεί σε μια οριστική διάγνωση της γιαρδίασης,μπορεί,όμως,να βγει και αρνητικό σε μολυσμένα ζώα.
 • Μια εξέταση της συγκέντρωσης θειϊκού ψευδαργύρου για τον εντοπισμό κυστών γιάρδιας.
 • Μια εξέταση ανοσορροφητικής δοκιμασίας (ELISA) η οποία είναι συνδεδεμένη με ένζυμο για την αναγνώριση αντιγόνων γιάρδιας στα κόπρανα.
 • Άμεση εξέταση ανοσοφθορισμού για τον εντοπισμό κύστεων γιάρδιας στα κόπρανα.
 • Συλλογή δειγμάτων από το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου),κατά τη διάρκεια ενδοσκόπησης και εξέτασης για τροφοζωϊδια γιάρδια.

Θεραπεία
Η θεραπεία για τα κατοικίδια ζώα με μόλυνση γιάρδια μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Μετρονιδαζόλη (metronidazole)
 • Φενβενδαζόλη (fenbendazole)
 • Ένα συνδυασμό της πραζικουαντέλης (praziquantel),πυραντέλης (pyrantel) και φεβαντέλης (febantel)

Οικιακή Φροντίδα και Πρόληψη
Χορήγηση όλων των φαρμάκων που προβλέπονται από τον κτηνίατρό σας.Όλα τα φάρμακα με συνταγή γιατρού θα πρέπει να δοθούν για να ασφαλίσουν την εξάλειψη της λοίμωξης.Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει την υφή των κοπράνων στα κατοικίδια ζώα με διάρροια που σχετίζονται με τη μόλυνση γιάρδια.
Απολύμανση του περιβάλλοντος είναι σημαντικό μέρος της πρόληψης της μόλυνσης. Στα σπίτια με πολλά σκυλιά και σε καταστάσεις στις οποίες τα ζώα είναι υπό στενό περιορισμό (π.χ. κυνοκομεία,καταφύγια ζώων,καταστήματα κατοικίδιων ζώων),οι κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αλληλομόλυνσης από το ένα ζώο στο άλλο.Όλα τα περιττώματα πρέπει να απομακρύνονται από τα κλουβιά,από τις αυλές και από εκεί που τρέχουν.Τα σπιτάκια πρέπει να καθαρίζονται με κατάλληλα απολυμαντικά και πρέπει να στεγνώνουν τελείως πριν επιτραπεί η πρόσβαση στα ζώα.
Όλα τα ζώα θα πρέπει να θεραπεύονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή πριν από την εισαγωγή τους σε ένα περιβάλλον με πολλά ζώα.
Το μπάνιο των ζώων πριν από την εισαγωγή τους σε ένα μη μολυσμένο περιβάλλον επιτρέπει την απομάκρυνση των περιττωμάτων και τις μολυσματικές κύστες από το τρίχωμα.
Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να απομακρύνουν τα κόπρανα από την αυλή,να μην επιτρέπουν στα ζώα να πίνουν από ρυάκια και λίμνες και να κάνουν μπάνιο τακτικά το ζώο για να αφαιρούν οποιαδήποτε περιττώματα από το τρίχωμα.
Ένα εμβόλιο σχεδιασμένο για να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου που προκαλείται από τη γιάρδια πρόσφατα έχει αναπτυχθεί (GiardiaVax®).

Πηγή: www.petplace.com
Μετάφραση άρθρου: Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s