Πώς να κάνετε πεζοπορία με το σκυλί σας: Συμβουλές, κανόνες και χρήσιμα εργαλεία

Ένας οδηγός για το πώς να προετοιμαστείτε,τι να πάρετε μαζί,κανόνες για την διαδρομή και τρόποι για την εύρεση μονοπατιών πεζοπορίας φιλικά για σκύλους.

Τώρα που η άνοιξη πλησιάζει,πολλοί από εμάς ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε πεζοπορία και να απολαύσουμε την ύπαιθρο.Το ίδιο ισχύει και για τους τετράποδους φίλους μας,επίσης.Η πεζοπορία με ασφάλεια και υπευθυνότητα με το σκυλί σας είναι λίγο πιο περίπλοκη από το βγαίνουμε έξω από το αυτοκίνητο και περπατάμε χαλαρά σε ένα μονοπάτι.Όσα αναφέρουμε παρακάτω θα σας προετοιμάσουν για την αντιμετώπιση της διαδρομής με το σκυλί σας και θα σας μάθουν πώς να είστε κοινωνικά και περιβαλλοντικά συνειδητοί,ενώ πεζοπορείτε.

Είναι ο σκύλος σας έτοιμος για πεζοπορία;
Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε πριν βγείτε για πεζοπορία με το σκυλί σας,τα οποία θα σας εγγυηθούν ένα ασφαλές,χαρούμενο οδοιπορικό.

 1. Πόσο έντονη είναι η άνοδος;
  1378431_754936097895036_8594298597511352792_nΗλικία,ανάστημα και το επίπεδο φυσικής κατάστασης του σκυλιού σας είναι όλοι παράγοντες που θα καθορίσουν εάν αυτός ή αυτή μπορεί να πάει σε μια διαδρομή μαζί σας ή ποιο είδος διαδρομής θα επιλέξετε.Μεγάλης ηλικίας σκυλιά πονούν στις αρθρώσεις και κουράζονται γρηγορότερα από ό,τι τα νεότερα σκυλιά.Εν τω μεταξύ,μια δύσκολη διαδρομή ενδέχεται να παρεμποδίσει τη σωστή ανάπτυξη στα κουτάβια εάν υπάρχει πάρα πολύ άλμα ή περίπλοκα μονοπάτια πριν οι αρθρώσεις και τα οστά τους έχουν σχηματιστεί πλήρως.Τα κοντά σκυλιά μπορεί να δυσκολευτούν με τα μονοπάτια,δεδομένου ότι πρέπει να δαπανήσουν περισσότερη ενέργεια και μπορεί να μην είναι σε θέση να σκαρφαλώσουν σε βράχια τόσο εύκολα.Ακόμα κι αν το σκυλί σας φαίνεται στη σωστή ηλικία και πλήρως ανεπτυγμένο,να υπολογίσετε την φυσική κατάσταση του.Το μήκος της διαδρομής να είναι περίπου ίσο με το μήκος της καθημερινής βόλτας σας.Αν περπατάτε μόνο γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας μερικές φορές την ημέρα,τότε μια διαδρομή 5 μιλίων είναι πιθανώς πάρα πολύ για το σκύλο σας και μπορεί να χρειαστεί να τον μεταφέρετε για το τελευταίο μισό του ταξιδιού.Αν ο σκύλος σας ασκείται περισσότερο καθημερινά και έχει αντοχή,τότε μπορείτε να επιλέξετε με ασφάλεια ένα μεγαλύτερο μονοπάτι.Τέλος,υπολογίστε τον καιρό.Αν πεζοπορείτε σε χειμερινές συνθήκες,μπορεί ένας σκύλος με κοντό τρίχωμα να διαχειριστεί την ψύχρα;Ή αν πεζοπορείτε καλοκαίρι,μπορεί ένας σκύλος με μακρύ τρίχωμα να αντέξει τη ζέστη;
 2. Είναι το σκυλί σας κοινωνικοποιημένο και χωρίς αντιδραστικότητα;Το πιο πιθανό είναι να συναντήσετε άλλους ανθρώπους,σκυλιά και ποδηλάτες σε μονοπάτια και,ενδεχομένως,ακόμη και άλογα.Συχνά,οι διαδρομές θα είναι στενές κατά τη διέλευση σας δίπλα από άλλους,γεγονός που το κάνει ακόμη πιο δύσκολο αν το σκυλί σας είναι νευρικό,φοβισμένο,αντιδραστικό στο λουρί,επιθετικό προς άλλους ανθρώπους ή ζώα.Αν ανήκετε σε αυτήν την περίπτωση,τότε η πεζοπορία σε πολυσύχναστα,δημόσια μονοπάτια δεν είναι μια ιδανική δραστηριότητα για το σκυλί σας.Αναζητήστε πιο ήσυχες,λιγότερο δημοφιλείς διαδρομές και έχετε μερικές στρατηγικές εκπαίδευσης σε ετοιμότητα να βοηθήσετε το σκυλί σας να περάσει δίπλα από ξένους και για άλλους παράγοντες διέγερσης.
 3. Είναι το σκυλί σας ενήμερο σχετικά με τα εμβόλια και την πρόληψη από ψύλλους και παράσιτα;Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις σε μια διαδρομή,οπότε να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας έχει κάνει τον τρέχοντα εμβολιασμό κατά της λύσσας και κάθε άλλο κατάλληλο εμβολιασμό.Επίσης,η αγωγή για ψύλλους,τσιμπούρια και άλλα παράσιτα είναι αναγκαία για τέτοιου είδους διαδρομές.
 4. Είναι το σκυλί καταγεγραμμένο και φέρει μικροτσίπ; 89Μια τρέχουσα εγγραφή είναι απαραίτητη σε περίπτωση που υπάρξουν συμβάντα στο μονοπάτι.Το μικροτσίπ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι αν κάτι πάει στραβά και ο σκύλος χαθεί,θα υπάρχει ένας τρόπος για να επιστρέψει στο σπίτι σας,ακόμη και αν χάσει το κολάρο με την αναγνωριστική ταυτότητα του.

Έξυπνοι κανόνες και οδηγίες ασφαλείας που μπορείτε να ακολουθήσετε:
Είτε μας αρέσει είτε όχι,εκπροσωπείτε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων,όταν είστε σε πεζοπορία με το σκυλί σας.Θέλετε να έχετε την καλύτερη συμπεριφορά,όχι μόνο για να κρατήσετε εσάς και το σκυλί σας ασφαλείς και ευτυχισμένους,αλλά και για να εξασφαλίσετε ότι τα μονοπάτια που απολαμβάνετε θα παραμείνουν ανοικτά για τους σκύλους.Μόνο ελάχιστα επεισόδια μεταξύ σκύλων και άλλων πεζοπόρων ή πάρα πολλές κλήσεις εκκένωσης για σκυλιά,θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι σκύλοι θα πρέπει να απαγορευτούν από τα μονοπάτια.Έτσι,κάντε τη χάρη σε εσάς και τον σκύλο σας να ακολουθείτε τις οδηγίες:

 1. Κρατήστε τον έλεγχο του σκύλου σας ανά πάσα στιγμή:
  Αυτό σημαίνει ότι το σκυλί σας θα πρέπει είναι συνέχεια δεμένο σε ένα μακρύ λουρί.Ακόμη και σε μονοπάτια που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα,εκτός εάν το σκυλί σας έχει τέλεια ανάκληση σε οποιαδήποτε κατάσταση (και ας το παραδεχτούμε, η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων δεν έχουν,ειδικά γύρω από τόση διέγερση),καλό θα είναι να κρατήσετε το σκυλί σας σε ένα λουρί.Αυτό θα αποτρέψει μια πληθώρα πιθανών προβλημάτων,από το να κυνηγήσει άγρια ζώα,να έχει μια σύγκρουση με ένα άλλο σκυλί έως το να πλησιάσει πεζοπόρους .755203838Ένα απλό ή από δέρμα λουρί είναι καλύτερα,τα ρυθμιζόμενα λουριά (flex) καλό είναι να αποφεύγονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως έχει προβλεφθεί.Ακόμα δεν έχετε πειστεί πως θέλετε να κρατήσετε το σκυλί σας σε ένα λουρί;Αρκεί να λάβετε υπόψη τη δυνατότητα του σκύλου σας να αντιμετωπίσει ένα φίδι πριν μπορέσετε να το παρατηρήσετε ή να πλησιάσετε για να τραβήξετε το σκύλο σας μακριά. Ή ίσως το σκυλί σας βγει εκτός μονοπατιού για μια στιγμή και,εν αγνοία σας,βρεθεί περιτριγυρισμένος από δηλητηριώδη κισσό,δρυ ή σουμάκι(βυρσιά).Όλη αυτή η φαγούρα,προκαλεί έλαια στο τρίχωμα του και τώρα θα είναι πάνω σας (και στο αυτοκίνητό σας όταν γυρνάτε στο σπίτι).
 2. Σκεφτείτε τους άλλους πεζοπόρους: Μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά είναι γεγονός: δεν αρέσει σε όλους ο σκύλος.Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί,ορισμένοι φοβούνται,σε μερικούς απλά δεν αρέσει και μερικοί άνθρωποι δεν συμφωνούν ότι οι σκύλοι θα πρέπει να επιτρέπονται σε μονοπάτια πεζοπορίας.Έτσι για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι όσο το δυνατόν περισσότερο και για να αποτρέψουμε δυσάρεστες συναντήσεις ή παράπονα,ενεργούμε με βάση ότι σε κάθε επερχόμενο πεζοπόρο δεν αρέσουν τα σκυλιά μέχρι να αποδείξει το αντίθετο.Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας είναι στο λουρί,καθώς κάποιος πεζοπόρος πλησιάζει και μην αφήνετε το σκύλο σας να πάει προς το μέρος του και να τον χαιρετήσει,εκτός εάν προσκληθεί.Δώστε στους πεζοπόρους που δεν αρέσουν τα σκυλιά το δικαίωμα του να περάσουν και βάλτε το σκυλί σας να καθίσει ευγενικά δίπλα σας (ή τουλάχιστον σταθείτε έξω από το δρόμο),ενώ περνούν.
 3. Μην ενοχλείτε την άγρια ζωή ή τα φυτά:Είναι πραγματικά εύκολο να ακολουθήσετε αυτήν την οδηγία – απλά πρέπει να κρατήσετε το σκυλί σας με λουρί και στο μονοπάτι.Funny-Boxer-4-150x150Είναι τόσο εύκολο για ένα σκυλί χωρίς λουρί να γίνει υπερβολικά ενθουσιασμένο και να κυνηγά τα πάντα,σκίουρους,πουλιά,ελάφια και κογιότ.Αλλά να θυμάστε ότι είστε στο σπίτι των ζώων και είναι καλύτερα ως επισκέπτες να τα σέβεστε και να μην τους δημιουργήσετε πανικό.Επίσης,με το να παραμένετε στο μονοπάτι σημαίνει ότι δεν θα βλάψετε τα εύθραυστα και,ενδεχομένως,τα απειλούμενα ή τα υπό εξαφάνιση φυτά.Θα συμβάλετε,επίσης,στην πρόληψη της διάβρωσης,η οποία θα κρατήσει το μονοπάτι ανοιχτό για πεζοπορία περισσότερο.
 4. Κρατήστε μια αναλογία 1:1 σε σκύλο και άνθρωπο:Ο χειρισμός δύο σκυλιών από εσάς μπορεί γρήγορα να γίνει δυσβάσταχτη αν συναντήσετε περισσότερα σκυλιά στη διαδρομή ή αν ένας σκύλος κουραστεί ή τραυματιστεί .Ένα σκυλί ανά άτομο βοηθά να διατηρήσετε τον έλεγχο των καταστάσεων και είναι ευκολότερη η διάρκεια του ταξιδιού για όλους.Είναι,επίσης,μια έξυπνη ιδέα για να περιορίσετε τον αριθμό των σκύλων στη διαδρομή σε δύο ή τρία συνολικά.Περισσότερα σκυλιά μπορεί να είναι εκφοβιστικά για άλλους πεζοπόρους,καθώς και προσθέτει αδικαιολόγητο περιβαλλοντικό στρες στην περιοχή.
 5. Μην αφήνετε το σκύλο σας να πίνει από τις περιοχές του στάσιμου νερού:Το στάσιμο νερό συνήθως φιλοξενεί παράσιτα και βακτήρια που μπορεί να κάνουν το σκυλί σας άρρωστο,να γίνει ακόμα και θανάσιμο.Να είστε βέβαιος ότι έχετε αρκετό φρέσκο νερό για να κρατήσετε το σκυλί σας ενυδατωμένο έτσι ώστε να μπορείτε να αποφύγετε τυχόν λίμνες,έλη ή λιμνάζοντα νερά που θα κάνουν το σκυλί σας άρρωστο.
 6. Να κάνετε διαλείμματα για νερό και σνακ,όσο πιο πολλά μπορείτε: Η αφυδάτωση και η υπερθέρμανση είναι κοινά προβλήματα για τα σκυλιά σε μονοπάτια πεζοπορίας.Να είστε βέβαιος πως ενυδατώνετε συνεχώς το σκυλί σας (και τον εαυτό σας!)calor-cachorro-londres-20120529-size-598Κάθε μισή ώρα περίπου.Αν ο σκύλος σας είναι υπερβολικά λαχανιασμένος ή επιβραδύνει,βρείτε ένα σκιερό μέρος για να ξεκουραστεί μέχρι αυτός να ανακάμψει.Φέρτε σνακ και λιχουδιές για το σκυλί σας και μοιράστε τα φειδωλά κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.Ακριβώς όπως και εσείς,το σκυλί σας χρειάζεται λίγο καύσιμο κάθε τόσο κατά μήκος της διαδρομής για να κρατήσει το επίπεδο της ενέργειας και να τελειώσει τη διαδρομή με μεγάλη επιτυχία.
 7. Μην αφήνετε ίχνη: Ακριβώς όπως θα εφαρμόσετε τον κανόνα για τον εαυτό σας,μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια και αφήνοντας μόνο τις πατημασιές σας,κάντε το ίδιο και με το σκυλί σας.Μαζέψτε όλα τα απορρίμματα του σκύλου και αποφύγετε να αφήσετε σημάδια που δείχνουν ότι ήταν στο μονοπάτι.

Απαραίτητα πράγματα:
Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα αντικείμενα για κάθε πεζοπορία και μερικά πράγματα που είναι απαραίτητα για ορισμένες διαδρομές ή απλά καλό να τα έχετε.Θα αναφέρουμε και τα δυο παρακάτω.

Πρέπει να έχετε μαζί:

 • Κολάρο με ετικέτα ταυτότητας και έγγραφα
 • Λουρί
 • Σακουλάκια για περιττώματα
 • Νερό και ένα πτυσσόμενο μπολ για νερό ή ένα μπουκάλι νερό με διανομέα
 • Λιχουδιές και τρόφιμα: Εάν η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να θέλετε ένα σνακ,τότε το σκυλί σας θα χρειαστεί ένα επίσης
 • Σπρέϊ εντομοαπωθητικό ή / και λαβίδα για απομάκρυνση τσιμπουριού
 • Κουτί πρώτων βοηθειών:Τα βασικά περιλαμβάνουν τσιμπιδάκια,καθαριστικά και απολυμαντικά,ορό για πλύσιμο ματιών των σκύλων,πούδρα για να σταματήσει η αιμορραγία,επιδέσμους,ψαλίδι επιδέσμων και ταινία.Υπάρχουν και άλλα έξυπνα αντικείμενα για να έχετε (πατήστε εδώ για να τα δείτε αναλυτικά),πολλά τα οποία θα βρείτε σε προ-συναρμολογημένα έτοιμα κουτιά πρώτων βοηθειών στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή σε online ιστοσελίδες προϊόντων κατοικίδιων ζώων.

Χρήσιμα εργαλεία:

 • Σαμάρι:Για σκύλους που τραβάνε ή αν περπατήσετε πάνω σε έδαφος όπου το σκυλί σας μπορεί να χρειαστεί κάποια βοήθεια από εσάς,το σαμαράκι θα κάνει την πεζοπορία πιο άνετη και ασφαλή συνολικά.
 • Σακίδιο σκυλιών: Αν ο σκύλος σας είναι αρκετά μεγάλος για να μεταφέρει ένα σακίδιο,τότε ίσως θα μπορεί να μεταφέρει το δικό του νερό και σνακ.hiking-boxer-dog1Απλά να θυμάστε ποτέ να μην το γεμίσετε παραπάνω από 20-25 τοις εκατό του βάρους του και λιγότερο αν ο σκύλος σας δεν είναι σε κατάσταση να μεταφέρει ένα σακίδιο.
 • Παππουτσάκια σκύλων:Οι πατούσες του σκύλου μπορεί να γρατζουνιστούν και να κοπούν σε βράχους,σε ανώμαλο έδαφος ή σε πάγο,το να τον προστατεύσετε στις μεγάλες πεζοπορίες είναι σημαντικό.
 • Αντανακλαστικό κολάρο ή γιλέκο:Είναι μια καλή ιδέα να έχουμε αντανακλαστικό κολάρο ή γιλέκο,αν πεζοπορούμε απόγευμα ή όλη τη νύχτα.Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να βρείτε το σκυλί σας αν διαχωριστείτε,αλλά είναι ιδιαίτερα έξυπνο,αν είστε σε μια περιοχή όπου επιτρέπεται το κυνήγι.

Η εύρεση ενός μονοπατιού:
Το τελευταίο μέρος της προετοιμασίας για μια πεζοπορία είναι να βρείτε το καλύτερο μονοπάτι.Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε την αναζήτησή σας,βρίσκοντας μονοπάτια που επιτρέπουν τα σκυλιά στην περιοχή όπου θέλετε να περπατήσετε. 
Αν ψάχνετε για διαδρομές σε ιστοσελίδες που δεν εξειδικεύονται στους σκύλους,να είστε βέβαιοι πως θα ψάξετε για μονοπάτια που επιτρέπουν τα σκυλιά.Επίσης,δώστε προσοχή σους κανονισμούς για το λουρί.Πολλές,αν όχι οι περισσότερες διαδρομές επιτρέπουν τα σκυλιά μόνο αν είναι σε λουρί.
Τώρα είστε έτοιμοι να βγείτε έξω στην ύπαιθρο με το σκυλί σας!

Πηγή: http://www.mnn.com
Μετάφραση: Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s