Ποιά προϊόντα τοπικής χρήσεως για ανθρώπους μπορεί να είναι επικίνδυνα για το ζώο σας

By dr Becker
By dr Becker

Η «χαριτωμένη» μικρή συνήθεια που μπορεί να αρρωστήσει το κατοικίδιο σας,πολλές φορές σοβαρά.
Για κάποιο λόγο,πολλοί σκύλοι και γάτες,απολαμβάνουν να γλείφουν τις λοσιόν και άλλα είδη τοπικών προϊόντων από το δέρμα του ανθρώπου τους.Στην πραγματικότητα,ένα από τα σκυλιά μου τείνει να περιμένει στην πόρτα του μπάνιου,ελπίζοντας ότι θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει ό,τι έχω βάλει στο δέρμα μου μετά το ντους.(Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χρησιμοποιώ βιολογικά προϊόντα σώματος).Τα σκυλιά ιδιαίτερα,φαίνεται να έχουν την πρόθεση για γλείψιμο εάν το προϊόν έχει μια νόστιμη μυρωδιά,για παράδειγμα,μια κρέμα σώματος με άρωμα βανίλιας ή τα προϊόντα με βάση το λάδι καρύδας.
Δυστυχώς,αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη συνήθεια που πολλά κατοικίδια ζώα επιδίδονται μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας ανάλογα με το τι έχετε βάλει στο δέρμα σας.Τα παρακάτω είναι προϊόντα που σίγουρα δε θέλετε το σκυλί,η γάτα,το πουλί ή άλλα ζώα συντροφιάς να γλείψουν από σας και να τα καταπιούν.

Μη συνταγογραφημένα προϊόντα τοπικής χρήσεως που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα

 • Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.Η πλειοψηφία των προϊόντων προσωπικής φροντίδας,συμπεριλαμβανομένου της οδοντόκρεμας,της ενυδατικής λοσιόν,του σαπουνιού,του αφρόλουτρου,του αντιηλιακού,του αυτομαυριστικού,του σαμπουάν,του κοντίσιονερ,του αποσμητικού,του αντιιδρωτικού,του μακιγιάζ και άλλων καλλυντικών,περιέχουν δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες.Μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική αναστάτωση σε περίπτωση κατάποσης από το ζώο σας,μπορούν,επίσης,να επηρεάσουν την υγεία του.
 • Κρέμες που περιέχουν υδροκορτιζόνη.Αυτά είναι σκευάσματα που βασίζονται σε στεροειδή και χρησιμοποιούνται τυπικά για τον έλεγχο της φαγούρας.Εάν το ζώο σας καταπιεί ένα προϊόν που περιέχει υδροκορτιζόνη,μπορεί να του προκαλέσει αυξημένη δίψα και ούρηση,λαχάνιασμα,εμετό και διάρροια.
 • Αλοιφές,λοσιόν και κρέμες που περιέχουν αντιβιοτικά.Αυτά εφαρμόζονται σε κοψίματα,γρατζουνιές,γδαρσίματα, και άλλα είδη σπασίματος στο δέρμα.Σε περίπτωση κατάποσης,μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.
 • Αντιμυκητιασικές κρέμες.Αυτές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ποδιού ενός αθλητή,για κολπικές μολύνσεις και για μύκητες στα νύχια.Μπορούν να προκαλέσουν εμετό και διάρροια σε περίπτωση κατάποσης.
 • Προϊόντα που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου.Αυτές είναι συνήθως οι αλοιφές και οι κρέμες για τα εξανθήματα από τις πάνες και η λοσιόν καλαμίνης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία από το δηλητήριο του κισσού.Το οξείδιο του ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια στους σκύλους.Εμετός ή διάρροια με αίμα θα πρέπει να σας οδηγήσει στο να καλέσετε τον κτηνίατρό σας,δεδομένου ότι είναι ένδειξη πως το οξείδιο του ψευδαργύρου έχει καταστρέψει το γαστρεντερικό σωλήνα του κατοικίδιου ζώου σας και ενδεχομένως να απαιτείται θεραπεία.
 • Κρέμες για μυϊκό τρίψιμο.Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν σαλικυλικά,τα οποία είναι ίδια με τη χημική ένωση της ασπιρίνης και εάν καταποθούν από το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να προκαλέσει εμετό με ή χωρίς αίμα,καθώς και έλκη του στομάχου.Ορισμένα προϊόντα για το τρίψιμο των μυών μπορεί να περιέχουν και άλλα συστατικά που προκαλούν πρόβλημα,όπως η μενθόλη ή καψαϊκίνη,η οποία είναι ένα ενεργό συστατικό των πιπεριών τσίλι.
 • Η μινοξιδίλη,με εμπορική ονομασία Regaine.Αυτό είναι ένα προϊόν για τη διέγερση της ανάπτυξης της τριχοφυΐας,αλλά η αρχική χρήση του ήταν ως φάρμακο της αρτηριακής πίεσης.Τα κατοικίδια ζώα που θα καταπιούν μινοξιδίλη μπορεί να εμφανίσουν αρχικά συμπτώματα όπως ο έμετος και ο λήθαργος και στη συνέχεια να συσσωρεύσουν υγρό στους πνεύμονες και τελικά να καταλήξουν σε καρδιακή ανεπάρκεια.Σίγουρα θα θέλετε να κρατήσετε το ζώο σας σε μια ασφαλή απόσταση,αν έχετε αυτό το προϊόν στο σπίτι σας.

Συνταγογραφούμενα προϊόντα τοπικής χρήσεως που είναι επικίνδυνα για τα ζώα

 • Κρέμες που βασίζονται σε στεροειδή.Αυτές συνήθως συνταγογραφούνται για κνησμώδεις δερματοπάθειες,όταν τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα τοπικής χρήσεως δε λειτουργούν.Τα κοινά στεροειδή τοπικής χρήσεως περιλαμβάνουν τη βηταμεθαζόνη,τη κλοβηταζόνη,τη κλοβεταζόλη,την υδροκορτιζόνη,τη μεθυλπρεδνιζόνη,τη μομεταζόνη και τη τριαμκινολόνη.Σε περίπτωση κατάποσης,τα προϊόντα αυτά μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα στο κατοικίδιο ζώο σας όπως τα μη συνταγογραφούμενα παρασκευάσματα (αυξημένη δίψα και ούρηση, λαχάνιασμα, έμετος και διάρροια),αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Κρέμες ορμονών.Οι τοπικές κρέμες που περιέχουν ορμόνες όπως τα οιστρογόνα,η προγεστερόνη ή η τεστοστερόνη μπορεί να απορροφηθούν μέσω του δέρματος του κατοικίδιου ζώου σας και επιπροσθέτως να καταποθεί.Αυτές οι ενώσεις είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες,που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές,όπως διεύρυνση του μαστικού αδένα και σε στειρωμένα θηλυκά,σημάδια οίστρου και ψευδής εγκυμοσύνης.
 • Αντι-φλεγμονώδεις,αναλγητικές κρέμες.Αυτές οι κρέμες (η φλουρβιπροφαίνη είναι μια κοινή) συνήθως συνταγογραφούνται για τοπική ανακούφιση της αρθρίτιδας.Μια ελάχιστη προσληφθείσα ποσότητα της φλουρβιπροφαίνης μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες.
 • Κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Α.Αυτές ονομάζονται ρετινοειδή και συνιστώνται για τη θεραπεία της ακμής.Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και σε έγκυα ζώα,γενετικές ανωμαλίες στην ανάπτυξη των εμβρύων.
 • Καλσιποτριένη,με εμπορική ονομασία Dovonex.Αυτή είναι μια αλοιφή που περιέχει βιταμίνη D και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ψωρίασης.Μόνο μια μικρή ποσότητα αυτής της αλοιφής μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους σκύλους και τις γάτες,προκαλεί επίσης εμετό και νεφρική ανεπάρκεια.
 • 5-φθοριοουρακίλη,εμπορικές ονομασίες 5-FU και Efudex.Αυτή η λοσιόν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας πάθησης που ονομάζεται ηλιακή κεράτωση,η οποία είναι προκαρκινική βλάβη από τον ήλιο,καθώς και στον καρκίνος του δέρματος στους ανθρώπους.Σε περίπτωση κατάποσης από το ζώο σας,μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιληπτικές κρίσεις,εμετό και διάρροια με αίμα και καταστολή του μυελού των οστών.Αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προϊόν για χρήση γύρω από ζώα,καθώς η πλειοψηφία των ζώων που το προσλαμβάνουν δε μπορούν να σωθούν.

Πέντε συμβουλές για να κρατήσετε ασφαλή τα κατοικίδια σας από προϊόντα τοπικής χρήσεως

 1. Αποτρέψτε το κατοικίδιο ζώο σας από το γλείψιμο αφού έχετε εφαρμόσει οποιοδήποτε προϊόν στο δέρμα σας.Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε κυρίως οργανικά,μη-τοξικά προϊόντα,είναι καλύτερο να αποθαρρύνετε με συνέπεια το γλείψιμο για να το κρατήσετε ασφαλές σε όλες τις περιπτώσεις.
 2. Αφήστε όλα τα τοπικά προϊόντα να στεγνώσουν ή να απορροφηθούν εντελώς ή καλύψτε την περιοχή της εφαρμογής προτού έρθετε σε επαφή με το κατοικίδιό σας.
 3. Ποτέ μην εφαρμόσετε ένα τοπικό προϊόν που προορίζεται για τους ανθρώπους στο κατοικίδιο ζώο σας,χωρίς πρώτα να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας.
 4. Μετά την εφαρμογή οποιουδήποτε τοπικού φαρμάκου,συνταγογραφούμενου ή μη,πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με το ζώο σας.Φυλάξτε όλα αυτά τα προϊόντα μακριά από το κατοικίδιο ζώο σας.
 5. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ή με μια κτηνιατρική κλινική έκτακτης ανάγκης αμέσως εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει καταπιεί ή να έχει έρθει σε επαφή με δυνητικά επιβλαβές τοπικό προϊόν.

Πηγή: healthypets.mercola

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s