Μολύνσεις,στρες,στειρότητα και ερπητική λοίμωξη

Mary C. Wakeman, D.V.M.
Ashford Animal Clinic
Canine Fertility Center
Ashford, CT

Οι συχνότερες συζητήσεις μας για τον έρπη στα σκυλιά εμφανίζονται λόγω του θανάτου σε νεογνά κουτάβια. Ο έρπης αναγκάζει τα κουτάβια να πεθάνουν στις πρώτες δύο έως τρεις εβδομάδες της ζωής img_09τους(πολλές φορές πριν καν γεννηθούν), δηλαδή όταν δεν μπορούν πλέον να ρυθμίσουν την θερμοκρασία των σωμάτων τους. Μετά τις τρεις εβδομάδες της ηλικίας των κουταβιών αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την θερμοκρασία τους αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί πυρετός.Εκείνη τη στιγμή η ασθένεια δεν προκαλεί πλέον το θάνατο στα νέα κουτάβια αλλά μπορεί να προκαλέσει μια αναπνευστική ασθένεια.

Πολύ σπάνια θα βρείτε σε αναφορές σχετικά με αυτήν την ασθένεια σε ενήλικα σκύλο και όπου αναφέρεται θα εξηγεί σε σχέση με κάποιο ζευγάρωμα αναπαραγωγής που έγινε με κάποια σκύλα που είχει παραγάγει νεογέννητα κουτάβια που είχαν έρπη ή σχετικά με την παρουσία των κυστιδίων στο αιδοίο ή ακροπροσθίας. Πρόσφατες εργασίες που imgf000004_0001δημοσιεύθηκαν από τον Δρ Τζέιμς Everman του Washington State University, έχουν δείξει ότι η ασθένεια όπως το γνωρίζουμε στα σκυλιά είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο της νόσου σε άλογα. Αυτή η πληροφορία συμπληρώνει το υπόλοιπο της εικόνας για σκύλους σε ένα πολύ δραματικό τρόπο.

Το γεγονός ότι η μόλυνση από τον ιό του έρπητα σε σκύλους έχει μελετηθεί με  τόσο λίγη προσοχή από τους κτηνιάτρους, όταν βλέποντας τα αποτελέσματά της,θα μπορούσε κάλλιστα να προβλέψει από την αναπαραγωγή στους εκτροφείς και να χρησιμεύει ως μια εξαιρετική επίδειξη της ιστορικής έλλειψης ενδιαφέροντος για την αναπαραγωγή σκύλων από την κτηνιατρική εγκατάσταση εν γένει.

Η αναπνευστική μορφή μόλυνσης από έρπη στα ενήλικα σκυλιά είναι ελάχιστη στα σημάδια τηςντούτοις είναι εξαιρετικά σημαντικό στη μετάδοση της ασθένειας. sick-dog-symptomsΔεν είναι απαραίτητο για τα σκυλιά να αποκτηθεί ο έρπης ως αφροδίσια ασθένεια. Ένα σκυλί μπορεί να αποκτήσει τον έρπη από το φτέρνισμα ενός άλλου σκύλου από ασθένειες που βρίσκονται στο περιβάλλον του σκύλου η όπου υπάρχουν περισσότερα απο ένα σκυλιά με αποτέλεσμα να αποβάλει ή να κρατήσει μέσα τα μωρά. Προσωπικά έχω ακούσει για μόνο δύο περιπτώσεις των ενήλικων σκυλιών που φτερνίζονταν με τον τρόπο αυτό να κρυώσει ένας άνθρωπος. Οποιοδήποτε σκυλί μπορεί να φτερνιστεί μία ή δύο φορές μέσα από μία εισπνοή ενός ερεθισμού που το προκάλεσε αυτό αλλά να φτερνιστεί με συνέπεια κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου, είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Μια περίπτωση από φτέρνισμα εμφανίστηκε σε κουτάβια 6 εβδομάδων, τα οποία τα τοποθέτησαν κοντά σε άλλα νεογέννητα μέσα στην ίδια οικογένεια. DDD_dog_neosporosisΑυτά τα νεογέννητα ήταν 3.5 εβδομάδες ποιο μεγάλα από τα νεώτερα νεογέννητα. Τα παλαιότερα νεογέννητα είχαν έρπη σε αναπνευστική μορφή και με τα φτερνίσματα και αμέσως μετά με τις ρινικές εκκρίσεις από τα 5 έως 6 εβδομάδων κουτάβια  προς τα νεότερα που ήταν κάτω από 3 εβδομάδων, είχαν υποστεί μια θνησιμότητα 50% και επιβεβαιώθηκε πως έχοντας έρπη στη μεταθανάτια εξέταση.
Τα παλαιότερα κουτάβια που επηρεάστηκαν μόνο με το φτέρνισμα ήταν σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία σωμάτων τους. Τα κουτάβια πεθαίνουν από έρπη μόνο εφ όσον είναι ανίκανα να τοποθετήσουν σε αντίδραση τον οργανισμό τους στον πυρετό. Μεταξύ 2 και 3 εβδομάδων τα κουτάβια αναπτύσσουν τη δυνατότητα να ελεγχθεί η θερμοκρασία τους. Νωρίτερα εξαρτώνται από τα περίχωρα τους για τη ζεστασιάυτό λέγεται poikilothermia. Η Θεραπεία των νεαρών κουταβιών που έχουν έρπητα έχει διαγνωστεί με μία μέτα θάνατον εξέταση του ενός από τα νεκρά κουτάβια που περιλαμβάνει την ανύψωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος χώρου. Ελέγξτε με τον κτηνίατρο σας εάν νομίζετε ότι αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα στα νεογέννητα σας κάτω των τριών εβδομάδων. Τοποθετήστε το στο ψυγείο (μην καταψύχετε) το νεκρό κουτάβι για να το δώσετε στον κτηνίατρο σας ώστε να μπορέσει να του κάνει τη νεκροψία.

Δεδομένου ότι ο έρπης είναι ένας ιός, δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος για αντιβιοτικά, εκτός αν οι δευτεροβάθμιες βακτηριακές μολύνσεις εμφανιστούν. Εάν υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το εάν ο έρπης ή μια νεογνική βακτηριακή 11293706-E-coli-Bacteria-isolated-on-white-background-Vector-illustration-Stock-Vectorμόλυνση προκαλεί το θάνατο κουταβιών τα αντιβιοτικά είναι κατάλληλα. Μια κουλτούρα του τραχήλου της μήτρας για την ευαισθησία της σκύλας πριν από την γέννα μπορεί να κάνει την παρουσία της μία μόλυνση με την ονομασία E.coli  που θα παράσχει στη βοήθεια και λήψη αυτής της απόφασης, δεδομένου ότι η μόλυνση E.coli προκαλεί επίσης θάνατο του νεογνού.

Η απώλεια των νεογέννητων μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης?
Τα κουτάβια
 μπορούν να είναι ή γεννημένα νεκρά, ή μπορούν να αποκτήσουν τον ιό έρπη καθώς περνούν μέσω του κολπικού καναλιού στη γέννηση (μαζί με τα βακτηρίδια E.coli), μέσα στη μήτρα πριν από τη γέννηση ή από την επαφή με τις μολυσματικές εκκρίσεις (αναπνευστικά ή κολπικές) μετά από τη γέννηση.
Οι σκύλες που μολύνονται με τον έρπη πριν από την αναπαραγωγή ή από την έκθεση κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής απλά δεν αποδεικνύουν ποτέ πως είναι έγκυες. Ο καλύτερος τρόπος για την
8705f πρόληψη της απώλειας κύησης ή νεογνικού θανάτου είναι η έγκυος σκυλίτσα να μπει σε καραντίνα 3 εβδομάδες πριν από την αναπαραγωγή και έως 3 εβδομάδες μετά την γέννα. Για να προσδιορίσετε εάν μια σκύλα έχει πρόσφατα εκτεθεί σε έρπητα κατά τη διάρκεια της κύησης, 2 δείγματα ορού λαμβάνονται στις 2 εβδομάδες και υποβάλλονται σε ένα εργαστήριο για έναν τίτλο έρπητα. Μια αλλαγή τίτλου (είτε άνοδο ή την πτώση) δείχνει ότι έρπης μπορεί να έχει προκαλέσει την απώλεια ενός νεογέννητου στην κύηση.

Με την μόλυνση του έρπη του φράγματος που δεν καταλήγει σε έκτρωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα γέννησης, αδύναμα ή θνησιγενή κουτάβια. Εάν υπάρχουν επιζών κουτάβια σε μια γέννα από έρπητα, μπορούν ή δεν μπορεί να έχει μόνιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα, τα νεφρά, ή λεμφοειδή ιστό.Κατά τον τρόπο που η μητέρα πιάνει από το λαιμό το κουτάβι  για την μεταφορά του μπορεί να βλάψουν τα εσωτερικά όργανα και να προκαλέσει προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Μόλις δοκιμάσουμε τον έρπη σε νεογέννητα, μας ενδιαφέρει αυστηρά για το εάν είναι ή όχι πιθανό να δοκιμάσουμε ένα περιστατικό επανάληψης στην ίδια περίπτωση. Ενδιαφερόμαστε επίσης για το αν ένα εκθεσιακό σκυλί μπορεί να μολυνθεί. Ο έρπης στα ενήλικα σκυλιά τείνει να πάει κοιμισμένος,να υπάρχει δηλαδή αλλά να μην εμφανιστεί,(όπως κάνει στους ανθρώπους) και να ξανά έρθει στην επιφάνεια και να γίνει οξύς σε περιόδους στρες.

Εξετάστε το στρες για τη σκύλα που αναπαράγεται σε:

  • ορμονικά γεγονότα που έχουν επηρεάσει προσωρινά την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις
  • πιθανή ταυτόχρονη βακτηριακή herpesvirus_biographixκολπική ή μητρική ασθένεια
  • στα κατάλληλα μέρη της χώρας, ταυτόχρονη νόσος lyme
  • σε εκθέσεις μορφολογίας
  • σε σκύλα 5 ετών και άνω και σε μειωμένα επίπεδα θυρεοειδή
  • οποιεσδήποτε άλλες τάσεις,όπως το στρες θερμοκρασίας

Γνωρίζοντας ότι η πίεση ή το στρες μπορεί να ενεργοποιεί τον έρπη στην έγκυο σκύλα, (που μπορεί μέσα σε 3 εβδομάδες να προκαλέσει τον πρόωρο 670px-Care-for-Newborn-Puppies-Step-15-Version-2εμβρυικό θάνατο) πάμε προς έναν πολύ μακροχρόνιο τρόπο που μας εξηγεί εκείνη των σκύλων που η αναπαραγωγή πήγαινε καλά μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, αλλά στο τέλος απέτυχε στο κουτάβι που ήδη ήταν στη κοιλιά την μητέρας του ή στην περίπτωση που υπήρχαν νεογέννητα κουτάβια. Όπου έχουμε κάνει τις λεπτομερείς προετοιμασίες προαναπαραγωγής και έχουμε σε κανονικές κύστεις με μια σκύλα,στις 28 ημέρες της κύησης όμως κανένα κουτάβι δεν έζησεξετάζουμε για τον έρπη με τα ταξινομημένα κατά ζεύγος δείγματα ορών που λαμβάνονται 2 εβδομάδες χώρια, περίπου τον χρόνο που η σκύλα  ήταν καλά στην υγεία της και έχει καθαρίσει της από βακτήρια τόσο κολπικα ή μητρικα και άλλα θέματα ασθένειας και παρόλα αυτά είχε τις κανονικέςAverage_prokaryote_cell-_en.svgκύστεις και έχασε αργότερα τα κουτάβια της, έχουμε βρει τους θετικούς τίτλους έρπη σε περίπου 80% των περιπτώσεων. Αυτή πρέπει να είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη πληροφορία για τους εκτροφείς, ειδικά αυτούς που παρουσιάζουν τακτικά θέματα έρπη να έχουν τα πολλαπλάσια ζώα στην εκτροφή τους η στον ίδιο χώρο,να καλλωπίζουν,ακόμα και να τρέχουν σε εκθέσεις η μαθήματα υπακοής και ούτω καθεξής. Θυμηθείτε, αυτή η ασθένεια μπορεί κυριολεκτικά να είναι μέσα από τον δικό σας χώρο.

Ποια είναι η προσδοκία για μια σκύλα που έχει ένα νεογέννητο με έρπητα (διαγνώστηκε με εξετάσεις μετά το θάνατο), ή έχει αποδειχθεί με τίτλους και να έχει χάσει μια γέννα σε κύηση λόγω έρπης;
Αν αυτή τονίζεται από μερικούς από τους πιο πάνω παράγοντες, που μπορεί να επηρεαστούν και πάλι η
αν έχει εκτραφεί στο σπίτι ή οδηγείται μπρος και πίσω για το ζευγάρωμα (προς άλλη τοποθεσία), δίνεται μια ολοκληρωμένη προ-εκτροφή ιατρική επεξεργασία συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών του θυρεοειδούς, γενική εξέταση αίματος και του τραχήλου της μήτρας,καλλιέργεια και ευαισθησία για τυχόν κακές μολύνσεις, αυτές είναι απολύτως πιθανό να μην έχουν κανένα πρόβλημα.8705eΑυτό προϋποθέτει, επίσης, ότι δεν έχει ταξιδέψει σε όλη την διάρκεια της κυοφορίας της και μεταφέρθηκε στο σόου η έκθεση, ότι διατηρείται εκτός από εκείνα τα σκυλιά που έρχονται στο κυνοτροφείο από το εξωτερικό και εκείνων που ταξιδεύουν εκθέσεις και ούτω καθεξής. Περιλαμβάνει επίσης, σε χώρους όπου υπάρχουν και άλλα σκυλιά, καθώς και σε φυλές που  πιστεύεται ότι είναι ποιο επιρρεπής (Rottweilers, Dobermans, Boxer και ενδεχομένως Pugs, colley, και Shelties) για τον κίνδυνο της επανεμφάνισης που θα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Εάν για κάποιο λόγο φύγει το στρες,οι περισσότερες σκύλες δεν έχουν κανένα πρόβλημα στις επόμενες αναπαραγωγές.

Είναι σχεδόν απίθανο τα σκυλιά να έρθουν σε επαφή με άλλα σκυλάκια και να  εκτεθούν σε έρπητα. Δεν είναι μόνο ή κατά κύριο λόγο ένα αφροδίσιο νόσημα. Δεν είναι συνηθές να συμβάλλεται μέσω της αναπαραγωγής,συμβάλλεται θα λέγαμε μέσω μίας έκθεσης,veterinarian-springfield4από τις ανάσες η κάποια φτερνίσματα σκύλων που περνάνε μέσα στην ατμόσφαιρα και ειδικά αν ο χώρος είναι κλειστός.Οι συχνές επαφές με σκύλους σε μία έκθεση μπορούν να προκαλέσουν πολύ γρήγορα κάποια μόλυνση και ίσως να φέρει στην επιφάνεια κάποια ποιο παλιά ίωση ή δύσκολη μόλυνση. Στην πραγματικότητα, θα είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι κάθε επανάληψη της λοίμωξης προήλθε από μια μόλυνση αντί ενός νέου ιού από σκύλο σε έκθεση με υψηλά επίπεδα μολυσματικών σωματιδίων.

Μπορεί ο επιβήτορας μέσα από τις εγκαταστάσεις να εκθέσει την σκύλα?
Αν υπάρχουν συχνές επισκέψεις από σκύλες σε κάποιο χώρο,ίσως να έφεραν κάποιες μολύνσεις μαζί. Αν ο επιβήτορας είναι μαζί στον ίδιο χώρο που γίνονται οι εκπαιδεύσεις κλπ,μπορεί να ρίξει πιθανότατα τα υψηλά επίπεδα των σωματιδίων. Πολύ απλά δεν είναι αδύνατο να «περάσει» αυτός ο ιός στο περιβάλλον που ζει ο αρσενικός σκύλος. Θα μπορούσαμε όμως να το περιορίσουμε,π.χ σε μία έκθεση,στον χώρο του επιβήτορα,σε κάποιο αεροπορικό ταξίδι, καλό είναι να μείνει η σκύλα σας μαζί σας σε ένα ξενοδοχείο και όχι στον χώρο που θα γίνει το ζευγάρωμα,ακόμα και να την περιορίσουμε σε κάποια έκθεση. Αν πρόκειται για επίδειξη η έκθεση, καλό είναι να αλλάξετε εντελώς τα ρούχα σας και να τα πλύνετε για να μη μπει κάποια ασθένεια άλλου σκύλου (από την έκθεση η επίδειξη) στο χώρο σας.Αν κάποιος σας προπονεί τα σκυλιά σας η τα δείχνει σε εκθέσεις καλό είναι να αλλάζει ρούχα πριν την δική σας εμφάνιση,δηλαδή να έρχεται σε επαφή με τον δικό σας σκύλο μόνο με καθαρά ρούχα.

Τα πιο ευαίσθητα σκυλιά απ ‘όλα όμως, θα είναι αυτός που ζει με ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι και δεν είχε τη συνήθη έκθεση σε άλλα σκυλιά ή τον ιό. Μια τέτοια σκύλα μόλις εκτεθεί στον ιό θα επηρεαστούν περισσότερο σοβαρά ότι μια σκύλα με τη συνήθη έκθεση σε χαμηλά επίπεδα του ιού.

Εάν ένας εκτροφικός σκύλος μπει σε  αναπαραγωγή με μια μολυσμένη σκύλα μπορεί ή να μολυνθεί είτε ως ζώο που πέρασε τη μόλυνση στη σκύλα ή ως παραλήπτη μιας οξείας μόλυνσης που ποτέ δεν την αναπαρήγαγε. Η δοκιμή έρπη κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής είναι χωρίς νόημα, δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα άτομα στο περιβάλλον του σκύλου μπορούν να είναι στις διάφορες φάσεις απόκτησης ή ανάκτησης από τη μόλυνση. Να σημειώσουμε εδώ πως η αναπνευστική μόλυνση είναι πολύ ήπια και σπάνια και πάντα παρουσιάζει πραγματικά κλινικά σημάδια στα ενήλικα σκυλιά. 8705dΜόνο τα ταξινομημένα κατά ζεύγος δείγματα ορών που λαμβάνονται στους διαφορετικούς χρόνους να ανιχνεύσει ένας αυξανόμενος (που γίνεται μολυσμένος) τίτλος, ή ένας μειωμένος (που ανακτεί από μια μόλυνση) τίτλος, μπορούν να μη μας πουν απολύτως τίποτα. Προφανώς οι πληροφορίες που παράγονται κατά αυτόν τον τρόπο θα είναι πάρα πολύ αργά για να είναι χρήσιμες κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής. Η χρησιμότητα αυτών των ταξινομημένων κατά ζεύγος τίτλων βλέπει κυρίως ως εργαλείο για να προσδιορίσει εάν μια σκύλα έχει χάσει τα νεογέννητα της λόγω του έρπη μετά από το γεγονός. Μπορούμε να νικήσουμε τον έρπη μέσα ή έξω ως μια από τις διάφορες επιλογές για τις αιτίες του κουταβιού πριν γεννηθεί, ή τα ακόμα τα γεννημένα ή ασθενικά νεογνά.

Ο καλύτερος κανόνας για να ακολουθήσει είναι να υπάρχει ένας χώρος με ένα ενεργό πρόγραμμα επίδειξης για ένα σκυλί εκθεσιακό που παρουσιάζεται σε εκθέσεις ή εκπαιδεύεται, άλλος ένας χώρος για την τροφή και ένα χώρο όπου οι αναπαραγωγές είναι συχνές, έτσι ώστε σκύλες που επισκέπτονται τον χώρο αυτό να είναι συχνά καθαρές για πιθανές μολύνσεις. ΟΙ χειρότερες περιπτώσεις θα είναι από σκυλιά κατοικίδιων ζώων που εκτίθενται πρόσφατα σε έναSick-Dog4-300x271 πολυσύχναστο περιβάλλον, όπως ένα χώρο που τρώνε πολλά μαζί σκυλιά ή ένα πάρκο. Αυτά τα σκυλιά θα επηρεαστούν σοβαρότερα και θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Μια σκύλα που μένει σε ένα τέτοιο χώρο όπου τα ευαίσθητα κατοικίδια ζώα περνούν η κατοικούν σε αυτό,την φέρνει σε περισσότερο κίνδυνο από  κάποιο σκύλο που έρχεται για πρώτη φορά σε αυτό το χώρο (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να νοσήσει το σκυλί που επισκέπτεται τον χώρο αυτό για λίγο), όπου όλα αυτά τα σκυλιά θα έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό και γενικά χαμηλά επίπεδα σε τιμές,άρα ευαίσθητα σε κάθε ασθένεια.

Βέβαια,αν συμβεί μια μητρική ή κολπική μόλυνση μπορεί η σκύλα να στρεσαριστεί και κατά την κύηση και να έχει μία αρκετά δυσμενή επιρροή στον έρπη. Βέβαια,οποιαδήποτε σκύλα με χαμηλό θυρεοειδή θα της ήταν  δυσκολότερο να αντισταθεί σε μια μόλυνση. Τα σωστά επίπεδα του θυρεοειδή είναι απαραίτητα για τη καλή ζωή ενός  κατοικίδιου ζώου όπως είναι και απαραίτητα για την αναπαραγωγή,Dog-thyroid-Gland1 ειδικά στη σκύλα, δεν είναι το ίδιο. Η φύση θέλει τα παιδιά μας (ανθρώπους) για να έχει τα έφηβα, όχι ως 40χρονους και φυσικά αυτό που αισθανόμαστε είναι το ίδιο πράγμα για την αναπαραγωγή παιδιών. Επιπλέον, η φύση θέλει τα σκυλιά να είναι κουτάβια μέχρι τους 18 μήνες και όχι 6 ετών. Ένας φυσιολογικός θυρεοειδής αντιπροσωπεύει όλες τις φυλές, όλες τις ηλικίες και όλες τις καταστάσεις της υγείας. Έχει ειπωθεί ότι όλα τα σκυλιά άνω των 5 ετών παρουσιάζουν μια μείωση στο επίπεδο θυρεοειδή τους,αυτοί ’ σχετικά μετά από αυτό αρχίζουν να γερνούν. Για να συσσωρεύσουν το θυρεοειδή σε δείγματα από τους  έφηβους σκύλους με εκείνα των κουταβιών,ρίχνουν τη ‘ κανονική σειρά αρκετά (6 προς 1). Πιθανών μια καλή δήλωση που κάνει είναι ότι για να εξασφαλίσετε εκείνο τον θυρεοειδή δεν συμβάλει στη στειρότητα, πρέπει να είναι (T4) στο ανώτερο ένα τρίτο ή στο ένα τέταρτο της κανονικής σειράς όταν εξετάζεται για μια βιολογική προοπτική ή όταν μειώνεται η ορμόνη του θυρεοειδήυσικά οι πρώτες εκτιμήσεις του σώματος το άτομο να είναι υγιές. Μόνο στα ζώα που είναι νέα και αρκετά υγιή μπορούν από την φύση τους να κάνουν υγιεί κουτάβια και η ίδια η φύση θα ενθαρρύνει την αναπαραγωγήεδομένου ότι έχουμε δημιουργήσει οι περισσότεροι από τις φυλές μας τα τελευταία dog_thyroid_gland100 έως 200 χρόνια, είναι κάπως μη ρεαλιστικό για μας, με τα είδη θεραπειών που πρέπει προσιτός  να ανησυχήσουμε υπερβολικά πολύ για αυτό που η φύση θέλει ένα από τα σκυλιά μας. Εάν μια σκύλα είναι πάνω από 5 ετών και  καλά στην υγεία της και χρειάζεται απλά τη συμπλήρωση του lthyroxin για να συνεχίσει να αναπαράγει, θα ήταν ανόητο μας να ανησυχήσουμε για αυτό που η φύση θέλει. Τα σκυλιά μας είναι ελεύθερα,ζωντανά‘ στη φύση ’ εκτός από εκείνα που τρέχουν στα χιόνια με έλκηθρα. Μια δεδομένη ζωική καταλληλότητα ’για την αναπαραγωγή πρέπει να καθοριστεί με μία εξέταση στο θυρεοειδή για να είναι στα επιθυμητά επίπεδά της όταν αυτό είναι πάνω από 5 ετών.

Άλλες πηγές άνοσης καταστολής είναι η ασθένεια parvo και οι εμβολιασμοί με το κανονικό‘ συμπληρωματικό ’ εμβόλιο που περιέχει το λοιμό και τον ιό ηπατίτιδας (A2), και που λόγω του συνδυασμού αυτών των δύο μαζί προκαλεί στον σκύλο μία καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος για περίπου 2 εβδομάδες. Το Parvo, όπως και ο έρπης είναι ενδημικό στο σκυλί μας και μπορεί να παρουσιαστεί μέσα απο πληθυσμό σκύλων η ακόμα να το μεταφέρει στο σπίτι μετά από μία επίδειξη ή έκθεση και να μολυνθούν όλα τα σκυλιά έχοντας επιπτώσεις αργότερα και στην αναπαραγωγή της σκύλας και στα νέα κουτάβια με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει επιπτώσεις στα υπόλοιπα ενήλικα που θα βρίσκονται στο δικό τους χώρο.

Τα φάρμακα (corticosteroids, χημειοθεραπεία), τα συναισθήματα μεταξύ σκύλου και εκτροφέα η κάθε ιδιοκτήτη,οι μεταφορές και ούτω καθεξής,μπορούν να παραγάγουν το στρες?
Μια
από τις κύριες χρήσεις του κατεψυγμένου ή φρέσκου εκτεινόμενου σπέρματος είναι να αποφευχθούν οι πιέσεις του ταξιδιού για την αναπαραγωγή της σκύλας. Όλη η κοινή λογική μας προειδοποιεί γνωρίζοντας για την αναπαραγωγή η την περίπτωση του έρπη, δεν παρουσιάζουμε  την έγκυο σκύλα σε έκθεση και να μην περάσει κάτι στην αναπαραγωγήεβαίως,όσοι το αγνοούν,κατά ένα μεγάλο μέρος εξηγείται από τους όρους που ενθαρρύνουν μια μόλυνση ή έρπη, με συνέπεια την πρόωρη εμβρυική απώλεια,τη θνησιγένεια, τα αδύνατα κουτάβια, και το πρόωρο θάνατο.

Ο έρπης είναι από τα πολύ λίγα πράγματα που ο κάθε κτηνίατρος θα μπορούσε να καθορίσει σε μια γρήγορη αυτοψία ενός νεκρού κουταβιού.Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να φανεί στdog_nursing_puppiesα νεφρά που είναι συνολικά διαγνωστικός για τον έρπη. Εάν έχετε ένα νεκρό κουτάβι,καλό είναι να το καταψύξτε το σώμα (εκτός σπιτιού) και πάρτε τον κτηνίατρο σας για να εξετάσετε το το συντομότερο δυνατόν. Κατόπιν ρωτήστε τον κτηνίατρο για τις κατευθύνσεις και την αύξηση της θερμοκρασίας σωμάτων των κουταβιών όταν γεννηθούν και μετά.

πηγή : showdogsupersite

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s