Προστατεύοντας το κατοικίδιο ζώο σας από σπόρους χόρτων και άγανα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη χόρτων,καθώς και άλλα φυτά,τα οποία έχουν σπόρους ή άγανα (τρίχες σαν ίνες),τα οποία έχουν ένα συγκεκριμένο σχήμα που τους επιτρέπει να κολλήσουν σε διάφορες επιφάνειες.Η κολλιτσίδα (λάππα) είναι ένα καλό παράδειγμα.Υπάρχουν,ωστόσο,μικρότεροι σπόροι,όπως εκείνα του αλωπέκουρου που όχι μόνο κολλάνε,αλλά μπορούν στην πραγματικότητα να εισβάλουν μέσα στον ιστό του σώματος ενός ζώου.

Πώς προκαλούν προβλήματα;
Αυτοί οι σπόροι μπορούν να εισέλθουν στη μύτη,να κολλήσουν μεταξύ των ματιών 46και των βλεφάρων,να βρεθούν ανάμεσα στα δάχτυλα ή να κάνουν το δρόμο τους μέσα από τα ούλα,τα αυτιά,τα δάχτυλα των ποδιών ή άλλα μέρη του σώματος ενός ζώου.Οι σπόροι που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα είναι εκείνα που έχουν σχήμα όπως τα μικρά βελάκια.Έχουν ένα πολύ αιχμηρό σημείο και μια μακριά ουρά.Όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα ενός ζώου ή άλλο μέρος του σώματος,θα το τσιμπήσουν.Μια μικρή διόγκωση μπορεί να προκύψει.Εάν το άγανο ή ο σπόρος δεν αφαιρεθεί αμέσως,μπορεί πραγματικά να αρχίσει να τρυπώνει όλο και πιο μέσα.Ορισμένα μπορούν να ταξιδεύουν πολλά εκατοστά φθάνοντας στα εσωτερικά όργανα του ζώου.

Ποια είναι τα σημάδια ότι κάποιος σπόρος ή άγανο μπορεί να υπάρχει;
Τα κατοικίδια μπορεί να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τον αριθμό,τη θέση και το σχήμα του σπόρου ή του άγανου.

  • 460Τρίχωμα:Αν μεγάλοι σπόροι είναι στο τρίχωμα πίσω από τα αυτιά του σκύλου,μπορεί να μην υπάρχει κάποια ένδειξη ενός προβλήματος εκτός από το μπερδεμένο τρίχωμα.
  • Αυτί:Ένας σπόρος στο κανάλι του αυτιού μπορεί να κάνει το κατοικίδιο ζώο να κουνά το κεφάλι του,να ξύνει το αυτί ή να το τρίβει στο πάτωμα ή να κρατά το κεφάλι του σε μια ελαφρά κλίση.
  • Μάτι:Ένας σπόρος μεταξύ του οφθαλμού και του βλεφάρου μπορεί να κάνει το μάτι να γίνει κόκκινο και με φλεγμονή,μερικές φορές με εκκένωση ή δάκρυα.Ένα έλκος του κερατοειδούς θα μπορούσε να οδηγήσει και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
  • Μύτη:Ένας σπόρος στη μύτη μπορεί να προκαλέσει το ζώο να φτερνιστεί,να ακουμπά τη μύτη με την πατούσα και μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ρινικό έκκριμα.
  • Δέρμα:Ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να δαγκώνει μία περιοχή όπου οι σπόροι έχουν εισέλθει στο δέρμα και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μπορεί να συμβούν:
  1. 48Το κατοικίδιο είναι σε θέση να αφαιρέσει τους σπόρους.
  2. Οι σπόροι κολλάνε στα ούλα,στη γλώσσα και στο στόμα.
  3. Οι σπόροι καταπίνονται.Σε περίπτωση κατάποσης,μπορεί να κολλήσουν στο πίσω μέρος του λαιμού κοντά στις αμυγδαλές και να προκαλέσουν φλεγμονή και οίδημα.Τα κατοικίδια με σπόρους ή άγανα σε αυτό το σημείο μπορεί να βήχουν,να ρεύονται ή να πνίγονται,να έχουν δυσκολία στο φαγητό και την κατάποση.
  4. Οι σπόροι οδηγούνται βαθύτερα στο δέρμα.Εάν συμβεί αυτό,οίδημα,αποστήματα και ανοικτές πληγές που στάζουν μπορεί να δημιουργηθούν.
  • Πνεύμονες και άλλα όργανα:Οι σπόροι και τα άγανα μπορούν να εισπνέονται κατά λάθος ή να μεταναστεύσουν από το δέρμα στο στήθος και να περάσουν (μπουν) στον πνεύμονα,όπου μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά απειλητικά για τη ζωή αποστήματα.Μπορούν επίσης να διεισδύσουν στα κοιλιακά όργανα.Οι σπόροι μπορούν επίσης να μεταναστεύσουν σε περιοχές κοντά στη σπονδυλική στήλη,όπου μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.Όταν τα εσωτερικά όργανα ή η σπονδυλική στήλη επηρεάζονται,ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να γίνει πολύ άρρωστο,να μην τρώει και να ανεβάσει πυρετό.Το κατοικίδιο ζώο μπορεί επίσης να έχει προφανή προβλήματα όπως είναι ο εμετός ή η δυσκολία στην αναπνοή.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω το κατοικίδιο ζώο μου;
9Κατοικίδια τα οποία περνούν περισσότερο χρόνο έξω,ειδικά τα σκυλιά εργασίας,διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν προβλήματα λόγω αγάνων και σπόρων.Αν είναι δυνατόν,αποτρέψτε το τρέξιμο του ζώου σας μέσα από περιοχές με ψηλό χόρτο ή γρασίδι.Προστατευτικά γιλέκα που καλύπτουν το στήθος και την κοιλιά είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.Το κούρεμα μακρύτριχων κατοικίδιων ζώων που πηγαίνουν έξω μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.
Όταν επιστρέφετε σπίτι από εργασία ή από βόλτα,να περιποιείστε αμέσως το σκυλί σας και να αφαιρείτε τυχόν σπόρους ή άγανα.Ελέγξτε προσεκτικά ανάμεσα στα δάχτυλα,στα αυτιά και στις «μασχάλες» και στις περιοχές στη βουβωνική χώρα,δεδομένου ότι αυτές είναι συνηθισμένες περιοχές για να βρείτε σπόρους και άγανα.Αν βρείτε ένα σπόρο ή άγανο,δοκιμάστε να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι.Εάν δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε,επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν,δεδομένου ότι θα θαφτεί πιο βαθιά και θα γίνει πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.
07Μόλις οι σπόροι και τα άγανα θαφτούν,είτε στο δέρμα,είτε στο στόμα ή σε άλλα σημεία,είναι συχνά πολύ δύσκολο να τα βρείτε και συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση.Το σημείο εισόδου μπορεί να είναι ή να μην είναι ορατό και είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί ο μικρός σπόρος,ειδικά αν έχει μεταναστεύσει αρκετά εκατοστά.Θα χρειαστεί να γίνουν αρκετές διαφορετικές τομές σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο σπόρος και μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένα σπόρο.Μερικά ζώα μπορεί να χρειαστεί να πάρουν αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω λοιμώξεων που προκαλούνται από τους σπόρους των φυτών και τα άγανα.
Αποτρέψτε το κατοικίδιο ζώο σας από το μάσημα χόρτων που έχουν κεφάλια σπόρου.Αν νομίζετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει φάει χορτάρι και έχει προβλήματα,όπως βήχα ή πνίξιμο,και πάλι,επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν.
Συμπέρασμα:Προστατέψτε το κατοικίδιό σας από συναντήσεις με χόρτα που έχουν κεφάλια σπόρου και άγανα.Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει πρόβλημα που οφείλεται σε σπόρους,επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν,προτού αναπτυχθεί μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Πηγή: peteducation

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s