Γιατί ο σκύλος μου τρίβει τον πωπό του;

Δεν είναι κάτι που οποιοσδήποτε από μας θέλει να δει – ο αγαπημένος σκύλος της οικογένειας να σέρνει τον πωπό του στο γρασίδι,στο χώμα ή στο χαλί.Ενώ το ένστικτό σας μπορεί να είναι να τιμωρήσετε το σκύλο σας,υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους το κάνει.Και δεν είναι για να σας φέρει σε δύσκολη θέση μπροστά σε κόσμο.Οπότε,γιατί τα σκυλιά σέρνουν τον πωπό τους – και τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει;

Κοινές αιτίες και θεραπείες

 • Σύρσιμο – όταν ένα σκυλί σέρνει τον πωπό του κατά μήκος του εδάφους – είναι σχεδόν πάντα ένα σημάδι πως κάτι ερεθίζει το σκυλί σας.Το τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον ερεθισμό μπορεί να κυμαίνεται από μόλυνση έως σκουλήκια έως φλεγμονή.Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους περιλαμβάνουν:
 • Προβλήματα στους πρωκτικούς θύλακες.Παρά τα όσα οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται σχετικά με το θέμα αυτό,τα σκυλιά επικοινωνούν με τα πίσω μέρη του σώματος τους.Συγκεκριμένα,επικοινωνούν με τη δύσοσμη,λιπαρή ουσία που προέρχεται από τους πρωκτικούς θύλακες που βρίσκονται στις δυο πλευρές του πωπού τους.Οι θύλακες μπορεί μερικές φορές να γίνουν αποστηματικοί,να μπλοκάρουν ή να κάνουν φλεγμονή.Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση στις μικρόσωμες φυλές.Σε μια προσπάθεια για την ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας,ένας σκύλος μπορεί να αρχίσει να σέρνεται.

Το σύρσιμο είναι μόνο ένα σύμπτωμα του προβλήματος στους πρωκτικούς θύλακες.Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το μάσημα ή το γλείψιμο γύρω από την περιοχή,πρήξιμο γύρω από τον πωπό και πρόβλημα στην αφόδευση.Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί το πρόβλημα.Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 1. Άδειασμα των θυλάκων,που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή στον κτηνίατρο
 2. Αντιβιοτικά για τη θεραπεία μιας μόλυνσης
 3. Αύξηση φυτικών ινών
 4. Εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων
 5. Τρύπημα ή έκπλυση των θυλάκων υπό γενική αναισθησία
 • Μόλυνση των κοπράνων: Η διάρροια μπορεί να αφήσει ένα σκυλί αφυδατωμένο,αδύναμο και με έναν ακατάστατο,μπερδεμένο πωπό.Η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει τα κόπρανα να πιαστούν στο τρίχωμα γύρω από τον πωπό του σκύλου σας.
  Όποια και αν είναι η αιτία της μόλυνσης μπορεί τελικά να προκαλέσει αρκετή δυσφορία και ο σκύλος σας να αρχίζει να τρίβεται για να βρει ανακούφιση.Εφ’όσον δεν υπάρχει λοίμωξη,η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο το κόψιμο του βρώμικου τριχώματος.Μετά από αυτό,θα πρέπει να καθαρίσετε την περιοχή με ζεστό νερό.
  Αν ο σκύλος σας έχει διάρροια για περισσότερο από μία ημέρα ή ενοχλείται από δυσκοιλιότητα,μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.
 • Σκουλήκια. Οι κεστοειδείς σκώληκες είναι ένας άλλος,αν και λιγότερο συχνός λόγος που τα σκυλιά μπορεί να αρχίσουν το σύρσιμο.
  Τα σκυλιά παίρνουν τα σκουλήκια με την κατάποση μολυσμένων ψύλλων με κεστοειδείς σκώληκες.Και ενώ το σύρσιμο μπορεί να είναι ένα σημάδι για σκουλήκια,το πιο κοινό σημάδι είναι η εμφάνιση των μικροσκοπικών,σαν ρύζι,τμημάτων των σκουληκιών γύρω από τον πωπό του σκύλου σας.
  Είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με μια απλή δόση από του στόματος φάρμακο ή με ενέσιμο.Το σκόρδο συχνά συνιστάται ως μια φυσική θεραπεία.Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι εμποδίζει τις παρασιτικές μολύνσεις,μπορεί ακόμη και να είναι τοξικό για το κατοικίδιο ζώο σας.
  Για να αποτρέψετε τα σκουλήκια από το να επιστρέψουν,θα πρέπει να ελέγχετε για ψύλλους.Αυτό μπορεί να γίνει με χάπια ή τοπικά φάρμακα.Κι εδώ επίσης δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το σκόρδο βοηθά με τον έλεγχο των παρασίτων.
 • Πρόπτωση ορθού.Η πρωκτική πρόπτωση αναφέρεται στο τμήμα του ορθού – το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου – που προεξέχει μέσω του πρωκτού.Μια πρόπτωση του ορθού μπορεί να συμβεί στο σκύλο σας μετά από σοβαρή διάρροια ή από δυσκοιλιότητα.Αν δείτε μια επιμήκης,κυλινδρική μάζα να βγαίνει από το κάτω μέρος του σκύλου σας,καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως.Αυτό είναι ένα σημάδι της πρόπτωσης του ορθού.
  Η θεραπεία για την πρόπτωση του ορθού ποικίλλει.Αφού αποκατασταθεί η πρόπτωση,ο κτηνίατρός σας μπορεί να:
 1. Κάνει ράμματα στον πωπό του σκύλου σας και να τον κλείσει μερικώς για την αποφυγή να ξανασυμβεί η πρόπτωση
 2. Να προτείνει μια δίαιτα με υγρά ή αποσκληρυντικά των κοπράνων για μείωση της καταπονήσεως
 3. Να συστήσει χειρουργική επέμβαση,εάν η πρόπτωση πρέπει να επιδιορθωθεί

Άλλες αιτίες του συρσίματος

Η ενόχληση που προκαλείται από τραύματα ή όγκους μπορεί επίσης να κάνουν το σκυλί σας να τρίψει τον πωπό του.
Το πρήξιμο είναι μια σημαντική ένδειξη για να παρακολουθήσετε και υποδεικνύει όγκο στον πρωκτικό αδένα.Το οίδημα με ερυθρότητα,μώλωπες ή εκκένωση μπορεί να υποδηλώνει ένα οδυνηρό πρωκτικό απόστημα που χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Ελέγξτε τον πωπό του σκύλου σας

Εδώ είναι τρεις συμβουλές για τον έλεγχο του:

 1. Οπτικός έλεγχος. Βάλτε ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια και στη συνέχεια ανασηκώστε την ουρά του σκύλου σας.Ο πρωκτός και το τρίχωμα γύρω από αυτό πρέπει να είναι καθαρά,χωρίς έντονη μυρωδιά.Ψάξτε για πρήξιμο,όγκους,εκκένωση ή τραυματισμό.
 2. Προβλήματα πρωκτικού αδένα. Το σύρσιμο είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι το σκυλί σας μπορεί να έχει προβλήματα στον πρωκτικό σάκο.Εάν παρατηρήσετε μια ισχυρή,αποκρουστική μυρωδιά γύρω από τον πωπό,αυτό δείχνει λέρωμα με υλικό από τον πρωκτικό αδένα.Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι θύλακες μπορεί να έχουν επηρεαστεί ή να έχουν μολυνθεί.
 3. Σκουλήκια. Τα τμήματα των σκυληκιών μοιάζουν με μικροσκοπικά,λευκά-κρεμώδη σκουλήκια ή σαν μικροί,ακίνητοι κόκκοι ρυζιού.Αν τα δείτε γύρω από τον πωπό του σκύλου σας,μιλήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις κατάλληλες θεραπείες.

Πότε πρέπει να δείτε έναν κτηνίατρο

Τα προβλήματα γύρω από τον πωπό μπορεί να είναι μια δύσοσμη,βρώμικη και επώδυνη κατάσταση για το σκυλί σας.
Αν ο σκύλος σας σέρνεται ή επίμονα γλείφει την περιοχή του πωπού ή αν με οποιονδήποτε τρόπο φαίνεται να νιώθει άβολα ή στενοχωρημένος,θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.Η θεραπεία είναι συχνά γρήγορη και εύκολη και μπορεί να κάνει το σκυλί σας και ίσως το χαλί σας πολύ πιο ευτυχισμένους.

Πηγή: http://pets.webmd.com/dogs/dog-dragging-bottom

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s