Γιατί τα σκυλιά ξύνουν το πάτωμα ή το κρεβάτι πριν ξαπλώσουν?

Τα σκυλιά παρουσιάζουν πολλές συμπεριφορές που οι άνθρωποί τους δεν αντιλαμβάνονται πάντα.Το ξύσιμο του πατώματος πριν ξαπλώσουν είναι ένα κοινό κυνικό τελετουργικό που μπορεί να αναχθεί στην εποχή πριν από την εξημέρωση των σκύλων για την ανθρώπινη συντροφιά.

Φυσικά ένστικτα
Τα άγρια σκυλιά χρησιμοποιούσαν τις συμπεριφορές του σκαψίματος,όπως το να ξύνουν το έδαφος για να δημιουργήσουν μια «φωλιά» ή «κρησφύγετο» για να ξεκουραστούν άνετα και με ασφάλεια.Ενώ τα οικόσιτα σκυλιά έχουν πλέον άνετη και ασφαλή μέρη για να κοιμηθούν στα σύγχρονα σπίτια τους,η παρόρμηση να ξύσουν το πάτωμα πριν ξαπλώσουν είναι κυριολεκτικά κωδικοποιημένη στο κυνικό DNA τους,γεγονός που τους το κάνει σχεδόν αδύνατο να αντισταθούν στο ξύσιμο.

Εδαφικές διεκδικήσεις
Οι ειδικοί αδένες που βρίσκονται στο κάτω μέρος των ποδιών ενός σκύλου απελευθερώνουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά που ενισχύεται από το ξύσιμο.Με το σκάψιμο στην επιφάνεια της περιοχής όπου σχεδιάζουν να ξεκουραστούν,τα σκυλιά χρησιμοποιούν την οσμή από τα πόδια τους για να διεκδικήσουν την περιοχή ως δική τους.

Άνεση
Μερικά σκυλιά ξύνουν το πάτωμα πριν ξαπλώσουν για να ενισχύσουν την άνεση του χώρου του ύπνου τους.Στις θερμές περιοχές,τα σκυλιά μπορεί να ξύνουν το πάτωμα μέχρι να βρουν το πιο δροσερό σημείο.Στις κρύες περιοχές,μπορεί να το κάνουν για να δημιουργήσουν μια άνετη,ζεστή φωλιά για να κουλουριαστούν.Τα βοηθά,επίσης,να βρουν την πιο άνετη θέση για να ξεκουραστούν.

Ψυχαγωγία
Ενώ μπορεί να μην ακούγεται πολύ διασκεδαστικό για τους ανθρώπους,μερικά σκυλιά διασκεδάζουν σκάβοντας ή ξύνοντας.Το σκάλισμα στο έδαφος βοηθά μερικά σκυλιά να ανακουφίσουν την πλήξη και να απελευθερώσουν την ενέργεια τους.

Προβληματισμοί
Το ξύσιμο στο πάτωμα έρχεται πιο φυσικά σε κάποιες φυλές από ό,τι σε άλλες.Τα τεριέ,για παράδειγμα,συχνά έχουν τη φήμη ότι είναι «εκσκαφείς».
Ενώ το ξύσιμο στο πάτωμα μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και προσφιλές χαρακτηριστικό στα περισσότερα σκυλιά,μερικά σκυλιά το παρακάνουν και δημιουργούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους.Τα σκυλιά που θα σκίσουν χαλιά ή θα σκάψουν ανεπιθύμητες τρύπες στην αυλή μπορεί να χρειαστεί να εκπαιδευτούν για τον περιορισμό ή την εξάλειψη της συμπεριφοράς αυτής.

Πηγή: http://pets.thenest.com/dogs-scratch-floor-before-lying-down-3942.html
Μετάφραση άρθρων: Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s