Διάλεξη για το νωτιαίο μυελό

Cross-Section
Σχήμα 1. Αυτό είναι μία σχηματική εγκάρσια τομή του νωτιαίου μυελού και δείχνει τη φαιά ουσία,τη λευκή ουσία,τις ανοδικές αισθητήριες οδούς,τις φθίνουσες οδούς του άνω κινητικού νευρώνα και του κάτω κινητικού νευρώνα.

LMNUMN
Σχήμα 2. Τα συστήματα του κινητήρα μπορούν να θεωρηθούν ως ένα σύστημα «δύο-νευρώνων».Ο άνω κινητικός νευρώνας (UMN) αρχίζει στον εγκέφαλο και κατεβαίνει στη λευκή ουσία του νωτιαίου μυελού.Συνάπτεται με το κυτταρικό σώμα του κάτω κινητικού νευρώνα στη φαιά ουσία του νωτιαίου μυελού.Ο κάτω κινητικός νευρώνας (LMN) ταξιδεύει σε ένα περιφερικό νεύρο για τη νεύρωση του μυός.

Site-of-Injury-UMN-LMNΣχήμα 3. Ο νωτιαίος μυελός μπορεί να διαιρείται με βάση τη θέση των κάτω κινητικών νευρώνων εφοδιάζοντας το μυϊκό σύστημα των άκρων.Τα τμήματα του νωτιαίου μυελού περιλαμβάνουν τα C1-C5, C6-Τ2, Τ3-L3 και L4-S3

 κάκωση άνω κινητικού νευρώνα  κάκωση κάτω κινητικού νευρώνα
 βάδισμα  μεγάλα βήματα,δύσκαμπτο,σπαστικό μικρά βήματα,δείχνει να κουτσαίνει,προβλήματα στήριξης
 ορθοστατικές αντιδράσεις  καθυστέρηση στο άλμα και στην τοποθέτηση  κανονικές αν υποστηρίζεται
 νωτιαία αντανακλαστικά  κανονικά-αυξημένα  μειωμένα-απουσιάζουν
 μυϊκός τόνος  κανονικός-αυξημένος  μειωμένος-απουσιάζει
 μυϊκή ατροφία  ελάχιστη-καμία  μέτρια-σοβαρή

Σχήμα 4. Σύνοψη των πορισμάτων των εξετάσεων για τις βλάβες στον άνω κινητικό νευρώνα (UMN) και στον κάτω κινητικό νευρώνα (LMN)  Σχήμα 5. Ασθενής με απούσα βαθιά αντίληψη του πόνου.Η ανάληψη του ποδιού δε δείχνει την ικανότητα να αισθάνεται συνειδητά το επιβλαβές ερέθισμα στο δάχτυλο του ποδιού.Είναι επιτακτική ανάγκη ότι ο γιατρός είναι σε θέση να το διακρίνει αυτό από τον ασθενή όταν συνειδητά περιστρέφει το δάχτυλο του ποδιού και / ή αν φωνάζει όταν τσιμπά το δάχτυλο του ποδιού.  Σχήμα 6. Περιπατητική τετραπάρεση η οποία χαρακτηρίζει τον άνω κινητικό νευρώνα (τμήμα C1-C5 του νωτιαίου μυελού).Σημειώστε πως ο ασθενής κάνει μεγάλα βήματα και με τα τέσσερα πόδια,έχει καθυστερήση στην άρση των θωρακικών άκρων του και όταν στρίβει διασταυρώνει πάνω στα άνω θωρακικά άκρα.  Σχήμα 7. Περιπατητική τετραπάρεση.»Δύο κινητήρων» βάδισμα.Σημειώστε πως τα θωρακικά άκρα είναι σύντομα και κοφτά(κάτω κινητικός νευρώνας),ενώ τα άκρα της πυέλου κάνουν μεγάλα βήματα και αταξικά (άνω κινητικός νευρώνας).Αυτό δείχνει ένα πρόβλημα στο τμήμα C6-T2 του νωτιαίου μυελού.  Σχήμα 8.Περιπατητική παραπάρεση που χαρακτηρίζει τον άνω κινητικό νευρώνα.Σημειώστε το γδάρσιμο και τη διασταύρωση των πυελικών άκρων.Η αριστερή πλευρά έχει πληγεί περισσότερο από την δεξιά.Το βάδισμα αποτελείται από μεγάλα βήματα και αταξικά.Τα θωρακικά άκρα είναι φυσιολογικά.Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο θωρακοοσφυϊκό τμήμα (Τ3-L3) της σπονδυλικής στήλης.

IMG_2004

Σχήμα 9. Στάση ενός σκύλου με πόνο στον αυχένα.Σημειώστε το τοξωτό σχήμα της πλάτης και τη χαμηλή μεταφορά της κεφαλής.Αυτός ο ασθενής είχε άσηπτη πυώδη μηνιγγίτιδα.

Πηγή : sevneurology
Μετάφραση άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s