Μέλι:φυσικό,υγιεινό και ένα θεραπευτικό τρόφιμο

Εισαγωγή
Το φυσικό μέλι (Apis mellifera,επίσης γνωστό ως ωμό,μη επεξεργασμένο ή μη παστεριωμένο μέλι) λέγεται ότι είναι η 168τέλεια τροφή στον κόσμο – ένα τρόφιμο που τιμάται από την ανθρώπινη φυλή για πολλές χιλιάδες χρόνια.
Το μέλι προσφέρει μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών,η οποία είναι συσκευασμένη σε ένα απλό φαγητό που προσφέρει καθαρή ενέργεια.Το μέλι περιέχει επίσης πολλαπλές,ισχυρές που προάγουν την υγεία και την επούλωση ενώσεις,κάτι που το κάνει να είναι ένα ευέλικτο φάρμακο.Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική έκτακτης ανάγκης,στην αντιμετώπιση και θεραπεία των χρόνιων παθήσεων τόσο από του στόματος όσο και τοπικά.Το φυσικό μέλι είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο,δεν χαλάει ποτέ.
Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης των αρχαίων αιγυπτιακών τάφων,οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέλι που είχε ενταφιαστεί μαζί με τους Φαραώ.Δοκιμάζοντας το μέλι οι αρχαιολόγοι,διαπίστωσαν ότι το αρχαίο μέλι εξακολουθούσε να είναι απολύτως βρώσιμο.
Ως μελισσοκόμος,γητευτής των σκύλων / συμπεριφορίστρια,σύμβουλος ευεξίας – το θέμα του μελιού,οι σκύλοι και οι γάτες κατέχουν μια θέση κοντά στην καρδιά και την ψυχή μου.
Ως μελισσοκόμοι,ο σύντροφός μου και εγώ δουλεύουμε σαν ομάδα λαμβάνοντας σοβαρή μέριμνα για να παρέχουμε στις μέλισσες που έχουμε στη φροντίδα μας,ένα ασφαλές και υγιές,χωρίς χημικές ουσίες περιβάλλον.Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μέλισσες μας και τις αντιμετωπίζουμε με προσοχή.
Έχουμε φυτέψει και καλλιεργήσει άγρια λουλούδια με βιολογικές μεθόδους.Δεν χρησιμοποιούμε ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα.Είμαστε τυχεροί στο ότι δεν υπάρχουν γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στη γης μας,στην οποία έχουμε κρατήσει τις μέλισσες μας.Χειριζόμαστε,επεξεργαζόμαστε και συσκευάζουμε το μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα με μεγάλη προσοχή για να εξασφαλίσουμε ότι διατηρείται η αρχική κατάστασή τους και οι βέλτιστες ιδιότητες που προάγουν την υγεία.

Οι μέλισσες είναι διορατικά όντα.
Σέβονται τους ανθρώπους που είναι ήρεμοι,γειωμένοι και μπορούν να συμπεριφερθούν φ320υσιολογικά και χωρίς φόβο στην παρουσία τους.Οι μέλισσες δεν ανέχονται την παρουσία ανθρώπων αγχωμένων,επιθετικών και ασεβών.Είναι καταπληκτικά όντα με μια περίπλοκη κοινωνική δομή και γλώσσα δική τους.Τα προϊόντα που παράγουν είναι καταπληκτικά και πολλά – apis (δηλητήριο της μέλισσας),γύρη,μέλι,κηρήθρα,πρόπολη,βασιλικό πολτό.Χρειάζονται περίπου δώδεκα μέλισσες,μια συνδυασμένη πτήση που ισούται με απόσταση 9.656 χιλιομέτρων,για να παράγει μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού (21 γραμμάρια) μελιού.

Ιστορία του μελιού – ως τρόφιμο και φάρμακο
Η χρήση του μελιού ως ωφέλιμη τροφή και φάρμακο αναφέρεται στα αρχαία συγγράματα και απεικονίζεται στα έργα τέχνης των αρχαίων πολιτισμών όπως του Αιγυπτιακού,του Ελληνικού,του Ρωμαϊκού,του Σαξωνικού,του Χριστιανικού (δηλαδή της Βίβλου),του Ισλαμικού (δηλαδή Κοράνι) ,του Ιουδαίου (δηλαδή Τορά),των Βεδών.
Οι γιατροί από την αρχαιότητα έχουν γράψει για τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του μελιού – οι αρχαίοι γιατροί που εκθείαζαν τις αρετές του μελιού περιλαμβάνουν τον Αριστοτέλη,τον Αριστόξενο,τον Κορνήλιο Κέλσο,το Διοσκουρίδη,τον El Basry,τον El Mad Joussy,τον Ιπποκράτη,τον Πορφύριο και πολλούς άλλους.
Στη συνέχεια θα αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα της χρήσης του μελιού τα τελευταία χιλιάδες χρόνια έως σήμερα…

 • πριν 150 εκατομμύρια χρόνια – Η παλαιότερη γνωστή φυσική απόδειξη της ύπαρξης της μέλισσας.Παλιά απολιθώματα μελισσών 150 εκατομμυρίων ετών.
 • 7000 π.Χ. – Το πιο παλιό γνωστό ρεκόρ της μελισσοκομίας,βρέθηκε σε σπηλαιογραφία στην Ισπανία.
 • 2400 π.Χ. – Παλαιότερο γνωστό ρεκόρ της μελισσοκομίας – διατήρηση μελισσών σε κυψέλες.Βρέθηκε στο Ναό του Ήλιου κοντά στο Κάιρο – οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το μέλι σε φαρμακευτικά σκευάσματα και σαν γλυκαντικό.
 • 2000 π.Χ. – Αίγυπτος,πρώτη τεκμηριωμένη χρήση του μελιού στην διαχείριση τραύματος.Οι Αιγύπτιοι τιμούν το μέλι ως τροφή.
 • 2000 π.Χ. – περίοδος δυναστείας Ξιν,πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του χυμού του Parrot Tree (Butea monosperma ή Palash στα Σανσκριτικά) και του μελιού ως αγιουρβεδικό θεραπευτικό.240
 • 1000 π.Χ. – Οι Σάξονες χρησιμοποιούν το μέλι για θεραπεία.Στο κριθαράκι των ματιών και στις πληγές,συμπεριλαμβανομένων και όσων προέρχονται από ακρωτηριασμό.
 • 27 π.Χ. – Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,η πρακτική της μελισσοκομίας ανθίζει.
 • 5 μ.Χ. – Μεσαιωνική Ευρώπη,η χρήση του μελιού ως θεραπευτική θεραπεία γίνεται πολύ δημοφιλής στην Αγγλία,στη Γερμανία,στη Φινλανδία και στην Ιρλανδία.
 • 12 μ.Χ. – Στην αρχαία Ισλαμικής λογοτεχνία οι μέλισσες συχνά εκθειάζονται για τη δημιουργικότητα,την παραγωγικότητα και τη νοημοσύνη τους.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό ενός μουσουλμανικού γιατρού ο οποίος περιγράφει τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού.
 • 50 μ.Χ. – Ελλάδα,ο αρχαίος Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης χρησιμοποιεί το μέλι ως θεραπεία στα ηλιακά εγκαύματα και στις μολυσμένες πληγές.
 • 1368 μ.Χ. – Δυναστείας των Μινγκ,το μέλι εκθειάζεται από τον Li Shizhen για τις πολλές φαρμακευτικές χρήσεις του.
 • 1446 μ.Χ. – Ευρώπη,το μέλι χρησιμοποιείται σαν θεραπευτικό φάρμακο σε συνδυασμό με τη στυπτηρία για τη θεραπεία του έλκους.
 • 1623 μ.Χ. – Ευρώπη,το μέλι χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και στοματικό διάλυμα.
 • 1900 μ.Χ. – Οι ερευνητές αρχίζουν να τεκμηριώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού,το οποίο αργότερα πεθαίνει λόγω της ανάπτυξης των αντιβιοτικών.Αυτή η ερευνητική πρωτοβουλία θα συνεχιστεί στο τελευταίο μέρος του 20ου αιώνα.
 • 1913 – Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος,το μέλι χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τις πληγές των στρατιωτών.
 • 2005 – Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Purdue ανακαλύπτουν ότι το μέλι δρα ως καταλύτης για την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα.292
 • 2007 – Ένα μεγάλο νοσοκομείο στη Νέα Ζηλανδία αρχίζει τη χρήση του μελιού Manuka για τον έλεγχο του MRSA (του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus) και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων.
 • 2013 – Ο καθηγητής Basel Al Ramadi του τμήματος της Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου UAE,ανακαλύπτει ότι το μέλι Manuka μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναστείλλει την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου.

Στην Ευρώπη,το μέλι εξακολουθούσε να έχει μεγάλη σημασία ως πολύτιμη τροφή μέχρι την περίοδο της Αναγέννησης,μέχρι που η ζάχαρη εισήχθη στους Ευρωπαίους.Στο δέκατο έβδομο αιώνα – για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία της χρήσης του ως πολύτιμη τροφή και ως γλυκαντική ουσία,το μέλι πήρε ήρθε σε δεύτερη μοίρα λόγω της ζάχαρης.
Η ζάχαρη σήμερα αναγνωρίζεται ως σημαντικό έναυσμα για ασθένειες και παθήσεις,συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου,ενώ το μέλι ανακτά τη φήμη του ως ένα τρόφιμο θεραπευτικό που προάγει την υγεία και ως φάρμακο.Οι ίδιες ιδιότητες που καθιστούν το μέλι πολύτιμο για την υγεία του ανθρώπου το κάνουν πολύτιμο για την υγεία του σκύλου και της γάτας.

Οι ιδιότητες του μελιού που προάγουν την υγεία
Οι αρχαίοι γνώριζαν ότι το φυσικό μέλι είχε πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία – η σύγχρονη επιστήμη έχει αποκαλύψει ότι οι αρχαίοι ήταν σωστοί.Η επιστήμη σήμερα αποκαλύπτει μερικούς από τους λόγους για τους οποίους το μέλι είναι τόσο ευεργετικό…

 • Αντιβακτηριακό,αντιμυκητιακό,αντιμικροβιακό,αντισηπτικό,αντικαρκινικό,αντι-ιικό,πρεβιοτικό,προβιοτικό
 • Το φυσικό μέλι είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό ευρέως φάσματος και σκοτώνει τα βακτηρίδια δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.Στα βακτήρια δεν αρέσει η οξύτητα.Το φυσικό μέλι έχει ένα σχετικά υψηλό επίπεδο οξύτητας (χαμηλό επίπεδο του pH) μεταξύ 3,2 και 4,5 pH.Η οξύτητα σε συνδυασμό με τη φυσική σύνθεση του μελιού στερεί στα βακτήρια το άζωτο περιορίζοντας έτσι την ικανότητα των κακών βακτηρίων να αναπαραχθούν.Τα βακτήρια χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν και το μέλι τα αφυδατώνει.Το φυσικό μέλι αποτελείται κυρίως από δύο μονοσακχαρίτες αφήνοντας πολύ λίγα μόρια νερού διαθέσιμα για τους μικροοργανισμούς – η κατάσταση αυτή ονομάζεται χαμηλή ενεργότητα νερού.Η χαμηλή ενεργότητα νερού δημιουργεί ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.Επίσης,τα βακτήρια δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν στην παρουσία του υπεροξειδίου του υδρογόνου.Το φυσικό μέλι περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση της γλυκόζης.Όταν η οξειδάση της γλυκόζης αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα του υγρού (δηλαδή από το σώμα ενός ζώου,του ανθρώπου,κτλ) 232δημιουργεί μια μικρή ποσότητα αραιωμένου διαλύματος υπεροξειδίου του υδρογόνου.Αυτό το διάλυμα είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει τα βακτήρια και αρκετά απαλό ώστε να μην ερεθίσει το δέρμα.
 • Στην περίπτωση ενός τραύματος της σάρκας το υπεροξείδιο του υδρογόνου παίρνει μορφή όταν το μέλι αναμειγνύεται με τα υγρά του σώματος που βρίσκονται στην επιφάνεια του τραύματος.Το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποδεσμεύεται αργά και δρα ως αντισηπτικό.
 • Εάν χρησιμοποιήσετε το μέλι για τη θεραπεία μιας λοίμωξης στο μάτι ή σε ένα κριθαράκι του ματιού ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου μπορεί να είναι αισθητό στιγμιαία λόγω του σχηματισμού του ήπιο διαλύματος υπεροξειδίου του υδρογόνου.Τα τσιμπήματα δεν είναι συνήθως ζήτημα,όταν χρησιμοποιείτε το μέλι για τη θεραπεία πληγών του δέρματος.

Το μέλι δεν ενέχει τους κινδύνους των συμβατικών αντιβιοτικών
Το φυσικό μέλι έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει έναντι τουλάχιστον εξήντα ειδών βακτηρίων – μερικά από τα οποία δεν μπορούν να σκοτωθούν με τη χρήση των συμβατικών αντιβιοτικών.Δυστυχώς,ο αριθμός των ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά βρίσκεται σε αυξανόμενη τροχιά.Σε αντίθεση με τα συμβατικά αντιβιοτικά,το φυσικό μέλι δεν προκαλεί μια μυριάδα δυσμενών προσωρινών και μακροπρόθεσμων παρενεργειών και οι νόσοι που προκαλούν τα βακτηρίδια δεν γίνονται ανθεκτικές στις αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού.
Το μέλι είναι επίσης ένα πρεβιοτικό και ένα προβιοτικό – και οι δύο λειτουργίες παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα.Με την ιδιότητά του ως προβιοτικό,το φυσικό μέλι παρέχει τροφή υποστηρίζοντας την ευεργετική χλωρίδα (το «φιλικό» ή «καλό» ανοσοποιητικό σύστημα υποστηρίζει τα βακτήρια) στην γαστρεντερική οδό.
Με την ιδιότητά του ως προβιοτικό,το φυσικό μέλι συμβάλλει σημαντικά στη συμπλήρωση των φιλικών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα,για άλλη μια φορά υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τα υγιή επίπεδα της σεροτονίνης.Ανάλογα με την προέλευση των λουλουδιών και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην δραστικότητα του φυσικού μελιού,περιέχει ποικίλες ποσότητες των ακόλουθων φιλικών βακτηρίων – τέσσερα είδη των δισχιδοβακτηρίων και έξι είδη των γαλακτοβακίλλων.
Τα συμβατικά αντιβιοτικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα,καθώς σκοτώνουν όλα τα βακτήρια καλά και κακά αφήνοντας το 195γαστρεντερικό σωλήνα σε μια ανισόρροπη κατάσταση,κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της σεροτονίνης και πιέζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.Μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση ανά πάσα στιγμή και για ένα σώμα που ήδη παλεύει μια ασθένεια και μια επισφαλής κατάσταση στην οποία μια περαιτέρω μόλυνση,ιός και άγχος μπορεί να ριζώσουν.
Το φυσικό μέλι προσφέρει μια ισχυρή φυσική εναλλακτική λύση στα συμβατικά αντιβιοτικά.Νέα έρευνα έχει δείξει ότι το φυσικό μέλι συμβάλλει επίσης στην οικοδόμηση του φυσικού αντιβιοτικού του σώματος – δηλαδή,τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος.Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια.Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα φυσικά κύτταρα του σώματος που καταπολεμούν τα βακτήρια.

Το μέλι μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί περαιτέρω η υποβάθμιση των συμβατικών αντιβιοτικών
Τα αντιβιοτικά έχουν τη μεγαλύτερη κατάχρηση,είναι τα πιο συνταγραφούμενα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ιατρική και στην κτηνιατρική.Με αυτήν την κατάχρηση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το συγκεκριμένο ασθενή και το συλλογικό πληθυσμό.Καθώς τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά στα συμβατικά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι – η ικανότητα τους να καταπολεμούν πολλές ασθένειες βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.
Αν πίνετε νερό της βρύσης,αν τρώτε μη-οργανικό κρέας,γαλακτοκομικά,φρούτα και λαχανικά,εσείς και το σκυλί ή τη γάτα σας πιθανώς λαμβάνετε αντιβιοτικά σε καθημερινή βάση.Τώρα φανταστείτε να προστίθεται στην εν λόγω ημερήσια έκθεση μια αγωγή με συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.Όχι μόνο το σώμα λαμβάνει υπερβολικές δόσεις και εκτίθεται υπερβολικά,το ίδιο συμβαίνει και με το περιβάλλον και την ασθένεια που προκαλούν τα βακτηρίδια.Τα συμβατικά αντιβιοτικά – όπως και οι περισσότερες ουσίες που εμείς οι άνθρωποι και οι σύντροφοί μας τα ζώα καταναλώνουν,περνούν μέσα από το σώμα και στο περιβάλλον.Με αυτόν τον τρόπο τα αντιβιοτικά κάνουν το 275δρόμο τους στα δημοτικά συστήματα επεξεργασίας νερού,στα υπόγεια ύδατα,στη συνέχεια,σε ρέματα,ποτάμια και ωκεανούς.Τα ίδια τα αντιβιοτικά στη συνέχεια καταλήγουν στο πόσιμο νερό και στο νερό που χρησιμοποιούμε στη μπανιέρα.
Αν εσείς ή τα ζώα συντροφιάς σας καταναλώνετε κρέας από μεγάλες εργοστασιακές μονάδες – επιχειρήσεις που έχουν τα ζώα στοιβαγμένα (CAFO) – καταναλώνετε και αντιβιοτικά μαζί με το κρέας.Τα ζώα σε αυτού του είδους τις εργοστασιακές μονάδες τρέφονται και αντιβιοτικά μαζί με την τροφή τους.Τα ζωικά περιττώματα τους επίσης εξαπλώνονται στα χωράφια.Σιτηρά,φρούτα,λαχανικά,κτλ που συλλέγονται από αυτά τα χωράφια περιέχουν επίσης αντιβιοτικά υπολείμματα.
Το συλλογικό και συσσωρευμένο αποτέλεσμα είναι νόσοι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.Αν βάλετε τη γάτα ή το σκύλο σας σε πολλαπλές δόσεις αντιβιοτικών βάζετε σε σοβαρό κίνδυνο τη μακρυπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη υγεία του.Σε περίπτωση απουσίας αποτελεσματικών αντιβιοτικών όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες.Όσον αφορά το συλλογικό κίνδυνο – ανθεκτικά μικρόβια στα αντιβιοτικά σκοτώνουν περισσότερες γάτες,σκύλους και ανθρώπους κάθε χρόνο.Τα συμβατικά αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.Αν ο σκύλος σας είναι σε συμβατικά αντιβιοτικά,η προσθήκη φυσικού μελιού στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων των συμβατικών αντιβιοτικών.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το φυσικό μέλι περιέχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως σημειώνεται περαιτέρω παραπάνω.Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν και καθυστερούν την καταστροφή των κυττάρων.Οι ελεύθερες ρίζες είναι βιολογικοί καταστροφικοί χημικοί παράγοντες που συνδέονται με πολλές χρόνιες ασθένειες,όπως η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.Τα αντιοξειδωτικά στο μέλι καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού προέρχονται από μονοσακχαρίτες (φυσικά σάκχαρα) και φυτοχημικά.Τα φυτοχημικά είναι μη θρεπτικές,φυτικές,χημικές ουσίες με προληπτικές και προστατευτικές ενώσεις που προστατεύουν το φυτό από ασθένεια,ξηρασία,υπερβολική ζέστη,τραυματισμούς,έντομα,δηλητήρια (αέρα και εδάφους) και υπεριώδεις ακτίνες.Όταν προστίθονται στη διατροφή ενός ζώου (σκύλου,αιλουροειδούς,ανθρώπου,κτλ),τα φυτοχημικά 288δρουν ως αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από διάφορες συνθήκες και ασθένειες όπως η γήρανση,ο καρκίνος,οι ασθένειες της στεφανιαίας και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές,το νευρολογικό εκφυλισμό και ένα πλήθος άλλων συνθηκών.Τα αντιοξειδωτικά στο φυσικό μέλι περιλαμβάνουν: ασκορβικό οξύ,αμινοξέα και
πρωτεΐνη.Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες στο μέλι περιλαμβάνουν: acacetin,απιγενίνη,καφεϊκό οξύ, τοιχεία καφεϊκού φαινυλεστέρα,χρυσίνη,galangin,kaempferol,κερκετίνη,πινοσεμπρίνη και pinobanskin.
Το φυσικό μέλι περιέχει εκτός από τα φυτοχημικά που παράγονται από τα φυτά,ρητίνες που προάγουν την υγεία και οι οποίες κατασκευάζονται από τις ίδιες τις μέλισσες.Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τα φυτοχημικά του φυτού για να φτιάξουν τις ρητίνες που είναι ένα από τα συστατικά της πρόπολης.Η πρόπολη,που ονομάζεται επίσης «κόλλα της μέλισσας» κατασκευάζεται από τις μέλισσες ως μια ουσία σφράγισης της κυψέλης για να την κρατήσει ελεύθερη από βακτήρια και άλλους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς που απειλούν την υγεία.Το μέλι περιέχει ίχνη ποσότητας πρόπολης.
Αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμβάλλουν επίσης στην φυσική ικανότητα του μελιού να θεραπεύει τραύματα και 408παρέχουν θρεπτική αξία στα κύτταρα που μεταφράζεται σε αύξηση νέου,υγιή ιστού.Η αντιοξειδωτική σύνθεση του φυσικού μελιού ποικίλει ανάλογα με τη βοτανική και την περιβαλλοντική προέλευση του μελιού,όπως εξηγείται περαιτέρω παρακάτω.Η αντιοξειδωτική αξία του μελιού μελιτώματος έχει βρεθεί πως είναι μεγαλύτερη από εκείνη των περισσότερων άλλων μελιών.

Υγροσκοπική ιδιότητα – φυσικό ενυδατικό συστατικό
Το φυσικό μέλι είναι υγροσκοπικό.Όταν εκτίθεται το μέλι στον αέρα απορροφά τη φυσική υγρασία από τον αέρα.Όταν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ανοιχτών πληγών η υγροσκοπική φύση του μελιού μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των σημαδιών και η υγρασία που συλλέγεται από το μέλι κρατά το δέρμα ενυδατωμένο και φρέσκο,υποστηρίζει την ανάπτυξη νέου ιστού και βοηθά να εξασφαλιστεί ότι οι επίδεσμοι τραύματος δε θα κολλήσουν στην επούλωση των πληγών ή στο δέρμα.

Θρεπτικές ιδιότητες
Το φυσικό μέλι περιέχει ζωτικής σημασίας μέταλλα και βιταμίνες,συμπεριλαμβανομένων:ανόργανα συστατικά,ασβέστιο,χαλκό,χρώμιο,ιώδιο,σίδηρο,μαγνήσιο,μαγγάνιο,κάλιο,φώσφορο,σελήνιο,πυρίτιο,νάτριο,θείο.Βιταμίνες:Α,σύμπλεγμα B,Β1 (θειαμίνη),Β2 (ριβοφλαβίνη),Β5 (παντοθενικό οξύ),Β6 (πυριδοξίνη),Β9 (φολικό οξύ),C (ασκορβικό οξύ),D,Ε,Κ,νιασίνη (νικοτινικό οξύ).238
Το πιο σκούρο μέλι περιέχει υψηλότερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών από το ανοιχτόχρωμο μέλι.

Οφέλη του μελιού για την υγεία πρόληψη,θεραπεία,αντιμετώπιση ασθενειών

 1. Το μέλι ως τρόφιμο που βοηθά την υγεία και ως φάρμακο
 2. Το φυσικό μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως από του στόματος θεραπεία για πολλές περιπτώσεις,συμπεριλαμβανομένων των:
 • Άγχος και στρες
 • Αλλεργίες περιβαλλοντικές
 • Αναλγητικό – μείωση του πόνου
 • Αντιπαρασιτικό
 • Άσθμα
 • Αρθρίτιδα
 • Στην υγεία του αίματος και των αγγείων: στην αναιμία με τη σταθεροποίηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης,στην κυκλοφορία του αίματος – βελτιώνει την κακή κυκλοφορία,στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα,ανεβάζει το χαμηλό αριθμό των αιμοπεταλίων,αυξάνει τα επίπεδα των προστατευτικών αντιοξειδωτικών ενώσεων (συγκεκριμένα των πολυφαινολικών),στη σηψαιμία (πρόληψη και θεραπεία),στη διέγερση των λευκοκυττάρων του αίματος μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του ενδοθηλίου (κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία),στη συντήρηση του βέλτιστου μεταβολισμού της γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου και της άσκησης προς υποστήριξη της αποφυγής της ανάπτυξης των:καρδιαγγειακής νόσου,διαβήτη,αντίστασης στην ινσουλίνη,μείωση της χοληστερόλης LDL,παχυσαρκία – πρόληψη και απώλεια βάρους.
 • Υγεία του ουροποιητικού συστήματος και του εντέρου -ήπιο καθαρτικό,ανακούφιση της δυσκοιλιότητας
 • Στην απορρόφηση του ασβεστίου
 • Στην πρόληψη του καρκίνου,θεραπεία
 • Στην υγεία του πεπτικού:θεραπεία διάρροιας (βλέπε επίσης νηστεία παρακάτω),αέρια,γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,πολλαπλασιασμό της καλής χλωρίδας του εντέρου,έλκη στομάχου
 • Ουρολοιμώξεις
 • Μολύνσεις αυτιών
 • Πηγή ενέργειας (στιγμιαία),χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα ινσουλίνης
 • Κόπωση και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.Ζώα που βρίσκονται σε νηστεία λόγω ασθένειας,όπως η διάρροια – τα ζώα αυτά μπορούν να φάνε μέλι για να συμβάλει στη 180διατήρηση των επιπέδων ενέργειας,στην καταπολέμηση της ασθένειας και στη θεραπεία του γαστρεντερικού σωλήνα
 • Λοιμώξεις που προκαλούνται από καθετήρες που χρησιμοποιούνται για αιμοκάθαρση
 • Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος – διεγερτική δράση
 • Αϋπνία – ανακούφιση της
 • Μακροβιότητα
 • Υποστήριξη ανάρρωσης των μυών μετά από σωματική άσκηση
 • Οστεοπόρωση που οφείλεται σε ενίσχυση της απορρόφησης ασβεστίου
 • Μειώνει την οξειδωτική βλάβη
 • Επανορθωτική προώθηση του ύπνου
 • Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού:καταπολεμά τις λοιμώξεις και τα συμπτώματα(βήχα,βλέννη,πονόλαιμο,κτλ),βρογχίτιδα,συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας βρογχίτιδας,χρόνιες και αλλεργικές ρινίτιδες,χρόνιες και αλλεργικές ιγμορίτιδες,κρυολογήματα,γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
 • Έλκη

Ανόργανα συστατικά
Μερικά από τα  συστατικά αυτά (βρίσκονται σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις στο μέλι) συνδυάζονται μαζί για να σχηματίσουν έναν ορό που μιμείται τον ορό του αίματος – η ομοιότητα επιτρέπει στο σώμα να μεταβολίσει εύκολα το μέλι.Αν και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τα υγιή όντα που επιλέγουν να καταναλώνουν μέλι,είναι ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα για εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.

Ως τοπική θεραπεία
Το φυσικό μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικώς ως θεραπεία για πολλές περιπτώσεις,συμπεριλαμβανομένων:

 • Οδοντική και στοματική υγεία,δηλαδή:φλεγμονή και λοίμωξη των ούλων – ουλίτιδα,χαλασμένα δόντια,στοματικά έλκη,πόνο στο στόμα – βλεννογονίτιδα,δηλαδή λόγω θεραπείας με ακτινοβολία
 • Προβλήματα ματιών,δηλαδή: καταρράκτης, κύστες, επιπεφυκίτιδα – ροζ μάτι,οφθαλμικές μολύνσεις,κριθαράκι
 • Μολύνσεις αυτιών
 • Δερματικές παθήσεις,δηλαδή:αποστήματα,ακμή,βακτηριακές λοιμώξεις,hotspots (θερμά σημεία),έκζεμα προσώπου,ερεθισμένο,με φλεγμονή249 δέρμα,εξανθήματα,μυκητιασικές λοιμώξεις,δηλαδή λειχήνες (τριχοφυτία),μυρμηγκιές,ηλιακό έγκαυμα
 • Έλκη,δηλαδή
 • Έλκη ποδιών και κάτω άκρων,συμπεριλαμβανομένων των ελκών των διαβητικών ελκών που είναι ανθεκτικά στη θεραπεία και τα συμβατικά φάρμακα / αλοιφές,έλκη MRSA
 • Επίδεση πληγών και επούλωση:εγκαύματα,κοψίματα,τράβηγμα δηλητηρίου από τα τσιμπήματα,κεντρίσματα,γάγγραινα,μολυσμένα τραύματα,γρατζουνιές,μοσχεύματα δέρματος,χειρουργικές τομές,χειρουργικά τραύματα,πληγές τραυμάτων,συμπεριλαμβανομένης και της επούλωσης των επίμονων πληγών
Αν θέλετε να δώσετε το μέλι ως συμπλήρωμα διατροφής ή τοπική θεραπεία σε ένα γατάκι ή κουτάβι κάτω των 6 μηνών πηγαίνετε στο φαρμακείο και αγοράστε φαρμακευτικό μέλι – ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φυσικό μέλι.Δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Ορισμός και κατανόηση των διαφορετικών ειδών μελιού

Τύποι αγνού μελιού

Φυσικό μέλι
«Φυσικό»,«καθαρό»,«ακατέργαστο»,«μη παστεριωμένο» είναι ταυτόσημοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το μέλι που δεν έχει κανένα πρόσθετο,έχει απλά εξαχθεί από την κηρήθρα,και μπορεί επίσης να έχει περάσει μέσα από λεπτό κόσκινο για την απομάκρυνση των σωματιδίων κηρήθρας,ξένων σωματιδίων που μπορεί να έχουν εισαχθεί ακούσια κατά την εκχύλιση ή να ήταν παρόντα πριν από την εκχύλιση.Αυτή η ελάχιστη επεξεργασία εξασφαλίζει ότι το μέλι παραμένει πυκνό και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.Το ακατέργαστο μέλι περιέχει γύρη και ένα πλήρες φάσμα ιδιοτήτων που προάγουν την υγεία συνήθως στο μη παστεριωμένο μέλι.Το φυσικό μέλι μπορεί να αγοραστεί σε διάφορες μορφές,όπως σε κηρήθρα,μέλι με κηρήθρα,υγρό και κρεμώδες.

Μέλι μελιτωμάτων
Μπορεί επίσης να ονομαστεί από το είδος του φυτού που συλλέχθηκε – δηλαδή μέλι κέδρου,μέλι φτελιάς,μέλι βελανιδιάς,μέλι σφενδάμου,μέλι πεύκου.Το μέλι μελιτώματος είναι ένα φυσικό μέλι,αλλά δε γίνεται από το νέκταρ των λουλουδιών,είναι κατασκευασμένο από ένα γλυκό,κολλώδες υγρό που εκκρίνεται από συγκεκριμένα έντομα όπως η αφίδα,καθώς τρέφονται με τα φυτά.Τα περισσότερα μελιτώματα παράγονται από έντομα (αφίδες ή / και φολιδωτά έντομα) που τρέφονται με το χυμό των δέντρων,ωστόσο,ορισμένα φυτά παρέχουν επίσης μια πηγή χυμού για το μελίτωμα.Τα φυτά αυτά μέλιπεριλαμβάνουν το αλφάλφα και το βαμβάκι,τα αμπέλια σταφίδων,τα αμπέλια,τους θάμνους φραγκοστάφυλων και τα φυτά ηλίανθου.
Έντομα,όπως οι αφίδες τρέφονται με το χυμό των φυτών από τη διάτρηση του φυτού (στέλεχος,φύλλα,κ.λ.π.) με τα μέρη του στόματός τους που είναι σα βελόνα.Ο χυμός απελευθερώνεται υπό πίεση και πυροβολεί μέσα στο κανάλι τροφής των αφίδων και εξαναγκάζει το ήδη χωνευμένο χυμό να αποβληθεί από το κάτω μέρος των αφιδών – το κανάλι αποβολής.Το υγρό που έχει αποβληθεί (τώρα ένας μεταποιημένος χυμός) προσγειώνεται στα κλαδιά,στα φύλλα,στις βελόνες του φυτού και στο περιβάλλον έδαφος.Ο χυμός – αφού έχει υποστεί επεξεργασία από το σύστημα το πεπτικό και του εξοβελισμού,ονομάζεται «δροσιά»…δεν είναι πλέον απλά χυμός.Οι μέλισσες και άλλα έντομα συλλέγουν το μέλι μελιτώματος με τον ίδιο τρόπο που συλλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια και επεξεργάζονται το χυμό με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζονται το νέκταρ λουλουδιών.Η μέλισσα μπορεί επίσης αναμειγνύει το μελίτωμα με νέκταρ λουλουδιών.Το μέλι που παράγεται κυρίως από μελίτωμα ονομάζεται μέλι μελιτώματος.
Ενώ οι μέλισσες προτιμούν το νέκταρ λουλουδιών – εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. ξηρασία ή εποχικοί περιορισμοί) ή η γεωγραφική θέση έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη των λουλουδιών από τα οποία συλλέγουν νέκταρ,οι μέλισσες θα συλλέξουν (περισσότερο) μελίτωμα.Σε ορισμένες περιοχές μελιτώματος είναι σαν μια σημαντική πηγή νέκταρ για τις μέλισσες – η βόρεια Καλιφόρνια είναι μια τέτοια περιοχή.Η Νέα Ζηλανδία εξάγει μέλι οξιάς ως ανώτερης ποιότητας μέλι.Το μέλι μελιτώματος τείνει να είναι πιο ακριβό σε σχέση με το συνηθισμένο φυσικό μέλι.
Το μέλι μελιτώματος είναι συνήθως χαμηλότερης περιεκτικότητας σε γλυκόζη και φρουκτόζη και υψηλότερης σε σύνθετα σάκχαρα,πλούσιο σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά,τείνει να είναι πολύ σκούρο στο χρώμα και στη γεύση ισχυρότερο από ό,τι το συνηθισμένο φυσικό μέλι.Το μέλι μελιτώματος συνήθως περιέχει περισσότερους ολιγοσακχαρίτες από το μέλι λουλουδιών κάτι το οποίο το καθιστά ένα εξαιρετικό meliπρεβιοτικό.Οι ολιγοσακχαρίτες βοηθούν στην προώθηση και τη διατήρηση των φιλικών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σωλήνα.Το μέλι μελιτώματος είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά – ορισμένα είδη μελιού μελιτώματος περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από το μέλι των λουλουδιών.Στη Νέα Ζηλανδία μέλι μελιτώματος από οξιά έχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξειδάσης της γλυκόζης και παρέχει αντιβακτηριδιακή δράση που υπερβαίνει τη δραστηριότητα του μελιού Manuka (Leptospermum – δέντρο τσαγιού).Το μέλι μελιτώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο με το κλασσικό φυσικό μέλι και η καθημερινή δοσολογία είναι η ίδια με το κλασσικό φυσικό μέλι.

Τύποι τροποποιημένου μελιού

Ιατρικό,φαρμακευτικό,χειρουργικό μέλι
Το ιατρικό,φαρμακευτικό,χειρουργικό μέλι / προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία είναι συνήθως κατασκευασμένα από εκχυλίσματα Leptospermum (τεϊόδεντρο) ή αλπικό μέλι.Η μεθυλογλυοξάλη αποστειρώνεται και αναμιγνύεται με ζάχαρη για μετατραπεί σε μια σκόνη που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κρέμες / αλοιφές,οφθαλμικές σταγόνες,ρινικά σπρέι,χάπια,κτλ.Δυστυχώς αυτά τα προϊόντα που κατασκευάζονται με εκχύλισμα μεθυλογλυοξάλη μελιού στερούνται τις άλλες ευεργετικές ουσίες που είναι παρούσες στο φυσικό μέλι.Η εταιρεία Medihoney χρησιμοποιεί ολόκληρο το μέλι Leptospermum (καθώς είναι αντίθετη στην εξαγωγή των στοιχείων) στην παρασκευή των προϊόντων τους.Η Medihoney χρησιμοποιεί μια διαδικασία αποστείρωσης για την εξάλειψη τυχόν σπόρων αλλαντίασης που μπορεί να υπάρχουν.Η διαδικασία αποστείρωσης που χρησιμοποιείται δεν καταστρέφει τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Επεξεργασμένο μέλι
Τα περισσότερα μέλια που υπάρχουν στα ράφια των παντοπωλείων είναι επεξεργασμένα.Το επεξεργασμένο μέλι φιλτράρεται,διυλίζεται,παστεριώνεται και μπορεί επίσης να αποδυναμωθεί.Το επεξεργασμένο μέλι είναι συνήθως ένα μείγμα διαφόρων μελιών από πολλαπλές πηγές.

Παστερίωση
Κατά τη διάρκεια της παστερίωσης το μέλι θερμαίνεται.Τα ένζυμα στο μέλι μπορούν να αντέξουν θερμότητα μέχρι 160 βαθμούς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.Η γύρη,άλλες ουσίες που προάγουν την υγεία και τα φιλικά βακτήρια δεν μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα και καταστρέφονται κατά τη διαδικασία της παστερίωσης.

Επεξεργασμένο αναμεμειγμένο μείγμα μελιού
Τυπικά,ο παρασκευαστής τροφίμων ή ο διανομέας θα συνδυάζει ένα ντόπιο μέλι με το πιο φθηνό εισαγόμενο μέλι που μπορεί να βρει.Το εισαγόμενο μέλι μπορεί να είναι λιγότερο ακριβό για την αγορά,δεδομένου ότι μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες σε χωρίς περιορισμούς / μη οργανωμένες συνθήκες που οδηγούν σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων.

Επεξεργασμένο μέλι με νερό
Εάν νερό ανακατευτεί με μέλι,χάνεται η χαμηλή ενεργότητα του νερού του και ως εκ τούτου οι αντιμικροβιακές ιδιότητες.Αυτό το μέλι δεν είναι τίποτα περισσότερο από νερό με ζάχαρη.Μεγάλο μέρος των εμπορικών μελιών που βρίσκεται στα ράφια έχουν επεξεργαστεί και αποδυναμωθεί.Το νερό δημιουργεί περισσότερο όγκο αυξάνοντας έτσι το περιθώριο κέρδους του παραγωγού και της λιανικής πώλησης – αλλά καταστρέφει την αντιβακτηριακή ποιότητά του,όπως και η παστερίωση.Ένα 200πολύ μεγάλο μέρος του μελιού που πωλείται στα ράφια των παντοπωλείων στον Καναδά και τις ΗΠΑ δεν είναι πραγματικό «μέλι»,αντίθετα,είναι ένας όμιλος που αποτελείται από σιρόπι καλαμποκιού ή σιρόπι ρυζιού,γλυκαντικές ουσίες βύννης (μια φθηνή,ανεπεξέργαστη ζάχαρη) στο οποίο προστίθεται ελάχιστο μέρος μελιού.

Χρώμα του μελιού
Το μέλι έρχεται σε πολλές χρωματικές παραλλαγές συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλί,καφέ,(σχεδόν) μαύρο,κόκκινο και λευκό.Το χρώμα του μελιού επηρεάζεται από τα φυτικά είδη που το νέκταρ προέρχεται και από την εποχή του χρόνου που το νέκταρ συλλέγεται. Μερικά παραδείγματα μπορείτε να τα βρείτε παρακάτω.

Παραλλαγές χρωμάτων ανάλογα με τα φυτικά είδη

 • Το νέκταρ από το φυτό φαγόπυρο οδηγεί σε ένα πολύ σκοτεινό χρώμα του μελιού,όπως κάνει το νέκταρ από το δέντρο Manuka (ονομάζεται επίσης Leptospermum ή Tea Tree)
 • Η εποχή του χρόνου που η γύρη συλλέγεται
 • Το νέκταρ από τα λουλούδια στις αρχές της άνοιξης οδηγεί σε λευκό μέλι
 • Το σκούρο μέλι εμφανίζεται φυσικά όταν οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα φυτά στο τελευταίο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου.

Το πιο σκούρο μέλι προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ από τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία – το πιο σκούρο το μέλι είναι ισχυρότερο στη γεύση,στην υγεία και στις φαρμακευτικές ιδιότητες.Η εξαίρεση στον κανόνα συμβαίνει όταν ένας ανήθικος μελισσοκόμος αραιώνει ένα καλής ποιότητας σκούρο μέλι με υπολείμματα από την επεξεργασία του μελισσόκηρρου το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα απομεινάρια καμένου μελιού.Ένας ανήθικος μελισσοκόμος μπορεί να προσθέσει το καμένο μέλι στο βραβευθέν σκούρο μέλι για την αύξηση του όγκου και για να αυξήσει τα κέρδη.Θυμηθείτε – η θέρμανση του μελιού καταστρέφει τις ευεργετικές ιδιότητες,οπότε η εισαγωγή καμμένων απομειναριών μελιού σε ένα χαμηλότερης ποιότητας προϊόν.

Μορφές μελιού

Φυσικό μέλι κηρήθρας- συνιστάται
Η πιο πρωτόγονη μορφή του μελιού είναι το μέλι κηρήθρας.Οι μέλισσες κατασκευάζουν την κηρήθρα χρησιμοποιώντας κερί μέλισσας που οι ίδιες το φτιάχνουν επίσης.Οι μέλισσες γεμίζουν τα κελιά της κηρήθρας με μέλι.Οι μέλισσες στη συνέχεια σφραγίζουν κάθε κελί της γεμάτης κηρήθρας με ένα πώμα κεριού.Η κηρήθρα παρέχει εξαιρετική θρεπτική αξία,καθώς τόσο το μέλι όσο και η κηρήθρα περιέχουν γύρη και ένα πλήρες φάσμα ιδιοτήτων που προάγουν την υγεία και συνήθως περιέχεται στο μη παστεριωμένο μέλι.Μπορείτε να δώσετε κηρήθρα στο σκύλο ή στη γάτα σας,σα λιχουδιά ή ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής.Η ημερήσια δοσολογία θα πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη του ακατέργαστου υγρού ή στερεού μελιού.

Μέλι με κηρήθρα – συνιστάται
298Το μέλι με κηρήθρα είναι απλά ακατέργαστο μέλι που έχει τεθεί σε ένα βάζο ή δοχείο με ένα κομμάτι κηρήθρας.Μπορεί να τροφοδοτηθεί στο σκύλο ή στη γάτα σας με τον ίδιο τρόπο όπως και η κηρήθρα και το υγρό μέλι.

Φυσικό υγρό μέλι – συνιστάται
Το φυσικό μέλι που εξάγεται από την κηρήθρα είναι ένα παχύρρευστο υγρό.Μπορείτε να δώσετε υγρό μέλι στο σκύλο ή στη γάτα σας,ως λιχουδιά ή ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής.Η ημερήσια δοσολογία παρέχεται περαιτέρω παρακάτω.Τα σκυλιά και οι γάτες μου να τρώνε όλα φυσικό μέλι ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής.Το φυσικό υγρό μέλι είναι η προτιμώμενη μορφή του μελιού για χρήση ως φάρμακο που εφαρμόζεται τοπικά για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος και διαφόρων τύπων πληγών.

Φυσικό κρεμώδες μέλι – συνιστάται
Το κρεμώδες μέλι γίνεται με την προσθήκη λίγου ψιλοκομμένου κρυσταλλωμένου μελιού σε υγρό μέλι.Ο μετασχηματισμός από υγρό σε κρεμώδες δεν επηρεάζει τις προωθητικές ιδιότητες για την υγεία του μελιού.Η ημερήσια δοσολογία για σκύλους και γάτες είναι ίδια όπως και στο υγρό μέλι.Μην χρησιμοποιείτε κρεμώδες μέλι τοπικά για τη θεραπεία πληγών ή σε δερματικές παθήσεις καθώς οι αιχμηροί μικροσκοπικοί κρύσταλλοι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Επεξεργασμένο μέλι – δεν συνιστάται
Το επεξεργασμένο μέλι ισούται με ζαχαρόνερο.Στερείται τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού μελιού και όταν καταναλώνεται ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης.Το επεξεργασμένο μέλι είναι ένα φλεγμονώδες τρόφιμο και δεν παρέχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυσικού μελιού.

Ποικιλία γεύσεων στο μέλι
Η γεύση του μελιού – άνοστη ή γευστική,αδύναμη ή ισχυρή επηρεάζεται άμεσα από:την πηγή του λουλουδιού του μελιού,για παράδειγμα το μέλι λεβάντας θα έχει μια ξεχωριστή γεύση όπως και το μέλι από ή το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς.Επίσης παίζει ρόλο η αφθονία του μελιού – για παράδειγμα το φυσικό μέλι εναντίον του επεξεργασμένου και το σκουρόχρωμο έναντι του ανοιχτόχρωμου.

Μεταβολή της προαγωγής της υγείας,της διατήρησης και των θεραπευτικών ιδιοτήτων
Εάν η φυτική πηγή της γύρης μολυνθεί με ζιζανιοκτόνα,παρασιτοκτόνα ή άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους,το μέλι επίσης θα μολυνθεί.Το μέλι που περιέχει ένα υψηλό επίπεδο τοξινών δεν είναι υγιεινό.Αυτό καθορίζεται από ένα πλήθος παραγόντων…

Αντιοξειδωτική αξία
Η φυτική πηγή του μελιού αντιστοιχεί σε μεγάλη διακύμανση στην αντιοξειδωτική σύνθεση του μελιού.

 • Το μέλι που παράγεται από μέλισσες που τρέφονται από οργανικές φυτικές πηγές περιέχει μεγαλύτερη θρεπτική και ιατρική αξία.
 • Το μέλι που είναι κατασκευασμένο από νέκταρ που συλλέγεται από μια ενιαία φυτική πηγή,όπως το φαγόπυρο,το τριφύλλι.η λεβάντα ή το δεντρολίβανο,θα έχει διαφορετικό αντιοξειδωτικό προφίλ.205
 • Το μέλι μελιτώματος είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.
 • Το μέλι που γίνεται από το νέκταρ που συλλέγεται από πολλαπλές φυτικές πηγές θα διαφέρει σε αντιοξειδωτική αξία με βάση την τοπική περιοχή.
 • Το μέλι μελιτώματος έχει πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Προβιοτική αξία
Οι προβιοτικές ιδιότητες του μελιού ποικίλλουν επίσης με βάση τα περιβαλλοντικά και φυτικά είδη – γενικά το μέλι περιέχει μεγάλη ποσότητα καλών (φιλικών) βακτηρίων που αποτελούνται από τέσσερα είδη δισχιδών βακτηριδίων και έξι είδη γαλακτοβάκιλλων.

Θεραπευτικές ενώσεις
Το μέλι που γίνεται από το νέκταρ των φυτών περιέχουν δραστικές θεραπευτικές ενώσεις (δηλ. λεβάντα ή ρίγανη),τις συγκεκριμένες θεραπευτικές ενώσεις δηλαδή που βρίσκονται στο φυτό.Κάθε καλής ποιότητας μη παστεριωμένο μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως διαιτητικό συμπλήρωμα όσο και ως θεραπεία στη φροντίδα του τραύματος.
Το μέλι που σήμερα είναι πιο πολύτιμο για τις θεραπευτικές ιδιότητες του στις πληγές,παράγεται από το νέκταρ των Leptospermum (τεϊόδεντρο) δέντρων ή θάμνους.Το Leptospermum είναι ένα γένος από 80-86 είδη φυτών από τα οποία το νέκταρ των λουλουδιών μαζεύεται από τις μέλισσες για να κάνουν το μέλι Leptospermum.Το μέλι Leptospermum από τη Νέα Ζηλανδία παράγεται από το νέκταρ των δέντρων Manuka.Το δέντρο Κanuka (στενός συγγενής του δέντρου Manuka) είναι επίσης μια πηγή ισχυρού αντιβακτηριακού μελιού.Το μέλι Leptospermum από την Αυστραλία παράγεται από το θάμνο Jelly ή το τσαγιόδεντρο με άρωμα λεμονιού.Το μέλι Leptospermum όπως το Kanuka,το Manuka και από το τσαγιόδεντρο με άρωμα λεμόνι περιέχουν μια υψηλότερη συγκέντρωση μεθυλογλυοξάλης σε σχέση με άλλεα μέλια μεθυλγλυοξάλης.Η μεθυλγλυοξάλη είναι ένας ισχυρός αντιβακτηριακός,αντιφλεγμονώδης,αντιμυκητιακός παράγοντας.
Το μέλι Manuka είναι άμεσα διαθέσιμο στα φυσικής υγείας καταστήματα τροφίμων σε όλο τον κόσμο,καθώς η Νέα Ζηλανδία εξάγει το μέλι Manuka σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.Το μέλι φαγόπυρου εκτιμάται για την χρήση του ως από του στομάτος θεραπεία για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και τα συναφή συμπτώματα όπως ο βήχας.

Υποβάθμιση των ιδιοτήτων προαγωγής της υγείας λόγω τοξινών
Τα φυτά και το τοπικό περιβάλλον από το οποίο οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ,τη γύρη,τις ρητίνες και τους χυμούς που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του μελιού είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα του μελιού και σχετίζεται με την ασφάλεια καθαρότητας – ποιότητας.Αν το χώμα που τα λουλούδια και τα φυτά αναπτύχθηκαν είναι μολυσμένο με βαρέα μέταλλα,εάν στα φυτά και στο έδαφος χορηγήθηκαν ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα και εάν γονιμοποιήθηκαν με κοπριά υψηλής περιεκτικότητας σε αντιβιοτικό υπόλειμμα,το μέλι μπορεί να είναι τοξικό.
Ένα άλλο παράδειγμα μολυσμένου μελιού μπορεί να δει κανείς στην πρακτική του «ξεπλύματος» του μελιού.Φτηνό μέλι 177εισήχθηκε από την Ασία με πρακτική ντάμπινγκ στην καναδική και την αμερικανική αγορά σε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές.Αυτό το φθηνό μέλι Ασίας έχει βρεθεί ότι περιέχει πολλαπλές τοξίνες,συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών,όπως η χλωραμφενικόλη,ο μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα.Πολλοί μεγάλοι και μερικοί μικροί παραγωγοί,συσκευαστές,διανομείς μελιού της Βόρειας Αμερικής αγόραζαν αυτό το μέλι και είτε το πωλούσαν αφού χρησιμοποιούσαν ψευδή επανετικετοποίηση είτε το χρησιμοποιούσαν για να αποδυναμώσουν το ντόπιο μέλι.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρόσθεσε εισαγωγικούς δασμούς για να αποθαρρύνει την πρακτική ντάμπινγκ των φθηνών ασιατικών μελιών.Οι εισαγωγείς τότε απλά έκαναν πρώτα αποστολή του κινεζικού μελιού στην Ταϊλάνδη και στη συνέχεια το εισήγαγαν στις ΗΠΑ
Όταν το μέλι αποθηκεύεται σε δεξαμενές αποθήκευσης συγκολλημένες με μόλυβδο ή σε πλαστικά δοχεία αποθήκευσης που περιέχουν BPA,το μέλι θα μολυνθεί.Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για το μέλι,που είναι συσκευασμένα σε πλαστικά δοχεία χωρίς BPA.Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να υποβαθμίσουν την αξία του μελιού που προάγει την υγεία.
Υπάρχουν πολλοί τοπικοί μελισσοκόμοι που χρησιμοποιούν μέγιστη φροντίδα κατά τη συγκομιδή,την επεξεργασία,την αποθήκευση και τη συσκευασία του μελιού.Υπάρχουν κάποιοι τοπικοί μελισσοκόμοι που εισάγουν τοξίνες στο μέλι κατά τη διάρκεια της συγκομιδής,επεξεργασίας,αποθήκευσης και συσκευασίας του μελιού.Το λυπηρό με αυτούς τους μελισσοκόμους είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα ότι η αποθήκευση του μελιού σε δοχεία αποθήκευσης που δεν είναι για τρόφιμα βάζει τους πελάτες τους – το αγοραστικό κοινό σε κίνδυνο.Και ναι,υπάρχουν και άλλοι μελισσοκόμοι και διανομείς μελιού που γνωρίζουν,αλλά απλά δεν τους νοιάζει!

Υποβάθμιση ιδιοτήτων προαγωγής της υγείας λόγω «ξεπλύματος» του μελιού
Όπως σημειώνεται πιο πάνω,το χρώμα του μελιού σκουραίνει με την ηλικία.Μερικοί μελισσοκόμοι για να επωφεληθούν από αυτό το γεγονός,χρησιμοποιούν παλιό μέλι που έχει καθίσει στον πυθμένα του κάδου ή δεξαμενής συγκράτησης για +/- 5 χρόνια για να το αναμείξουν με σκούρα μέλια όπως το μέλι από φαγόπυρο.Με τον τρόπο αυτό,ο ανήθικος μελισσοκόμος είναι σε θέση να επεκτείνει τον όγκο της ειδικότητας του μελιού με ακαθόριστης ηλικίας μέλι.
Αυτή η επέκταση του μελιού γίνεται επίσης με ανάμιξη ενός μελιού εξαιρετικής ποιότητας με απορρίμματα επεξεργασίας (καμμένο μέλι) – ένα προϊόν από απόβλητα που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία των πρώτων κηρηθρων σε στερεό μελισσοκέρι.

Πώς να επιλέξετε ένα μέλι καλής ποιότητας
Ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν θα έχει την καλύτερη δυνατή γεύση,θρεπτικά συστατικά και φαρμακευτικές ιδιότητες.Ένα μη-βιολογικό,αλλά καλής ποιότητας φυσικό μέλι θα προσφέρει επίσης καλή διατροφική και φαρμακευτική αξία.Ψάξτε για το μέλι που φέρει την ένδειξη «100% αγνό».Διαβάστε την ετικέτα του προϊόντος – συμπεριλαμβανομένων των ψιλών γραμμάτων.Τα ψιλά γράμματα μπορεί να αποκαλύψουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος,για παράδειγα:

 • Ότι το μέλι εισάγεται ή
 • Ένα μείγμα από μέλι αναμειγνύεται με εισαγόμενο μέλι
 • Βεβαιωθείτε ότι ο τόπος προέλευσης για το μέλι δεν είναι μια γεωγραφική περιοχή όπου το έδαφος λέγεται ότι είναι εξαιρετικά μολυσμένο,για παράδειγμα την Κίνα267
 • Αν η ετικέτα περιλαμβάνει τη λέξη «αγνό» το μέλι μπορεί να έχει αποδυναμωθεί
 • Αν γράφει «100% αγνό» μέλι η ετικέτα τότε πρέπει να είναι πραγματικά καθαρό

Ψάξτε για μέλι που είναι παχύρρευστο (ένα παχύ υγρό) και όχι ένα μέλι το οποίο είναι λεπτό,πολύ ρευστό ή υγρό – μια ένδειξη ότι το μέλι έχει «αποδυναμωθεί».Αγοράζοντας ντόπιο μέλι από έναν αξιόπιστο μελισσοκόμο είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι παίρνετε ένα ποιοτικό προϊόν.Να θυμάστε ότι κάθε καλής ποιότητας φυσικό μέλι θα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία και με θεραπευτικές ιδιότητες.
Όπως σημειώνεται στις παραπάνω παραγράφους,αν θέλετε ένα μέλι που να είναι βέλτιστου θρεπτικού περιεχομένου προτιμήστε ένα σκουρόχρωμο μέλι.Αν θέλετε ένα μέλι που να είναι ό,τι καλύτερο για την επούλωση ενός έλκους,ψάξτε για ένα σκουρόχρωμο μέλι.Θυμηθείτε,ΜΗΝ χρησιμοποιείτε κρυσταλλωμένο μέλι πάνω σε πληγές γιατί τα αιχμηρά μόρια κρυστάλλου μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.Για ιατρικούς σκοπούς και επούλωση τραύματος μπορείτε να δείτε για ένα μέλι που είναι γνωστό ότι έχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξειδάσης γλυκόζης,για παράδειγμα:

 • Μέλι φαγόπυρου για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού
 • Manuka μέλι ή μέλι μελιτώματος οξιάς Νέας Ζηλανδίας για την επούλωση τραυμάτων

Να θυμάστε ότι το μέλι που προέρχεται από τη φυτική χλωρίδα,όπως το χαμομήλι,το σκόρδο,τη λεβάντα,τη μαντζουράνα ή τον ηλίανθο θα έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες που ενυπάρχουν σε αυτά τα συγκεκριμένα είδη φυτών.
Αν θέλετε να δώσετε το μέλι ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως τοπική θεραπεία σε ένα γατάκι ή κουτάβι κάτω των 6 μηνών πηγαίντε στο φαρμακείο και αγοράστε φερμακευτικό μέλι – ΜΗΝ χρησιμοποιείτε φυσικό μέλι.Δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Πώς να φυλάσσεται το μέλι για να διατηρήσετε την ποιότητα του
Για να διατηρήσετε τη μέγιστη θρεπτική και υγιεινή ισχύ του μελιού,πρέπει να αποθηκεύεται:

 • Σε ένα αεροστεγές δοχείο,έτσι ώστε το μέλι να μην απορροφά υγρασία από τον αέρα
 • Ένα γυάλινο δοχείο είναι προτιμότερο σε ένα πλαστικό δοχείο
 • Αν και τα κεραμικά δοχεία είναι ελκυστικά,εάν η στίλβωση δεν είναι αδιαπέραστη,η υγρασία από τον αέρα μπορεί να απορροφηθεί μέσω της κεραμικής επίστρωσης από το μέλι
 • Σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ελαφρώς πιο δροσερή
 • Σε ένα σκοτεινό μέρος (δηλαδή ντουλάπι) αντί για ένα μέρος που εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα φωτός

Με την πάροδο του χρόνου το φυσικό μέλι τελικά θα κρυσταλλωθεί και θα στερεοποιηθεί.Αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλι έχει χάσει κάποια από τις ευεργετικές του ιδιότητες (εκτός από το να είναι λίγο πιο δύσκολο να βγει με ένα κουτάλι ή να απλωθεί),ούτε ότι το μέλι χάλασε ή αλλοιώθηκε με οποιονδήποτε τρόπο.Μην θερμάνετε το μέλι σε υψηλή θερμοκρασία,καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες θα καταστραφούν.Μη χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων στο 300μέλι καθώς κάτι τέτοιο θα καταστρέψει επίσης τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.Αν θέλετε να επαναφέρετε το μέλι σε μια πιο υγρή κατάσταση απλά τοποθετήστε το μέλι (μαζί με το δοχείο του) σε ένα πιο ζεστό δωμάτιο ή σε λίγο ζεστό νερό.Αφήστε το δοχείο στο ζεστό νερό μέχρι το μέλι να μπορεί να αναδυθεί.Το ότι το μέλι έχει στερεοποιηθεί υποδεικνύει ότι είναι καθαρό και δεν έχει υποβληθεί σε επεξεργασία.
Λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε γλυκόζη και φρουκτόζη,το μέλι μελιτώματος κρυσταλλώνει με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το μέλι από λουλούδια.Μερικά μέλια μελιτώματος δεν κρυσταλλώνουν καθόλου.
Μην χρησιμοποιείτε κρυσταλλωμένο,σταθεροποιημένο μέλι για τη θεραπεία πληγών ή δερματικών παθήσεων καθώς τα αιχμηρά μικροσκοπικά κρύσταλλα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Πώς να προσθέσει το μέλι στην ημερήσια διατροφή του σκύλου ή της γάτας σας

 • Μπορείτε να προσθέσετε το μέλι στο φαγητό του σκύλου ή της γάτας σας μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων
 • Μπορείτε να δώσετε το μέλι ως λιχουδιά
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μέλι ως μέρος μιας λιχουδιάς

Καθημερινή δοσολογία κατανάλωσης μελιού
Μη θεραπευτική χρήση – για την καθημερινή πρόσληψη ως μέρος μιας διατροφής που προάγει την υγεία

 • Σκύλοι και γάτες
  ¼ κουταλάκι του γλυκού για κάθε 9,1 κιλά σωματικού βάρους

Εφαρμογή του μελιού στις πληγές
Όπως σημειώνεται ανωτέρω το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την θεραπεία και την αντιμετώπιση πολλαπλών τύπων δερματικών παθήσεων και τραυμάτων διαφόρων τύπων και σοβαρότητας.Το μέλι μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα για να βοηθήσει και να επιταχύνει την επούλωση,τον καθαρισμό του τραύματος,την πρόληψη και τη θεραπεία λοίμωξης,να μειώσει τον πόνο,το πύον και το πρήξιμο,να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα,κτλ και να αποτρέψει τις γάζες να κολλήσουν πάνω στις πληγές,να θεραπεύσει τις επίμονες πληγές που οι συμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει να θεραπεύσουν.

Εφαρμογή μελιού σε μια πληγή

 • Το μέλι πρέπει να εφαρμοστεί γενναιόδωρα και σε βαθιές πληγές βεβαιωθείτε ότι το μέλι ρέει μέσα στις εσοχές του τραύματος
 • Αν είναι δυνατόν να καλύψτε την πληγή με επίδεση
 • Για τραύματα που είναι επίμονα / ανθεκτικά σε επούλωση,η καθημερινή εφαρμογή του μελιού για επούλωση μπορεί να απαιτεί μια θεραπεία που εκτείνεται πάνω ένα μήνα
 • Το μέλι και καθαρές γάζες πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά:εάν δεν είναι δυνατόν καλύψτε το τραύμα και στη συνέχεια προσπαθήστε να αποθαρρύνετε το σκύλο ή τη γάτα σας από το γλείψιμο της πληγής για τουλάχιστον 20 λεπτά,κατά τα οποία το μέλι θα έχει την ευκαιρία να αρχίσει να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα,ανανεώνετε 2-3 φορές την ημέρα480
 • Για τις πληγές που δεν απαιτούν επίδεση εφαρμόστε μέλι 2 έως 3 φορές ημερησίως
 • Μπορείτε επίσης να αγοράσετε προκατασκευασμένους επιδέσμους που περιέχουν ιατρικό μέλι που παράγεται από εταιρείες όπως η Medihoney

Εφαρμογή μελιού για άλλες δερματικές παθήσεις

 • Εφαρμόστε μέλι δύο έως τρεις φορές ημερησίως στην πάσχουσα περιοχή
 • Επιμείνετε μέχρι να θεραπευθεί
Προφυλάξεις και αλληλεπιδράσεις

Γατάκια και κουτάβια κάτω των έξι μηνών

 • Το φυσικό μέλι μπορεί να περιέχει λίγα σπόρια αλλαντίασης – δεν είναι αρκετά για να βλάψουν έναν έφηβο ή ενήλικο σκύλο ή γάτα, λλά μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βλάψει ένα πολύ νεαρό κουτάβι ή γατάκι.Για το λόγο αυτό,ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνεται φυσικό (ακατέργαστο) μέλι ή να εφαρμόζεται τοπικά ως θεραπεία σε:
 1. Νεογέννητα κουτάβια ή γατάκια
 2. Κουτάβια ή γατάκια ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών ή μεγαλύτερα κουτάβια και γατάκια με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ή με αδύναμο οργανισμό
 • Αν θέλετε να δώσετε μέλι ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως τοπική αγωγή σε ένα γατάκι ή κουτάβι κάτω των 6 μηνών μπορείτε να αγοράσετε φαρμακευτικό μέλι από ένα φαρμακείο ή στο ίντερνετ.Η Medihoney είναι ένας πολύ γνωστός κατασκευαστής αποστειρωμένου φαρμακευτικού μελιού.

Αλκοόλ
Το μέλι Nigerian Citrus sinensis Osbeck μειώνει τα επίπεδα 150αιθανόλης στο αίμα,όπως συμβαίνουν τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις με το αλκοόλ.Αυτή είναι μια προειδοποίηση περισσότερο για τους ανθρώπους από ό,τι για τους σκύλους ή τις γάτες,ωστόσο,καθώς το αλκοόλ είναι το ίδιο τοξικό για τους σκύλους και τις γάτες,θα πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά.

Σάκχαρο στο αίμα
Η κατανάλωση μελιού,καθώς και άλλων βοτάνων και συμπληρωμάτων επειδή μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απαιτούν προσοχή.

Καρβαμαζεπίνη και άλλα αντιεπιληπτικά
Αν ο σκύλος ή η γάτα σας είναι στην καρβαμαζεπίνη ή άλλα συμβατικά αντισπασμωδικά φάρμακα,χρησιμοποιήστε το μέλι με προσοχή,δεδομένου ότι το μέλι μπορεί να αντιδράσει με τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Συμβατικά αντιβιοτικά
Το μέλι είναι ένα ευρέως φάσματος αντιβιοτικό.Αν ο σκύλος ή η γάτα σας είναι σε ένα συμβατικό αντιβιοτικό και δεν θέλετε πρόσθετη αντιβιοτική δράση δείξτε προσοχή.Αν θέλετε αθροιστική δράση,χρησιμοποιήστε το μέλι.

Διαβήτης
Το μέλι μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα ινσουλίνης,εάν πάρα πολύ μέλι λαμβάνεται σε μία μόνο μερίδα.Αν ο σκύλος σας παίρνει ινσουλίνη,μειώστε την τυπική δόση του μελιού (αναφέρεται παραπάνω) στο 1/4 της πλήρους δόσης
Αλλεργία στη γύρη
Αν ο σκύλος ή η γάτα σας έχει αλλεργία στη γύρη μπορεί να συμβεί αλλεργική αντίδραση.

Πηγή: ottawavalleydogwhisperer
Μετάφραση άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s