Πολυφαγία (αυξημένη κατανάλωση τροφής) στους σκύλους

Πολυφαγία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την αυξημένη κατανάλωση τροφής.Τα ζώα με πολυφαγία γενικά περιγράφονται ως έχοντα αδηφάγα όρεξη.
Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση της πολυφαγίας που προκαλείται από μια νοσηρή κατάσταση από εκείνη που προκαλείται από ψυχολογικούς λόγους.Η ψυχολογική πολυφαγία είναι συχνά αποτέλεσμα μαθημένης συμπεριφοράς και υπερβολικής σίτισης,η οποία προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία.Η πολυφαγία συνδέεται με καταστάσεις ασθένειας,είτε υπάρχει αύξηση είτε απώλεια βάρους.

Αιτίες

 • Ψυχολογικό ή θέμα συμπεριφοράς.Η πολυφαγία μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με τη γήρανση,καθώς μερικά σκυλιά τείνουν να γίνονται αδηφάγα με την ηλικία.
 • Κακή γαστρεντερική απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών μπορεί να κάνει κάποια ζώα να είναι πολυφαγικά,ενώ χάνουν βάρους.Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου,ορισμένους καρκίνους του εντέρου και εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια.
 • Υπεραδρενοκορτισισμός (σύνδρομο Cushing),είναι μια πολύ κοινή αιτία πολυφαγίας στο σκύλο.Γενικά επίσης συνδέεται με μια αυξημένη δίψα και ούρηση.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολυφαγία που οφείλεται στην κακή χρήση του σακχάρου στο αίμα του σώματος.
 • Όγκοι που παράγουν ινσουλίνη (ινσουλινώματα,όγκοι στο ήπαρ) μπορεί να προκαλέσουν μείωση του σακχάρου στο αίμα και μια αντίστοιχη αύξηση στην όρεξη.
 • Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη όρεξη (πρεδνιζόνη και φαινοβαρβιτάλη).

Συμπτώματα
Η μακροχρόνια πολυφαγία μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση στο κατοικίδιο ζώο σας.Αναζητήστε αυτά τα συμπτώματα:

 • Η αυξημένη όρεξη συνδέεται με αύξηση ή απώλεια βάρους.Η αύξηση του βάρους εμφανίζεται στην ψυχολογική ή συμπεριφορική πολυφαγία.Η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί με την κακή απορρόφηση από το γαστρεντερικό ή από όγκους που παράγουν ινσουλίνη.Η απώλεια ή η αύξηση βάρους μπορεί να σχετίζεται με τον διαβήτη και τον υπεραδρενοκορτισισμό.
 • Μια αλλαγή στη συμπεριφορά.Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να γίνει κολλημένο με τα τρόφιμα.
 • Μια αλλαγή στην διαμόρφωση του σώματος.Μπορεί να παρατηρήσετε αποθέματα λίπους να έχουν διανεμηθεί σε όλο το σώμα,μια κοιλιά που εξέχει και μυϊκή ατροφία.
 • Εμετός.Μερικά ζώα θα φάνε τόσο γρήγορα που θα κάνουν εμετό το φαγητό αμέσως μετά αφού φάνε.

Διάγνωση
Ο κτηνίατρός σας θα πάρει ένα καλό ιατρικό ιστορικό και θα εκτελέσει μια πλήρη φυσική εξέταση.Το ιατρικό ιστορικό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό εάν είναι ή όχι η πολυφαγία θέμα συμπεριφοράς ή παθολογική.Η αξιοσημείωτη αύξηση ή απώλεια βάρους θα πρέπει να σημειωθεί στο ιστορικό και στη φυσική εξέταση.Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει:

 • Γενική εξέταση αίματος για την αξιολογηθεί η αναιμία,η φλεγμονή ή η μόλυνση και η καταμέτρηση των αιμοπεταλίων.Οι ανωμαλίες στη γενική αίματος θα δείξουν παθολογική παρά πολυφαγία που οφείλεται στη συμπεριφορά.
 • Βιοχημικές εξετάσεις για να αξιολογηθεί η συνολική υγεία του σκύλου σας και να αξιολογηθεί η λειτουργία των ζωτικών οργάνων όπως το ήπαρ και τα νεφρά.Είναι χρήσιμες για την εξάλειψη των ενδοκρινικών διαταραχών,όπως ο υπεραδρενοκορτισισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης.Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να ανιχνευθούν σε σκύλους με ινσουλίνη που παράγουν όγκοι του παγκρέατος.
 • Ανάλυση ούρων για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών και έλεγχος για μόλυνση ή για υπερβολική απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα.Η ανάλυση ούρων είναι επίσης μια καλή εξέταση διαλογής για την παρουσία του σακχαρώδη διαβήτη καθώς η ζάχαρη βρίσκεται στα ούρα των διαβητικών σκύλων.

Με βάση αυτά τα αρχικά αποτελέσματα των εξετάσεων,πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εξέταση για υπεραδρενοκορτισισμό (νόσος του Cushing),συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων καταστολής χαμηλής δόσης δεξαμεθαζόνης,απόκριση αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνης και κορτιζόλης στα ούρα προς κρεατινίνη.
 • Ακτινογραφίες του θώρακα και της κοιλιάς
 • Ανοσοαντιδραστικότητα θρυψίνης,μια ορολογική εξέταση για το ένζυμο θρυψίνη.Μια εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση θρυψίνης είναι συμβατή με τη διάγνωση της παγκρεατικής εξωκρινούς ανεπάρκειας.
 • Ενδοσκόπηση,μια διαδικασία κατά την οποία ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο οπτικών ινών διέρχεται μέσα από το στόμα και στο στομάχι και το λεπτό έντερο,ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό αναισθησία.Δείγματα για βιοψίες του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) μπορεί να ληφθούν κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης.

Θεραπεία
Ο κτηνίατρός σας θα εκπονήσει ένα σχέδιο θεραπείας που θα βασίζεται στην υποκείμενη αιτία της πολυφαγίας.

 • Μέτρα για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής μπορεί να επινοηθούν αν η πολυφαγία είναι θέμα συμπεριφοράς.Ρύθμιση της πρόσληψης τροφής,παροχή διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και διαίρεση της ημερήσιας κατανομής των τροφίμων σε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα,μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης.
 • Γαστρεντερικές συνθήκες όπως εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια μπορεί να ανταποκριθούν σε διατροφικές αλλαγές και σε από του στόματος φάρμακα.
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά απαιτεί καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης.
 • Ο υπεραδρενοκορτισισμός (νόσος του Cushing) ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή.

Κατ ‘οίκον φροντίδα
Σιτίστε με την κατάλληλη ποσότητα μιας καλής ποιότητας τροφής για σκύλους.Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια καλή δίαιτα και να καθορίσει την κατάλληλη ποσότητα για να τραφεί.Αποφύγετε τη σίτιση με αποφάγια και μην ανταμείβετε την επαιτεία με λιχουδιές,καθώς αυτή η συμπεριφορά ενθαρρύνει τη συμπεριφορική πολυφαγία.
Αν παθολογική πολυφαγία είναι παρούσα,πρέπει να ανταποκριθεί στην κατάλληλη θεραπεία της υποκείμενης νόσου.Αν η πολυφαγία δεν βελτιωθεί ή επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας,θα πρέπει να προγραμματίσετε εκ νέου αξιολόγηση του σκύλου σας με τον κτηνίατρό σας.

Πηγή: petplace
Μετάφραση άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s