Thaumetopoea Pityocampa (κάμπια του πεύκου)

Είναι η εποχή που η κάμπια του πεύκου (προνύμφη του Thaumetopoea-pityocampa-IMG_9040μεταξοσκώληκα) είναι σε κίνηση και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μας και τα σκυλιά μας.Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως μοιάζει και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να μας προκαλέσει.
Η συγκεκριμένη κάμπια βρίσκεται σε ορισμένα πεύκα.

 • Μαύρη πεύκη (Pinus Nigra) – το αγαπημένο της
 • Κανάριος Πεύκη Pine (Pinus Canariensis)
 • Δασική Πεύκη (Pinus Sylvestris)
 • Maritime Pine (Pinus Pinaster)
 • Χαλέπιος πεύκη (Pinus Halepensis)
 • Κουκουναριά (Pinus Pinea)
Οι κάμπιες μπορεί να βρεθούν στα πάρκα της πόλης όπου υπάρχουν μολυσμένα πεύκα,καθώς και στα δάση στην ύπαιθρο

Ο κύκλος ζωής της κάμπιας του πεύκου
Υπάρχουν διάφορα στάδια στον κύκλο ζωής,ωστόσο,είναι Thaumetopoea-pityocampaεπικίνδυνη μόνο κατά το στάδιο της κάμπιας,όχι κατά το στάδιο της ενήλικης νυχτοπεταλούδας.Η ενήλικη,βραχύβια νυχτοπεταλούδα,αναδύεται από το έδαφος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (τον Αύγουστο) και πετά τη νύχτα.Μετά το ζευγάρωμα αναζητά πεύκα για να γεννήσει τα αυγά της.

Μια μόνο θηλυκιά νυχτοπεταλούδα,μπορεί να γεννήσει μέχρι 300 μικροσκοπικά αυγά,τα οποία τα τοποθετεί στις πευκοβελόνες σα μια μάζα από βρύα.Περίπου ένα μήνα αργότερα τα αυγά εκκολάπτονται σε λεπτές κάμπιες και περνούν από 5 στάδια ανάπτυξης στα οποία αναπτύσσονται γρήγορα και εκδύουν το δέρμα τους για να το ετοιμάσουν για το επόμενο στάδιο.

Μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου,οι κάμπιες κατεβαίνουν από τις φωλιές ψάχνοντας για τροφή.Όταν πέσει το ηλιοβασίλεμα,βγαίνουν μέσα από τις φωλιές τους για να τραφούν με τις πευκοβελόνες,αποφεύγοντας έτσι τους θηρευτές τους,π.χ. πουλιά καpic55889ι σφήκες.Δημιουργούν ένα μονοπάτι αφήνοντας μυρωδιά καθώς κινούνται γύρω ώστε να μπορούν να βρουν το δρόμο τους πίσω στη φωλιά πριν από το φως το πρωί.Μέχρι το 3ο στάδιο της ανάπτυξης κοιμούνται σε μικρές προσωρινές φωλιές μεταξιού κατά τη διάρκεια της ημέρας.Μέχρι τη στιγμή της 3ης έκδυσης έχουν χτίσει μια μόνιμη λευκή μεταξωτή φωλιά στην άκρη ενός κλαδιού του πεύκου που μοιάζει με λευκό μαλλί της γριάς (είδος γλυκίσματος).

Ένα μόνο δέντρο μπορεί να έχει πολλές φωλιές που είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να επωφελούνται οι κάμπιες από τη Thaumetopoea-pityocampa θερμότητα του ήλιου,η οποία τις βοηθάει με την πέψη του γεύματος που έφαγαν το προηγούμενο βράδυ.Με το 5ο στάδιο της ανάπτυξης η φωλιά φαίνεται πιο σκούρα,γύρω στο Φεβρουάριο / Μάρτιο (μερικές φορές Ιανουάριο,ανάλογα με τη θερμοκρασία).Τότε οι κάμπιες αφήνουν τη φωλιά στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επόμενου σταδίου του κύκλου ζωής τους.Ακολουθούν έναν ηγέτη σε μια πομπή που μπορεί να διαφέρει σε μήκος,μέχρι 60+ κάμπιες με κάθε μία να είναι περίπου μήκους 4εκ.

Μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από 30 μέτρα για να βρουν το κατάλληλο μαλακό έδαφος έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα λαγούμι στο οποίο μετατρέπονται σε νύμφες και το οποίο καλύπτεται με μια σωληνοειδή καφέ προστατευτική θήκη.Εκεί θα παραμείνουν σε αδράνειαlagarta κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών του καλοκαιριού μέχρι να είναι έτοιμες να εμφανιστούν ως νυχτοπεταλούδες και να αρχίσουν πάλι τον κύκλο ζωής τους.Αν ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός για να αναδυθούν,θα παραμείνουν υπόγεια μέχρι το επόμενο έτος.Είναι ενεργές κατά τις ψυχρότερες θερμοκρασίες αλλά χρειάζεται θερμοκρασία -16 ° C για να τις σκοτώσει.Κατά τη διάρκεια του 5ου σταδίου ανάπτυξης,οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα είναι πιθανότερο να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον σκύλο
Καλύπτονται με μικρές αγκαθωτές τρίχες,τις οποίες χρησιμοποιούν ως μηχανισμό άμυνας τους.Κατά το 5ο στάδιο της ανάπτυξης είναι σε θέση να αφαιρούν αυτές τις τρίχες όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή Thaumetopoea-pityocampaαγχώνονται.Αυτές οι τρίχες έχουν καμάκια που διεισδύουν και ερεθίζουν το δέρμα λόγω της ισταμίνης thaumetopoein (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στις τρίχες και το περίβλημα τους που προκαλεί τσούξιμο ή αίσθημα νυγμού) και μπορεί να προκαλέσουν μια πολύ γρήγορη έντονη αλλεργική αντίδραση στον άνθρωπο και στα ζώα.

Οι σκύλοι και οι γάτες,μπορεί να πάρουν αυτές τις τρίχες στα πόδια τους με αποτέλεσμα να τους προκαλέσουν ερεθισμό όταν γλείψουν τα πόδια τους.Αν τυχόν φάνε αυτές τις καμπιές,το πιο πιθανό είναι πως θα αποβεί μοιραίο

Ποια σημάδια δείχνουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει έρθει σε επαφή με αυτές τις κάμπιες

 • Εντός 5 λεπτών το χείλος,η γλώσσα και η μύτη μπορεί να διογκωθούν σε ένα τεράστιο μέγεθος και τελικά όλο το κεφάλι και οι αεραγωγοί τους μπορεί να διογκωθούν.
 • Μόλις οι τρίχες φτάσουν τα χείλια και τη γλώσσα,πρήξιμο κι εμετός είναι το πιο πιθανό να συμβεί.
 • Εάν η γλώσσα γίνει μεγάλη και πρησμένη,μπορεί να χρειαστεί ακρωτηριασμός επειδή το πρησμένο τμήμα της γλώσσας νεκρώνει.
 • Μπορεί,επίσης,να δείτε μικρές λευκές κηλίδες στο στόμα τους ή τη γλώσσα τους.
 • Παρατηρείται υπερβολική έκκριση σάλιου και θορυβώδες μάσημα λόγω της απαίσιας γεύσης της πρωτεΐνης που παράγεται από τις κάμπιες.
 • Τα μάτια τους μπορεί να γίνουν ερεθισμένα,με τον κίνδυνο τύφλωσης αν οι τρίχες που ρίχνουν οι κάμπιες μπουν μέσα σε αυτά.pine-processionary-thaumetopoea-pityocampa-caterpilar-climbing-branch-clear-background-40967237
 • Υπερθερμία – αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
 • Ταχύπνοια – αύξηση στο ρυθμό της αναπνοής.
 • Αναπνευστική δυσχέρεια – το κατοικίδιο ζώο σας αγωνίζεται να αναπνεύσει.
 • Κυάνωση – η γλώσσα και η βλεννογόνος έχουν ένα μπλε / γκρι χρώμα.
 • Πολύ άσχημη μυρωδιά – από την καταστροφή που οι τρίχες / πρωτεΐνη προκαλούν στη γλώσσα του κατοικίδιου ζώου.
 • Θάνατος μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπιστεί πολύ νωρίς,χρειάζονται μόνο 3-4 κάμπιες για να έχει μοιραίες συνέπειες ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί.

Περιστασιακές γενικές αντιδράσεις μπορεί να αναπτυχθούν όπως

 • Αναφυλακτικό σοκ
 • Μετά από εισπνοή (συμφορητική ρινίτιδα,βήχας,βρογχίτιδα).
 • Τοπικές δερματικές αντιδράσεις(έντονο ερύθημα σε μορφή οξέος εκζέματος).
 • Γιατί τα σκυλιά ενδιαφέρονται για τις κάμπιες (παράγουν μια γλυκόπικρη μυρωδιά και γεύση,η οποία προσελκύει τους σκύλους).

Τι πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει έρθει σε επαφή με αυτές τις κάμπιες

 • Είναι πολύ σημαντικό να πάτε το σκυλί σας αμέσως στο κτηνιατρείο για θεραπεία.
 • Να γνωρίζετε τις ώρες λειτουργίας του κτηνιάτρου σας και να έχετε πάντα εύκαιρο το τηλέφωνο του έτσι ώστε να τον ενημερώσετε πως είστε στο δρόμο για το ιατρείο του για να σας περιμένει.Καλό είναι να γνωρίζετε,επίσης,τις εφημερεύοντες κλινικές ή κτηνιατρεία για τις ώρες που ο γιατρός σας δεν είναι διαθέσιμος.Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
 • Ενώ πηγαίνετε προς το ιατρείο,μπορείτε να δώσετε στο 5584598867_75945e9e2cσκυλί σας ένα αντιισταμινικό που ονομάζεται πρεδνιζολόνη και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με σύριγγα πολύ προσεκτικά (έτσι ώστε να μην τους πνίξει).
 • Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εκ των προτέρων για το ποιο αντιισταμινικό χάπι μπορείτε να χορηγήσετε αν χρειαστεί και ποια είναι η κατάλληλη δόση.
 • Ωστόσο,η πιο σημαντική θεραπεία που απαιτείται και θα χορηγηθεί από τον κτηνίατρο περιλαμβάνει μια ένεση κορτιζόνης,αντιβιοτικά και θεραπεία με υγρά,γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε στο κτηνιατρείο,το συντομότερο δυνατό.
 • Αν εμπλέκεται η γλώσσα,εγχέεται επί τόπου ηπαρίνη για να περιορίσει την έκταση της νέκρωσης.

Πηγή: Kostas Xenos

Φωτογραφίες και βίντεο
Thaumetopoea Pityocampa: La Procesionaria Del Pino – The Pine Processionary

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s