Δηλητηρίαση σκύλου από αιθυλενογλυκόλη

Η τοξίκωση από αιθυλενογλυκόλη είναι ένας τύπος δηλητηρίασης που εμφανίζεται μετά από την κατάποση αντιψυκτικού ή άλλων υγρών που περιέχουν το συστατικό αιθυλενογλυκόλη.Η αιθυλενογλυκόλη από μόνη της δεν είναι τοξική,μεταβολίζεται όμως στο σώμα του ζώου σε αρκετές,εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τα δυνητικά θανατηφόρα αποτελέσματά της.
Οι πιθανές πηγές αιθυλενογλυκόλης στο περιβάλλον περιλαμβάνουν το αντιψυκτικό (η πιο κοινή πηγή της δηλητηρίασης από αιθυλενογλυκόλη),το ψυκτικό υγρό του κλιματισμού,τα υγρά των φρένων,τα υγρά ανταλλαγής θερμότητας από τους ηλιακούς συλλέκτες και τα υγρά που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του έγχρωμου φιλμ.
Επηρεάζει το νευρικό σύστημα και παρατηρείται σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια με σχεδόν πλήρη παύση της παραγωγής ούρων.Η δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως μετά από την κατάποση (μέσα σε 4 έως 8 ώρες).
Τα σκυλιά που περιφέρονται έξω χωρίς επίβλεψη είναι πιο πιθανό να συναντήσουν την αιθυλενογλυκόλη σε αντιψυκτικό το οποίο δεν έχει απορριφθεί σωστά.Η αιθυλενογλυκόλη έχει μια γλυκιά γεύση και τα σκυλιά την καταναλώνουν εύκολα.Δυστυχώς,πολλοί ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν ότι το κατοικίδιο ζώο τους έχει καταναλώσει αιθυλενογλυκόλη και δε γίνεται επίγνωση του προβλήματος μέχρι το κατοικίδιο ζώο να εμφανίσει μη συγκεκριμένα συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας,όπως απώλεια της όρεξης,λήθαργο και εμετό δύο με τρεις ημέρες αργότερα.Η θεραπεία είναι συχνά μάταιη μετά την ανάπτυξη σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας.
Η ελάχιστη θανατηφόρος δόση για σκύλους είναι κατά μέσο όρο πέντε χιλιοστόλιτρα (5 ml) ανά κιλό σωματικού βάρους.Οπότε,λίγο περισσότερο από τρεις κουταλιές της σούπας (ή 45 ml) θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες για ένα σκύλο 10 kg.
Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την κατανάλωση της αιθυλενογλυκόλης (μέσα σε λίγες ώρες).Αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά,τα κατοικίδια ζώα που έχουν καταναλώσει αιθυλενογλυκόλη δεν θα αναπτύξουν νεφρική ανεπάρκεια και έχουν μια καλή πιθανότητα επιβίωσης.

Συμπτώματα

 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Αυξημένη δίψα
 • Λήθαργος
 • Έλλειψη συντονισμού που εξελίσσεται σε κώμα

Το ζώο μπορεί να ενεργεί σαν να είναι σε κατάσταση μέθης.Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε 30 λεπτά έως 12 ώρες μετά από την κατάποση αιθυλενογλυκόλης,ανάλογα με την ποσότητα της κατάποσης.
Η δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αιθυλενογλυκόλη,ωστόσο,δεν είναι ειδικά για αυτή τη διαταραχή.Άλλες ασθένειες με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στην τοξικότητα από αιθυλενογλυκόλη περιλαμβάνουν:

 • Κατανάλωση σκουπιδιών.Τα ζώα που έχουν καταπιεί σκουπίδια,ειδικά σκουπίδια που περιέχουν μουχλιασμένα τρόφιμα,μπορεί να εμφανίσουν τρέμουλο και μυϊκό τρόμο κάτι το οποίο βοηθά στο διαχωρισμό των ζώων που έχουν δηλητηριαστεί με αιθυλενογλυκόλη.
 • Οξεία παγκρεατίτιδα.Η φλεγμονή του παγκρέατος προκαλεί επίσης εμετό,σοβαρό λήθαργο και,σπάνια,συμπτώματα από το νευρικό σύστημα.
 • Σοβαρή γαστρεντερίτιδα ή απόφραξη της εντερικής οδού.Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν εμετό,λήθαργο και προοδευτική επιδείνωση της κατάστασης του κατοικίδιου ζώου.
 • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια.Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα και από άλλους τύπους τοξίνων,τραύμα και μόλυνση.Αυτές οι αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας διακρίνονται από εκείνες που προκαλούνται από αιθυλενογλυκόλη με εργαστηριακές εξετάσεις,κοιλιακό υπερηχογράφημα και βιοψία νεφρού.Η θεραπεία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Διάγνωση
Η κτηνιατρική φροντίδα συνήθως περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις και συστάσεις που ακολουθούν τη θεραπεία.Οι διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται για την αναγνώριση της δηλητηρίασης από αιθυλενογλυκόλη περιλαμβάνουν:

 • Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχει συμβεί έκθεση σε αιθυλενογλυκόλη ή άλλες τοξίνες.Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις,ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει ότι το κατοικίδιο ζώο έχει καταναλώσει αιθυλενογλυκόλη και αρχικά αναγνωρίζει τις μη ειδικές ενδείξεις σοβαρής οξείας νεφρικής ανεπάρκειας όπως λήθαργο,απώλεια της όρεξης,εμετό.
 • Μια χημική εξέταση για την ανίχνευση αιθυλενογλυκόλης στο αίμα.Η εξέταση είναι ακριβής μόνο εάν εκτελείται μέσα σε 6 έως 12 ώρες από την κατάποση.
 • Ανάλυση ούρων για την αξιολόγηση αραιών ούρων,ιζήματα και κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου,τα οποία εμφανίζονται στα ούρα μέσα σε 3 με 5 ώρες από την κατάποση αιθυλενογλυκόλης.Η απουσία κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου στα ούρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης από αιθυλενογλυκόλη επειδή ο σχηματισμός κρυστάλλων μπορεί να σταματήσει μέσα σε λίγες μέρες από τη δηλητηρίαση.
 • Φλεβική ανάλυση αερίων αίματος για τον εντοπισμό χαρακτηριστικών σοβαρής μεταβολικής οξέωσης (χαμηλό pH του αίματος) της δηλητηρίασης από αιθυλενογλυκόλης στα πρώτα στάδια.
 • Βιοχημικές εξετάσεις για τον έλεγχο χαμηλής συγκέντρωσης ασβεστίου στο αίμα (υπασβεστιαιμία) που μπορεί να προκύψει σύντομα μετά από την κατάποση αιθυλενογλυκόλης.Μη φυσιολογικές εξετάσεις νεφρικής λειτουργίας,όπως υψηλή ουρία αζώτου,κρεατινίνη ορού και φωσφόρου του ορού,θα πρέπει να παρατηρούνται σε περίπτωση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ 12 και 72 ωρών μετά την κατάποση της αιθυλενογλυκόλης.Οι βιοχημικές εξετάσεις βοηθούν επίσης στον εντοπισμό των διαταραχών των ηλεκτρολυτών,όπως μη φυσιολογικό νάτριο στο αίμα,κάλιο και χλωριούχες συγκεντρώσεις και στην αξιολόγηση άλλων οργάνων,όπως για παράδειγμα τη λειτουργία του ήπατος και τη λειτουργία του παγκρέατος,οι οποίες θα βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας να αποκλείσει άλλες διαγνωστικές πιθανότητες.
 • Μια μέθοδος υπολογισμού που ονομάζεται «ωσμωτικό χάσμα» αν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται πρόσφατη δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη.Ένα υψηλό ωσμωτικό χάσμα εγείρει υποψία ότι μια μεγάλη ποσότητα μεταβολιτών αιθυλενογλυκόλης είναι παρούσα στο αίμα.
 • Εξέταση με υπέρηχο και καθοδηγούμενη βιοψία με υπερηχογραφικό έλεγχο των νεφρών για τη διάγνωση εάν το κατοικίδιο ζώο εμφανίζει νεφρική ανεπάρκεια.Το υπερηχογράφημα συνήθως δείχνει πολύ φωτεινά νεφρά στη δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη.Η βιοψία συνιστάται για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας που οφείλεται σε δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη λόγω της εκτεταμένης θεραπείας που απαιτείται και της κακής πρόγνωσης.

Θεραπεία
Η θεραπεία είναι συχνά επιτυχής εάν το ζώο ελεγχθεί από τον κτηνίατρο μέσα σε λίγες ώρες μετά την κατάποση της αιθυλενογλυκόλης και πριν συμβεί βλάβη στα νεφρά.Αυτά τα κατοικίδια ζώα δεν αναπτύσσουν ποτέ νεφρική ανεπάρκεια και παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από μερικές ημέρες θεραπείας και παρατήρησης.Εάν νεφρική ανεπάρκεια είναι ήδη παρούσα (με βάση την παρατήρηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων λειτουργίας των νεφρών και της έλλειψης παραγωγής ούρων) η πρόγνωση για ανάκαμψη είναι πολύ κακή.Η θεραπεία είναι δύσκολη και η νοσηλεία μπορεί να παραταθεί για εβδομάδες.Περισσότερο από το 80 τοις εκατό των κατοικίδιων ζώων με σοβαρή οξεία νεφρική ανεπάρκεια που οφείλεται σε δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη πεθάνουν παρά την εντατική θεραπεία.Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει κάποια από τις ακόλουθες θεραπείες για δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη:

 • Η πρόκληση εμέτου ενδείκνυται εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει εξεταστεί μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση αιθυλενογλυκόλης.Η πρόκληση εμετού εξαλείφει το δηλητήριο που δεν έχει ακόμη απορροφηθεί από το στομάχι.Καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει καταναλώσει αιθυλενογλυκόλη.Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δώσετε στο κατοικίδιο ζώο υπεροξείδιο του υδρογόνου από το στόμα για να προκαλέσετε εμετό πριν τη μεταφορά του ζώου στο νοσοκομείο.Μην δοκιμάσετε να δώσετε από μόνοι σας υπεροξείδιο του υδρογόνου ή οποιαδήποτε άλλη ουσία για να προκαλέσετε εμετό χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο αρχικά για το αν μπορείτε να προκαλέσετε εμετό και στη συνέχεια για το ποιά δόση είναι η κατάλληλη με βάση τα κιλά του ζώου σας.
 • Η πλύση στομάχου (άντληση του στομάχου) ενδείκνυται εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει εξεταστεί μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση αιθυλενογλυκόλης.
 • Ενεργός άνθρακας χορηγείται μέσω ενός σωλήνα στο στομάχι ή με σύριγγα στο ζώο για να αποτρέψει την περαιτέρω απορρόφηση της αιθυλενογλυκόλης από τον πεπτικό σωλήνα.Ο ενεργός άνθρακας δεσμεύει την αιθυλενογλυκόλη στο στομάχι και της επιτρέπει να περάσει μέσα από το πεπτικό σύστημα για να εξαλειφθεί με τα κόπρανα.Ένα καθαρτικό μπορεί να δοθεί με τον ενεργό άνθρακα για να επιταχυνθεί η κίνηση μέσω της πεπτικής οδού.
 • Είτε 20 τοις εκατό αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) είτε 4-μεθυλοπυραζόλη (4-ΜΡ ή Antizol®) χρησιμοποιείται για να αποτρέψει τη μεταβολή της αιθυλενογλυκόλης στα τοξικά τελικά προϊόντα της.Είκοσι τοις εκατό αιθανόλη παράγει νευρικά συμπτώματα «μέθης»,αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες.Το 4-MP δεν παράγει «μέθη», αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις γάτες.Και τα δύο φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 6 έως 8 ώρες μετά την κατάποση της αιθυλενογλυκόλης και η επιλογή του φαρμάκου καθορίζεται από την διαθεσιμότητα του φαρμάκου.Η θεραπεία απαιτεί 2 έως 3 ημέρες.
 • Ενδέχεται να απαιτείται θεραπεία με διττανθρακικό νάτριο εάν το κατοικίδιο ζώο έχει σοβαρή μεταβολική οξέωση (χαμηλό pH του αίματος).
 • Τα υγρά χορηγούνται ενδοφλεβίως για τη διόρθωση της αφυδάτωσης λόγω του εμετού και βοηθούν στην πρόληψη των ζημιών στα νεφρά.Τα ενδοφλέβια υγρά συχνά συνεχίζονται επί 24 έως 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση της αγωγής με 4-ΜΡ ή με 20 τοις εκατό αιθανόλη.
  Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) μπορεί να χορηγηθεί για να βοηθήσει στην μετατροπή των τοξικών υποπροϊόντων σε μη τοξικούς μεταβολίτες.Αυτή η θεραπεία είναι συμπληρωματική μόνο.
  Φουροσεμίδη (διουρητικό) και ντοπαμίνη (αγγειοδιασταλτικό) χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγή ούρων όταν η νεφρική ανεπάρκεια είναι παρούσα.Συχνά είναι αδύνατο να αυξηθεί η παραγωγή ούρων παρά την εντατική θεραπεία.
 • Η περιτοναϊκή διύλιση και η αιμοκάθαρση είναι διαθέσιμα για τα ζώα που έχουν αναπτύξει σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια και δεν παράγουν ούρα παρά την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και τη χορήγηση φουροσεμίδης και ντοπαμίνης.Αυτή η θεραπεία είναι πολύ ακριβή και είναι διαθέσιμη μόνο σε επιλεγμένα εξειδικευμένα νοσοκομεία.Μερικά ζώα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που οφείλεται σε δηλητηρίαση από αιθυλενογλυκόλη πεθαίνουν παρά την υποστήριξη με αιμοκάθαρση που λαμβάνουν.
 • Μετοκλοπραμίδη και τα αντιισταμινικά φάρμακα σιμετιδίνης,ρανιτιδίνης και φαμοτιδίνης είναι παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των γαστρεντερικών επιπλοκών της σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας όπως εμετό και γαστρική υπερέκκριση,αντίστοιχα.
 • Φάρμακα δέσμευσης φωσφόρου,όπως υδροξείδιο του αλουμινίου,μπορεί να δοθούν για να δεσμεύσουν το φώσφορο στην πεπτική οδό.
 • Οι μεταγγίσεις αίματος και η ενδοφλέβια διατροφική υποστήριξη,που ονομάζεται «ολική παρεντερική διατροφή»,μπορεί να απαιτηθούν από ζώα που επιβιώνουν αλλά εξακολουθούν να έχουν παρατεταμένο χρόνο νοσηλείας.

Κατ ‘οίκον φροντίδα
Απομακρύνετε το σκυλί σας από την πηγή της αιθυλενογλυκόλης αμέσως.Καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει αιθυλενογλυκόλη.Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει να προκαλέσετε εμετό στο κατοικίδιο ζώο σας με την από του στόματος χορήγηση υπεροξειδίου του υδρογόνου.Μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας στον κτηνίατρο αμέσως.

Προληπτική φροντίδα
Διατηρείστε τα δοχεία των αντιψυκτικών και των ψυκτικών υγρών του κλιματισμού μακριά από τα κατοικίδια ζώα.Καθαρίστε τις διαρροές αμέσως και προσεκτικά.Οι διαρροές των αντιψυκτικών πρέπει να πλυθούν με μεγάλες ποσότητες νερού.Εμποδίστε την πρόσβαση των κατοικίδιων ζώων σε περιοχές όπου προϊόντα αιθυλενογλυκόλης είναι αποθηκευμένα ή χυμένα στο γκαράζ ή στο δρόμο.
Χρησιμοποιήστε αντιψυκτικά προϊόντα που δεν περιέχουν αιθυλενογλυκόλη όπως Prestone LowTox® ή Sierra®.Τα αντιψυκτικά προϊόντα που περιέχουν προπυλενογλυκόλη προκαλούν σημάδια μέθης όταν καταποθούν και μπορούν να αποβούν μοιραία επίσης εάν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες.Στην περίπτωση της δηλητηρίασης από αντιψυκτικά που περιέχουν προπυλενογλυκόλη ο θάνατος είναι αποτέλεσμα της δηλητηρίασης από αλκοόλη.
Το πιο σημαντικό:Μην αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας να περιφέρεται χωρίς επίβλεψη.Όσα κατοικίδια κυκλοφορούν χωρίς επίβλεψη είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν αιθυλενογλυκόλη εάν τη συναντήσουν ε κάποιο σημείο.Σε πολλές περιπτώσεις,οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι τα κατοικίδια ζώα τους έχουν καταναλώσει αιθυλενογλυκόλη και όταν πλέον το ανακαλύπτουν μπορεί να είναι πολύ αργά εάν έχει αναπτυχθεί σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Πηγή: petplace
Μετάφραση άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s