Πρήξιμο προσώπου,αίτια και θεραπεία

Το πρήξιμο του προσώπου στους σκύλους μπορεί να έχει δεκάδες αιτίες,από δαγκώματα μέχρι οδοντικά προβλήματα,η διόγκωση μπορεί να είναι μια αρκετά ήπια αντίδραση ή μπορεί να απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.Για να κρατήσετε χωρίς πόνο και υγιή το κατοικίδιο ζώο σας,βοηθά να γνωρίζετε τα σημάδια του οιδήματος του προσώπου και το τι μπορείτε να κάνετε όταν αυτό συμβεί.

Κοινές αιτίες και θεραπείες του πρησμένου προσώπου
Το πρήξιμο του προσώπου στα σκυλιά μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή,αν η διόγκωση προχωρήσει στο λαιμό,οπότε μην προσπαθήσετε να διαγνώσετε την αιτία της διόγκωσης του σκυλιού μόνοι σας.Εάν το πρόσωπό του κατοικίδιου ζώου σας φαίνεται πρησμένο όλο ή στη μια πλευρά,πηγαίντε το σκυλί σας σε έναν κτηνίατρο αμέσως.Μερικές κοινές αιτίες του πρηξίματος του προσώπου σε σκύλους περιλαμβάνουν:

Αλλεργίες
Όπως και οι άνθρωποι,τα σκυλιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε χημικές ουσίες,τρόφιμα,φυτά,δαγκώματα αραχνών,τσιμπήματα μέλισσας,φαρμακευτική αγωγή ή ένα εμβόλιο (αν και αυτό είναι σπάνιο).Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα του λάρυγγα – κόβοντας την τραχεία του σκύλου σας – οπότε αν το πρόσωπό του σκυλιού μοιάζει πρησμένο,αν έχει δυσκολία στην αναπνοή ή αν λιποθυμήσει,πηγαίντε το σε έναν κτηνίατρο αμέσως.Η θεραπεία της αλλεργίας εξαρτάται από το τι είναι αυτό που την προκάλεσε,μπορεί να περιλαμβάνει αντιισταμινικά,στεροειδή,αντιβιοτική αλοιφή,μια ειδική δίαιτα,καθώς και εξετάσεις του δέρματος και αίματος.

Αποστήματα
Συχνά προκαλούνται από δαγκώματα ζώων ή άλλες πληγές,τα αποστήματα στο κεφάλι και στο λαιμό εμφανίζονται ξαφνικά,συνήθως συνοδεύονται από πυρετό και δημιουργούν μια μονόπλευρη ασυμμετρία στο κεφάλι ή στο λαιμό του σκύλου σας.Αυτά είναι εξαιρετικά επώδυνα,αν ο σκύλος σας έχει οίδημα προσώπου και αρνείται να φάει ή να πιει,ένα απόστημα θα μπορούσε να είναι η αιτία.Είναι σημαντικό τα αποστήματα να αντιμετωπίζονται αμέσως.Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική παροχέτευση και αντιβιοτικά.

Οδοντικά προβλήματα
Μολυσμένα ή σπασμένα δόντια και μη θεραπευμένη ασθένεια των ούλων μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποστήματα,που συνοδεύονται από οίδημα προσώπου,πυρετό,κατάθλιψη και μεγάλο πόνο για το σκυλί σας.Η θεραπεία για τα οδοντιατρικά αποστήματα μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του μολυσμένου δοντιού μαζί με μια αγωγή αντιβιοτικών.

Όγκοι (μη καρκινικοί και καρκινικοί)
Οι όγκοι του στόματος και του λαιμού μπορεί να παρουσιαστούν σε σκύλους και μαζί με το οίδημα του προσώπου,τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στο φαγητό,αιμορραγία και υπερβολική οσμή.Τα σκυλιά μπορούν επίσης να παρουσιάσουν όγκους που σχετίζονται με την υποδοχή του ματιού,κάτι το οποίο μπορεί να διογκώσει τα μάτια.
Οι όγκοι,οι οποίοι προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων,χρειάζονται θεραπεία νωρίς,είτε είναι είτε δεν είναι καρκινικοί.Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου ή ακτινοθεραπεία,μπορεί να είναι αποτελεσματικές θεραπείες.

Άλλες αιτίες του πρηξίματος του προσώπου
Δάγκωμα σκύλου ή άλλα τρυπήματα του δέρματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος που ονομάζεται κυτταρίτιδα.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα,έλκη,ευαισθησία,ερυθρότητα και πόνο.Η θεραπεία θα πρέπει να προσδιορίζεται από έναν κτηνίατρο και μπορεί να περιλαμβάνει μούλιασμα της πληγής,έκπλυση με ένα αντισηπτικό,παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Ορισμένα σκυλιά,συμπεριλαμβανομένων των μπόξερ,λαμπραντόρ ριτρίβερ,μεγάλων Δανών,ντόμπερμαν και μερικών τεριέ,μπορεί να αναπτύξουν μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται κρανιογναθική οστεοπαθητική.Αυτό προκαλεί πρήξιμο της γνάθου και συνήθως εμφανίζεται σε σκύλους ηλικίας 3 έως 10 μήνων.Άλλα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν σιελόρροια,πυρετό και απροθυμία για φαγητό.
Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ίαση της κρανιογναθικής οστεοπαθητική,τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου και η νόσος συχνά σταθεροποιείται όταν το σκυλί είναι περίπου ενός έτους.

Μπορείτε να αποτρέψετε το πρήξιμο του προσώπου;
Ορισμένες από τις αιτίες του οιδήματος του προσώπου μπορεί να προληφθούν,ενώ άλλες όχι.Εδώ είναι μερικές προτάσεις για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων:

  • Για να μειώσετε τις πιθανότητες να ασχοληθείτε με ένα απόστημα του σκύλου σας από ένα διάτρητο τραύμα,αποφύγετε την επαφή με άγρια ζώα,αποφύγετε να δίνετε στο σκυλί σας σκληρά κόκαλα και να είστε βέβαιος ότι παρακολουθείτε το παιχνίδι με άλλα σκυλιά.
  • Πηγαίντε το κατοικίδιο ζώο σας για έλεγχο στον κτηνίατρο,αν νομίζετε ότι έχει αλλεργίες. Όπως και με τους ανθρώπους,η πρόληψη της έκθεσης στο αλλεργιογόνο είναι συχνά η καλύτερη θεραπεία.
  • Για να προλάβετε τους όγκους έγκαιρα,εξετάζετε το στόμα του σκυλιού σας μία φορά το μήνα.Αν δείτε πρήξιμο ή μάζα ή αν το στόμα του σκύλου σας μυρίζει άσχημα,μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

Πηγή: pets.webmd
Μετάφραση άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s