Έντονο λαχάνιασμα

Είναι φυσιολογικό για τα σκυλιά να λαχανιάζουν,ειδικά όταν ζεσταίνονται,ενθουσιάζονται ή είναι δραστήρια.Το έντονο λαχάνιασμα είναι διαφορετικό και μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα,ότι αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας ή ότι έχει βιώσει ένα απειλητικό για τη ζωή τραύμα.Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε τρία σημαντικά ερωτήματα που κάθε ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να γνωρίζει:

 • Ποιες είναι οι κοινές αιτίες του έντονου λαχανιάσματος;
 • Τι μπορείτε να κάνετε γι’αυτό
 • Πότε είναι ώρα να δείτε τον κτηνίατρο

Γιατί τα σκυλιά λαχανιάζουν έντονα:Κοινές αιτίες και θεραπείες
Το λαχάνιασμα βοηθά τα σκυλιά να δροσιστούν όταν ζεσταίνονται ή ασχολούνται με έντονη άσκηση.Τα σκυλιά παίρνουν μεταξύ δέκα και τριάντα αναπνοές το λεπτό,ανάλογα με το μέγεθός τους.Πρέπει να γνωρίζετε ποιά είναι η καθημερινή αναπνοή του σκύλου σας και πως μοιάζει το λαχάνιασμά τουέτσι ώστε να παρατηρήσετε πιο γρήγορα ύποπτες αλλαγές.Οι συνηθισμένοι λόγοι που τα σκυλιά λαχανιάζουν έντονα περιλαμβάνουν:

 • Θερμοπληξία ή δηλητηρίαση.Είναι φυσιολογικό για ένα σκυλί να αρχίσει να αναπνέει πιο δύσκολα ή να λαχανιάζει μετά από άσκηση.Μερικά σκυλιά,όπως τα μπόστον τεριέ,τα μπουλντόγκ και τα πάγκ,είναι επιρρεπή στη δύσκολη αναπνοή από ό,τι άλλα σκυλιά λόγω του μικρού ρύγχους τους.Ωστόσο,το έντονο λαχάνιασμα είναι,επίσης,ένα σημάδι πως ένα σκυλί μπορεί να υποφέρει από θερμοπληξία ή μπορεί να έχει καταναλώσει μια τοξική ουσία.Εάν δε μπορείτε να βρείτε κανένα προφανή λόγο για μια ξαφνική αλλαγή στην αναπνοή του σκύλου σας,πρέπει να τον πάτε σε έναν κτηνίατρο αμέσως.Αν υποψιάζεστε ότι έχει πάθει θερμοπληξία,πρώτα ακολουθήστε τα βήματα στο τέλος αυτού του άρθρου για να βοηθήσετε το σκυλί σας να δροσιστεί γρήγορα και με ασφάλεια.
 • Χρόνια ασθένεια.Ασθένειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια,το σύνδρομο Cushing ή οι αναπνευστικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή ή έντονο λαχάνιασμα στους σκύλους:
 1. Καρδιακή ανεπάρκεια.Όπως και οι άνθρωποι,τα σκυλιά μπορούν να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.Και ακριβώς όπως οι άνθρωποι,τα σκυλιά μπορεί να παρουσιάζουν ίδια συμπτώματα,συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην αναπνοή,μειωμένη αντοχή στην άσκηση και βήχα.Το πώς η καρδιακή ανεπάρκεια του σκύλου σας θα αντιμετωπιστεί,εξαρτάται από την αιτία.Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα όπως αναστολείς ACE και διουρητικά.
 2. Σύνδρομο Cushing.Αυτό συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια του σκύλου παράγουν πάρα πολύ κορτιζόλη.Μαζί με το έντονο λαχάνιασμα,τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολική πείνα και δίψα,απώλεια τριχών και προεξοχή του στομαχιού στην κοιλιά.Η θεραπεία ποικίλλει,αλλά μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα καταστολής των επινεφριδίων ή χειρουργική επέμβαση.
 3. Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος.Πολλές αναπνευστικές διαταραχές,όπως η λαρυγγική παράλυση,η πνευμονία και οι όγκοι του πνεύμονα,μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία της αναπνοής ή σε έντονο λαχάνιασμα.Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση και το πόσο έχει προχωρήσει.
 4. Τραυματισμός και πόνος.Τα σκυλιά δεν μπορούν να μας πουν με λόγια ότι πονάνε.Οπότε,είναι στο χέρι μας να γνωρίζουμε τι πρέπει να αναζητήσουμε.Το έντονο λαχάνιασμα αποτελεί σημάδι ότι το σκυλί σας μπορεί να έχει υποστεί έναν τραυματισμό.Άλλα σημάδια του πόνου ή τραύματος στα ζώα περιλαμβάνουν διεσταλμένες κόρες,μειωμένη όρεξη,απροθυμία να ξαπλώσουν,ανησυχία,άγχος και γλείψιμο ή δάγκωμα στο σημείο του πόνου.Τα σκυλιά μπορούν να συγκαλύψουν τον πόνο τους με φυσιολογικές συμπεριφορές,όπως το κούνημα της ουράς τους.Ένας τραυματισμός μπορεί να είναι εσωτερικός – για παράδειγμα,αν έχει χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο.Έτσι, αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να πονά,μην καθυστερείτε.Ζητήστε κτηνιατρική φροντίδα αμέσως.
 5. Φαρμακευτική αγωγή.Ορισμένα φάρμακα,όπως η πρεδνιζόνη,μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έντονο λαχάνιασμα τους σκύλους.Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας εάν νομίζετε ότι το φάρμακο του σκύλου σας προκαλεί λαχάνιασμα.

Άλλες αιτίες έντονου λαχανιάσματος
Βαριά αναπνοή ή βαθύ,έντονο λαχάνιασμα μπορεί,επίσης,να είναι σύμπτωμα εκλαμψίας.Επιπλέον,αλλεργίες,μόλυνση ή ερεθισμός μέσα στους αεραγωγούς μπορεί να προκαλέσουν συριγμό και θορυβώδη αναπνοή στους σκύλους.
Δεν έχει σημασία τι είδους αναπνοή έχει συνήθως ο σκύλος σας,κάθε ανεξήγητη αλλαγή – έντονο λαχάνιασμα,βήχας ή συριγμός,είναι πάντα ένδειξη πως πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

Θερμοπληξία:Άμεση αντιμετώπιση
Η θερμοπληξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους για το έντονο λαχάνιασμα στους σκύλους.Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει θερμοπληξία,μια γρήγορη αντίδραση μπορεί να είναι σωτήρια.
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν υπερβολικά έντονο λαχάνιασμα,γυάλινα μάτια,αδυναμία,ταχυκαρδία,σιελόρροια,επιληπτικές κρίσεις,εμετό,διάρροια και θερμοκρασία σώματος πάνω από 104 °F (40 °C).Εάν νομίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει θερμοπληξία,εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε για να τον βοηθήσετε:

 • Μετακινήστε το σκυλί σας σε εσωτερικό χώρο ή σε ένα σημείο που να έχει σκιά.
 • Βυθίστε το σκυλί σας σε δροσερό νερό (αποφύγετε το κρύο νερό γιατί συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία) ή τοποθετήστε παγοκύστες ή κρύες πετσέτες στο στήθος του,στο λαιμό και στο κεφάλι.Μη βρέξετε το σκύλο σας με το λάστιχο,τις ζεστές μέρες το νερό μέσα σε ένα λάστιχο μπορεί να φτάσει κοντά σε θερμοκρασίες βρασμού.
 • Δώστε στο σκυλί σας δροσερό,όχι κρύο νερό ή παγάκια να γλείψει.
 • Αφού έχετε ξεκινήσει να δροσίζετε το σκύλο σας,πηγαίντε τον αμέσως στον κτηνίατρο.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τη θερμοπληξία είναι να την αποφύγετε.Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.Είναι καλύτερα να αφήσετε το κατοικίδιο ζώο σας στο σπίτι από το να κινδυνεύσει με θερμοπληξία.Στο σπίτι,να είστε βέβαιος πως του παρέχετε σκιά (βρείτε τρόπο να μπαίνει σε εσωτερικούς χώρους όταν έχει ζέστη) και νερό.

Πότε πρέπει να δείτε έναν κτηνίατρο
Θυμηθείτε,το έντονο λαχάνιασμα είναι φυσιολογικό για ένα σκυλί μετά από άσκηση,ενθουσιασμό ή όταν έχει ζέστη.Καλέστε τον κτηνίατρό σας αμέσως εάν κάτι από τα παρακάτω συμβαίνει:

 • Το έντονο λαχάνιασμα αρχίσει ξαφνικά.
 • Εάν νομίζετε ότι το σκυλί πονά.
 • Το λαχάνιασμα είναι συνεχές και έντονο.
 • Η γλώσσα του σκύλου σας ή τα ούλα του έχουν χρώμα μπλε ή λευκό – είναι ένα σημάδι πως δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο.

Πηγή: pets.webmd
Μετάφραση του άρθρου:Ιωάννα Τσιτσάρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s