Φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την αρθρίτιδα

Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από τον πόνο και την ταλαιπωρία της αρθρίτιδας,μπορεί επίσης να καταστήσει ανίκανα τα αγαπημένα κατοικίδια ζώα μας,ακόμα και τα άλογα δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό το φοβερό βάσανο.

Για τους ανθρώπους,το mobicosa είναι ένα συμπλήρωμα από πράσινο χειλικό μύδι της Νέας Ζηλανδίας που βοηθά να απαλύνει και να διατηρηθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων φυσικά.Διατίθεται σε βολική μορφή κάψουλας,αυτό το εξαιρετικό συμπλήρωμα συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Η αρθρίτιδα και η δυσπλασία του ισχίου είναι πιο κοινή σε μεγαλόσωμες φυλές σκύλων,όμως ακόμα και οι μικρόσωμες φυλές σκύλων και γατών,μπορεί να υποφέρουν από αρθριτικά.Η δυσπλασία του ισχίου και οι περισσότερες άλλες κοινές ασθένειες των αρθρώσεων μπορούν εύκολα να προληφθούν με ορθές πρακτικές εκτροφής και τη βέλτιστη διατροφή.Τα σκυλιά που έχουν μια προδιάθεση για δυσπλασία του ισχίου θα πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη C από τη γέννηση τους έτσι ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη αυτής της κατάστασης.

Ολιστικά,κοιτάμε την αρθρίτιδα,καθώς προκαλείται από μια γενετική προδιάθεση ή από τοξικότητα.Η συμβατική θεραπεία αποσκοπεί αποκλειστικά στην καταστολή των συμπτωμάτων,ενώ η φυσική θεραπευτική εξετάζει τα βαθύτερα αίτια,κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές για τη διατροφή,χρησιμοποιώντας τις φυσικές θεραπείες και τα συμπληρώματα διατροφής για την ανακούφιση από τα συμπτώματα έτσι ώστε να βελτιωθεί η υγεία πάνω από όλα.

Η κακή διατροφική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων και τα συντηρητικά αποτελούν μια σημαντική συμβολή στην αρθρίτιδα σε σκύλους και γάτες.Οι δίαιτες που αποτελούνται από υπερβολική πρόσληψη κρέατος και/ή από σιτηρά,διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να προκαλέσουν ανισορροπίες που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική οξύτητα,αδυναμία στις αρθρώσεις και δυσκαμψία.

Το κοινό λάθος της σίτισης με περίσσεια σιτηρών στα άλογα μαζί με τη χρήση των μαγειρεμένων (επεξεργασμένων) ζωοτροφών και συνθετικών λιπασμάτων σε βοσκότοπους είναι η κύρια αιτία.Η ανάπαυση είναι σημαντική στην οξεία φάση.Ο πόνος είναι ο τρόπος της φύσης να πει,σταμάτα και ξεκουράσου.Ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί,αλλά μην του επιτρέψετε να έχει την αίσθηση ότι όλα είναι καλά γιατί αν έντονη άσκηση επαναληφθεί πρόωρα,μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.

Η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και ακόμη και τα ζώα με αρθρίτιδα χρειάζονται τακτική άσκηση για να κρατήσουν τις αρθρώσεις σε κίνηση,αλλά πρέπει να το πηγαίνετε αργά και σταθερά,ώστε να μην προκληθεί περισσότερη ταλαιπωρία μέχρι να μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της άσκησης καθώς εμφανίζει βελτίωση.Γενικά μετά την έναρξη της φυσικής θεραπευτικής,τα αποτελέσματα της μπορεί να φανούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η νηστεία είναι,επίσης,ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας που βοηθά στην αποτοξίνωση.Αυτό είναι καλύτερο να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία ζώων.Οι περισσότεροι σκύλοι και γάτες μπορούν με ασφάλεια να αποτοξινωθούν μέχρι και πάνω από 36 ώρες κατά τη διάρκεια του σταδίου της οξείας φλεγμονής για να ανακουφίσουν τον πόνο.Είναι μια φυσική διαδικασία της ίασης η νηστεία για τα ζώα επειδή είναι περισσότερο σε επαφή με τα φυσικά τους ένστικτα σε σχέση με τους ανθρώπους στο θέμα αυτό.Συχνά θα αρνηθούν το φαγητό όταν αισθάνονται αδιαθεσία ή είναι σε έντονο πόνο.

Ο ακόλουθος ζωμός μπορεί να δοθεί αντί τακτικών γευμάτων και να παρέχει θρεπτικά συστατικά αλλά και να ενθαρρύνει την πρόσληψη υγρών:
Κόψτε μερικά λαχανικά όπως καρότο,σέλινο,παστινάκη,μαϊντανό και προσθέστε ένα κομμάτι κρέας ή κόκαλο.Καλύψτε με φιλτραρισμένο νερό και αφήστε το να σιγοβράσει για 20 λεπτά.Μετά στραγγίζετε και τον αφήνετε να κρυώσει.Σερβίρετε δύο ή τρεις φορές ημερησίως.(Δύο κουταλιές της σούπας για τα μικρά σκυλιά και γάτες και έως 1 φλιτζάνι για μεγαλύτερες φυλές).

Μια φυσική διατροφή (ελεύθερη συντηρητικών) είναι απαραίτητη για τους σκύλους και τις γάτες,ιδιαίτερα σε όσα ζώα αντιμετωπίζουν αρθριτικές καταστάσεις.

Μία διατροφή που αποτελείται από φρέσκο ωμό κρέας (σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερο να αποφευχθεί το κόκκινο κρέας,επίσης) και κόκαλα με λεπτοκομμένα ωμά λαχανικά,είναι το καλύτερο φαγητό που μπορείτε να δώσετε στα κατοικίδια ζώα σας.Όχι μόνο θα βοηθήσει να τα κρατήσει σε άριστη υγεία και απαλλαγμένα από ασθένειες,αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή των υφιστάμενων συνθηκών υγείας που προκαλούνται από την κακή διατροφή στο παρελθόν.Η ωμή διατροφή μπορεί ετοιμάζεται σε εβδομαδιαίες μερίδες με έναν επεξεργαστή τροφίμων και να καταψύχεται ή να παρασκευάζεται φρέσκια κάθε μέρα.Εμείς δεν θα ταίζαμε τα παιδιά μας με συσκευασμένα τρόφιμα κάθε μέρα,οπότε γιατί θα πρέπει να περιμένουμε τα κατοικίδια ζώα μας να ζουν καλά με αυτό το είδος των τροφίμων.Για μερικά λεπτά προετοιμασίας,θα εξοικονομήσετε μακροπρόθεσμα από τα προβλήματα υγείας.

Τα παρακάτω συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι επωφελή για τα ζώα με αρθρίτιδα:
 • Η σπιρουλίνα,η μηδική και το πράσινο κριθάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και είναι ευεργετικά στην προσπάθεια να εξισορρόπησης της υπερβολικής οξύτητας στο σώμα.
 • Η σκόνη δολομίτη είναι μια φυσική πηγή ασβεστίου και μαγνησίου και τα φύκια είναι πλούσια σε πολλά ανόργανα συστατικά,ιώδιο και βιταμίνες.
 • Το GREENPET Essentials για σκύλους,γάτες και άλογα περιέχει θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και ευημερίας.
 • Το λινέλαιο,το έλαιο νυχτολούλουδου και τα ιχθυέλαια είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.(Χρησιμοποιήστε μόνο καλό λάδι ποιότητας το οποίο να διατηρείται στο ψυγείο για να αποτραπεί το τάγγισμα).Το λάδι OMEGAPLUS περιέχει ένα μείγμα του EFA (μείγμα αντιοξειδοτικών).
 • Μηλόξυδο (χρήση μόνο καλής ποιότητας ξύδι,από ολόκληρο μήλα,όχι μόνο οι φλούδες).Ένα κουταλάκι του γλυκού μπορούν να προστεθούν στο μπολ με το νερό καθημερινά ή 1-2 κουταλιές της σούπας σε ζωοτροφές για τα άλογα.Τη δοσολογία για σκύλους και τους τρόπους χρήσεις του μηλόξυδου,θα τα βρείτε σε αυτό το άρθρο.
 • Ο χόνδρος καρχαρία είναι μια πλούσια φυσική πηγή ιχνοστοιχείων,όπως η γλυκοζαμίνη,η θειική χονδροϊτίνη και το υαλουρονικό οξύ.Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την επισκευή των ιστών των αρθρώσεων,συμπεριλαμβανομένων των χόνδρων,του αρθρικού υγρού,των τενόντων και των συνδέσμων.Όταν παρέχεται σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή,μπορεί να επιταχύνει τη φυσική επούλωση και την επισκευή των ζημιών σε αυτούς τους ιστούς,όπως στην αρθρίτιδα και στη βλάβη των τενόντων και των συνδέσμων.
 • Το πράσινο εκχύλισμα χειλικών μυδιών περιέχει υψηλά επίπεδα των γλυκοζαμινογλυκανών,χονδροϊτίνη και θειική γλυκοζαμίνη,καθώς και πολλά αμινοξέα,αντιοξειδωτικά,λιπίδια και μεταλλικά στοιχεία.Το TECHNYFLEX είναι ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα προϊόντα,το οποίο είναι αποτέλεσμα ψυχρής επεξεργασίας και πολύ αποτελεσματικό.Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικό στη θεραπεία της αρθρίτιδας.Το Technyflex είναι διαθέσιμο για σκύλους,γάτες και άλογα
 • Το MSM (Μεθυλσουλφονιλομεθανικό) είναι μια φυσική μορφή του βιολογικού θείου που βρίσκεται σε όλο το σώμα,αυτό είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και την ευημερία.Όλα τα κατοικίδια ζώα που έχουν τραφεί με μαγειρεμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα χρειάζονται αυτό το ουσιώδες στοιχείο.
 • Σκόνες γλυκοζαμίνης (θειικό και HCL),αυτές οι καθαρές σκόνες γλυκοζαμίνη είναι εξαιρετικές διατροφικές φόρμουλες για αρθριτικές καταστάσεις,ειδικά για την οστεοαρθρίτιδα.
 • Το GMC για τις αρθρώσεις είναι ένα μείγμα γλυκοζαμίνης,μεθυλσουλφονιλομεθανικού και καθαρής σκόνης αγριοτριανταφυλλιάς,το οποίο είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής για τις αρθρώσεις και κάνει για τα άλογα και τα σκυλιά.
 • Η Ester C είναι μια μη όξινη μορφή της βιταμίνης C,η οποία έχει αποδειχθεί πολύ ευεργετική στη μείωση της φλεγμονής βοηθώντας σε αρθριτικές συνθήκες γενικά.(Η Ester-C® είναι μια μοναδική και πατενταρισμένη μορφή ασκορβικού ασβεστίου,η οποία δημιουργείται όταν το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) ρυθμίζεται με ασβέστιο)
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα. Μερικά από τα πιο κοινά που χρησιμοποιούνται είναι:
 • APIS (παρασκευάζεται από τη μέλισσα) στα πρώιμα στάδια,όπου η άρθρωση είναι διογκωμένη με μια αύξηση στο αρθρικό υγρό.
 • Το Rhus ΤΟΧ (Ρους η τοξική δηλητηριώδης κισσός,στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως για προβλήματα που σχετίζονται με αρθρώσεις)-Η χωλότητα συνδέεται με την ακαμψία των μυών και των τενόντων,τα οποία βελτιώνονται με την άσκηση.
 • Bryonia ( Παράγεται από το φυτό ψευδοβρυώνια ,bryonia alba) – Όταν η κατάσταση είναι χειρότερη για την κίνηση και υπάρχει πίεση στις αρθρώσεις,φέρνει ανακούφιση.
 • ΑΡΝΙΚΑ (Η άρνικα παρασκευάζεται από ένα είδος μαργαρίτας) – Είναι εξαιρετική για τον πόνο,το πρήξιμο και τους μώλωπες μετά από έναν τραυματισμό ή ατύχημα.
 • Belladonna (Παράγεται από το φυτό Atropa belladonna) – Όταν οι αρθρώσεις είναι πολύ ζεστές και πρησμένες χωρίς περίσσεια υγρού.Διάφορες αρθρώσεις μπορεί να επηρεαστούν.
 • HYPERICUM (Το Hypericum προέρχεται από φυτό,το γνωστό μας Βάλσαμο) -Αυτό είναι ένα από τα κύρια φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου.
 • CALC CARB -Για τα υπέρβαρα ζώα που έχουν ανισορροπίες του ασβεστίου.(Είναι γνωστό και ως Calcarea ostrearum και προέρχεται από το ευρωπαϊκό όστρακο Ostrea edulis.Παράγεται από ένα στρώμα λεπτών κρυστάλλων από ανθρακούχο ασβέστιο,calcium carbonate,που βρίσκονται στο μέσω στρώμα του κελύφους του αστράκου. Σχετίζεται με το μεταβολισμό του ασβεστίου.)
 • ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – Αυτή η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι εξαιρετική για όλες τις ανισορροπίες του ασβεστίου και της ασβεστοποίησης στις αρθρώσεις.
 • CALCALEA FLUORICA – Για εξαρθρώσεις,όπως τα γόνατα που συνεχίζουν να πετάγονται έξω.Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι εύκολο να χορηγηθούν σε όλα τα ζώα και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά χωρίς παρενέργειες.(H Calcarea fluorica παράγεται από το φθοριούχο ασβέστιο.Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως σε παθήσεις των οστών,αρθρώσεων και το μυοσκελετικό σύστημα γενικότερα,με ανάπτυξη μορφωμάτων και εξόστωση.Οζώδεις σκληρύνσεις.Αρθρίτιδα,όζοι στις αρθρώσεις,σκολίωση και άλλες διαταραχές στη σπονδυλική στήλη.Βρογχοκήλη.Ευαίσθητα δόντια που σπάνε εύκολα.Ινομυώματα.)
 • Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Arthrit & Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ SKEL είναι μοναδικοί συνδυασμοί ειδικά για την παροχή βοήθειας με αρθριτικά συμπτώματα.
Υπάρχουν πολλά βότανα που έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις που μπορούν να ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό τους πάσχοντες από αρθρίτιδα.Μερικά από τα πιο συνηθισμένα που χρησιμοποιούνται είναι:
 • Το Guaiacum είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για ρευματικά παράπονα που δείχνουν φλεγμονή και πόνο.
 • Οι σπόροι σέλινου έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ καιρό για τη θεραπεία των ρευματισμών,της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας και συχνά συνδυάζεται με άρκευθο για να διευκολύνουν τους πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες.
 • Το Devil’s Claw είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις αρθρίτιδας για να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο.(Το Αρπαγόφυτο,Devil’s Claw,είναι ένα βότανο που προέρχεται από τη Νότια Αφρική)
 • Η Meadowsweet είναι αποτελεσματικό την ανακούφιση του πόνου και είναι επίσης ευεργετική για το πεπτικό σύστημα.Αυτό το βότανο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τις γάτες.(σπειραία,φιλιππενδούλα)
 • Η κολλιτσίδα είναι επίσης χρήσιμη,ειδικά όταν πάσχει και από δερματικές παθήσεις.
 • Το σύμφυτο είναι ένα εξαιρετικό βότανο για την αρθρίτιδα και συχνά τρώγεται από τα ζώα που το χρειάζονται ή μπορεί να γίνει ένα κατάπλασμα και να εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές καθημερινά.
Μερικά από αυτά τα βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι επαγγελματικές συμβουλές συνιστώνται πριν τη χορήγηση αυτών σε ζώα με προ-υπάρχουσες συνθήκες υγιεινής.

Φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα μπορούν να τροφοδοτηθούν άμεσα σε άλογα στη διατροφή τους ή να υγροποιούνται και να ρίχνονται πάνω στην τροφή.Για τα περισσότερα ζώα,τα φυτικά εκχυλίσματα είναι πιο εύκολα στη χρήση,δεδομένου ότι μπορούν να αναμιχθούν σε λίγη τροφή ή νερό και να χορηγηθούν από το στόμα.Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ζώου,ένα ειδικό μείγμα από βότανα μπορεί να γίνει και να είναι γενικά πιο αποτελεσματικό από ό,τι η χρήση μόνο ενός βοτάνου.

Το HERBAL JNT TONIC περιέχει πολλά από τα παραπάνω βότανα σε ένα συγκεκριμένο μείγμα.

Το Vets all Natural Herbal Joint support είναι ένα άλλο εξαιρετικό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής σε σκόνη ειδικό για αυτούς τους τύπους των καταστάσεων.

Το μασάζ μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε πολλές περιπτώσεις και εφ’όσον δεν υπάρχει σπασμένο δέρμα,το μασάζ καθημερινά με HERB GEL.Αυτό περιέχει ένα μοναδικό μείγμα από φυτικά εκχυλίσματα,ομοιοπαθητικά φάρμακα και πολλά άλλα.

Όπως μπορείτε να δείτε από τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετές επιλογές που είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση αρθριτικών παθήσεων με ασφάλεια και αποτελεσματικά χωρίς να χρειάζεται να στηρίζονται σε φάρμακα τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες για την μακροπρόθεσμη υγεία των κατοικίδιων ζώων σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλά κάνοντας κάποιες διατροφικές αλλαγές και προσθέτοντας ένα ή δύο συμπληρώματα στη διατροφή μαζί με ομοιοπαθητική ή με θεραπεία με βότανα,μπορείτε να έχετε το κατοικίδιο ζώο σας στο δρόμο προς ανάκαμψη σε ελάχιστο χρόνο.

Έχω δει πολλά σκυλιά,γάτες,άλογα (και ανθρώπους),τα οποία αγωνίζονται για να πάρουν τα πάνω τους,να δείχνουν νεότερα σε ηλικία και να χοροπηδάνε με απεριόριστη ενέργεια.Αυτή η ασθένεια δεν είναι απαραίτητα ένα μέρος του γήρατος,είναι δυνατόν να γεράσουν χαριτωμένα χωρίς άλγη και πόνους εάν οι νόμοι της φύσης ακολουθηθούν.

Παρακαλείστε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικευμένου ιατρού ζώων για τις κατάλληλες συστάσεις στη θεραπεία για το κατοικίδιο ζώο σας.

Πηγή : greenpet
Μετάφραση του άρθρου:boxeromania

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s