Αφυδάτωση και νερό που χρειάζονται οι σκύλοι

Η αφυδάτωση είναι η έλλειψη του νερού στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο στα κατοικίδια ζώα όσο και στους ανθρώπους.Το νερό είναι απαραίτητο για όλα τα έμβια όντα,συμπεριλαμβανομένων των σκύλων,οι οποίοι εξαρτώνται από τη σωστή ημερήσια πρόσληψη υγρών για να διατηρήσουν την υγεία τους.Αποτελεί το 80 τοις εκατό του σώματος του σκύλου σας και διαλύει τις φυσικές και μη φυσικές ουσίες καθώς επίσης,χρησιμεύει ως η ρίζα όλων των βιολογικών διεργασιών του,συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας,της πέψης και την απομάκρυνσης των αποβλήτων.

Τι προκαλεί αφυδάτωση στα σκυλιά;
Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν τα επίπεδα των υγρών μειωθούν σε λιγότερο από το κανονικό.Αυτό οφείλεται είτε σε μειωμένη πρόσληψη νερού ή σε αυξημένη απώλεια υγρών.Η απώλεια υγρών μπορεί να οφείλεται σε υπερθέρμανση λόγω ζεστού καιρού ή σε μια περίοδο εμετού ή διάρροιας,ειδικά στα κουτάβια.

Ποια είναι τα γενικά συμπτώματα της αφυδάτωσης στα σκυλιά;

 • βαθουλωμένα μάτια
 • λήθαργος
 • απώλεια της όρεξης
 • ξηροστομία
 • κατάθλιψη

Τι πρέπει να κάνω αν πιστεύω ότι ο σκύλος μου είναι αφυδατωμένος;
Η αφυδάτωση μπορεί να υποδεικνύει ένα σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα.Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας είναι αφυδατωμένος,πηγαίντε σε έναν κτηνίατρο αμέσως.Μπορείτε να ανιχνεύσετε την αφυδάτωση στο σπίτι ανασηκώνοντας απαλά το δέρμα στο πίσω μέρος του λαιμού του σκύλου σας ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες (εκτός αν ο σκύλος σας είναι σοβαρά υπέρβαρος ή πολύ λεπτός),θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως στην του κανονική θέση.Αν έχει έλλειψη σε υγρά,το σηκωμένο δέρμα δε μπορεί να επιστρέψει γρήγορα στην κανονική του θέση.Συχνά,ωστόσο,τα σημάδια της αφυδάτωσης δεν είναι προφανή και μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να παρέχει την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Υπάρχουν κάποια σκυλιά επιρρεπή στην αφυδάτωση;
Οι σκύλοι που βρ’ισκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αφυδάτωση είναι εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από διάφορες ασθένειες,όπως διαταραχές των νεφρών,του καρκίνου και μολυσματικών ασθενειών.Οι ηλικιωμένοι σκύλοι και οι έγκυες ή θηλάζουσες σκύλες μπορεί να είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση,καθώς και οι διαβητικοί σκύλοι των οποίων η κατάσταση δεν παρακολουθείται τακτικά.

Πώς αντιμετωπίζεται η αφυδάτωση;
Ένας κτηνίατρος θα χορηγήσει ενδοφλέβια ή υποδόρια υγρά και θα τρέξει πρόσθετες εξετάσεις,εφόσον είναι αναγκαίες,για να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία της πάθησης.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αφυδάτωση;

 • Φροντίστε να παρέχετε καθαρό νερό ανά πάσα στιγμή και να το αλλάζετε συχνά για να εξασφαλιστεί η φρεσκάδα.Επίσης,μην ξεχάσετε να πλένετε το μπολ του νερού του κατοικίδιου ζώου σας κάθε μέρα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηριδίων.
 • Παρακολουθείστε την πρόσληψη νερού του σκυλιού σας.Σε γενικές γραμμές,ένα σκυλί χρειάζεται τουλάχιστον 29,5 ml νερό για κάθε κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.Αν ο σκύλος σας δεν πίνει επαρκή ποσότητα νερού,ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου.Η παρακολούθηση της πρόσληψης νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναρρώνει από διάρροια,εμετό ή άλλες ασθένειες.
 • Αγοράστε ένα μπολ με βαρύ πάτο για να μη μπορεί εύκολα το σκυλί σας να το αναποδογυρίσει.
 • Πάρτε επιπλέον νερό όταν ταξιδεύετε ή ασκείστε με το σκυλί σας.
 • Αν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας πίνει λιγότερο νερό απ ‘ό,τι συνήθως,ελέγξτε το στόμα του για πληγές ή άλλα ξένα αντικείμενα,όπως ρινίσματα ή κομμάτια ξύλου.
 • Αποφύγετε να δένετε ένα σκυλί έξω,αφού μπορεί να μπλεχτεί στην αλυσίδα του και να μη μπορεί να έχει πρόσβαση στο μπολ με το νερό του.
 • Κρατήστε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό για να διακόψετε τις προσπάθειες του σκύλου σας να τη μετατρέψει σε μπολ,καθώς μπορεί να είναι μια πηγή βακτηρίων.

Πηγή: pets.webmd

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s