Τα σκυλιά και ο καρκίνος του δέρματος

Μπορεί να μη δώσετε πολλή σημασία στον καρκίνο του δέρματος του σκύλου επειδή ο πιστός σας σύντροφος καλύπτεται με τρίχωμα και θεωρείται πως προστατεύεται από τον ήλιο.Πρέπει να ξέρετε όμως ότι οι όγκοι του δέρματος,οι οποίοι μπορεί να είναι καρκινικοί,είναι οι πιο συχνοί όγκοι που βρίσκονται σε σκύλους.Ευτυχώς,όταν διαγνωσθεί έγκαιρα,πολλές περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.
Δεν προκαλούνται όλες οι εκδοχές του καρκίνου του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο,αλλά ζημιά από τον ήλιο στο δέρμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας.Όλα τα σκυλιά έχουν πρησμένες περιοχές,όπως η μύτη και τα μαξιλαράκια των ποδιών,όπου δεν υπάρχει καμία τρίχα για να θωρακίσει το ευαίσθητο δέρμα από τον ήλιο.Επιπλέον,σκύλοι με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα ή λεπτές στρώσεις τριχώματος,είναι πιο επιρρεπείς σε ζημιά από τον ήλιο σε όλο το σώμα τους.
Επειδή ορισμένα είδη καρκίνου του δέρματος,συμπεριλαμβανομένων των μελανωμάτων και των μαστοκυττωμάτων,είναι μοιραία εάν δεν αντιμετωπιστούν,είναι σημαντικό ο κτηνίατρός σας να ελέγχει τυχόν ύποπτους όγκους.

Τύποι καρκίνου του δέρματος στα σκυλιά
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος στα σκυλιά.Τρεις από τους πιο συνηθισμένους είναι:

 • Κακοήθες μελάνωμα
  Ακριβώς όπως στους ανθρώπους,το κακόηθες μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που επηρεάζει τα χρωμοφόρα κύτταρα,γνωστά ως μελανοκύτταρα.Τα σκυλιά συχνά αναπτύσσουν καλοήθεις όγκους στα χρωμοφόρα κύτταρα,οι οποίοι δε δημιουργούν μεταστάσεις και ονομάζονται μελανοκύτωμα.Οι όγκοι αυτοί βρίσκονται σε περιοχές του σώματος του σκύλου που έχουν τρίχωμα.
  Τα περισσότερα κακοήθη μελανώματα συμβαίνουν στο στόμα ή στους βλεννογόνους,αν και περίπου το 10% βρίσκεται σε μέρη του σώματος που καλύπτεται με τρίχα.Τείνουν να αναπτύσσονται εξαιρετικά γρήγορα και είναι πιθανόν να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα,συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων και του ήπατος.
  Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί τα μελανώματα αναπτύσσονται,αν και οι γενετικοί παράγοντες φαίνεται να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.Επιπλέον,ένα τραύμα ή το καταναγκαστικό γλείψιμο σε ένα συγκεκριμένο σημείο πάνω στο δέρμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ότι τα κύτταρα θα πολλαπλασιάζονται,αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ότι τα κύτταρα θα μεταλλαχθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαίρεσης και να γίνουν καρκινικά.
 • Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα)
  Αυτή η μορφή του καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται στο δέρμα και συχνά προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του ιού των θηλωμάτων και της ανάπτυξη των όγκων πλακωδών κυττάρων σε ορισμένους σκύλους.Μολονότι ο καρκίνος των πλακωδών κυττάρων δεν εξαπλώνεται στους περιβάλλοντες λεμφαδένες,είναι επιθετικός και μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του ιστού γύρω από τον όγκο.
 • Όγκοι μαστοκυττάρων
  Αυτός ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται στα μαστοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ο πιο συχνός όγκος του δέρματος σε σκύλους.Οι κτηνίατροι δεν ξέρουν τι προκαλεί την ανάπτυξη των όγκων των μαστοκυττάρων,αν και υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν συνδεθεί με φλεγμονή ή με ερεθιστικές ουσίες στο δέρμα.Τα στοιχεία δείχνουν πως οι γενετικοί παράγοντες είναι συχνά σημαντικοί και τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Καρκίνος του δέρματος,ποιές φυλές είναι σε αυξημένο κίνδυνο;
Όλα τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος,όμως ορισμένοι τύποι καρκίνου εμφανίζονται πιο συχνά σε κάποιες φυλές.

 • Καλοήθες μελανοκύτωμα πιο συχνά εμφανίζεται στα βίσλα,στα σνάουζερ μινιατούρα,στα πίντσερ ντόπερμαν,ερντέϊλ τεριέ και στα μπέι ριτρίβερ,συνήθως σε ζώα μεταξύ των ηλικιών 5 και 11.Κακοήθη μελανώματα στο δάχτυλο του ποδιού ή στο νύχι εμφανίζονται πιο συχνά σε μαύρα σκυλιά.
 • Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα τείνει να εμφανίζεται σε σκύλους που είναι μεταξύ των ηλικιών 6 και 10.Οι φυλές που έχουν προδιάθεση για αυτό το είδος καρκίνου του δέρματος συμπεριλαμβάνουν τα κίσχοντ,τα στάνταρ σνάουτσερ,τα μπασέ χάουντ,τα κόλλεϊ,τα δαλματίας,τα μπουλ τεριέ και τα μπιγκλ.Σε γενικές γραμμές,τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα (ειδικά εκείνων με ανοιχτόχρωμο δέρμα) είναι πιο επιρρεπή σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
 • Οι όγκοι των μαστοκυττάρων πιο συχνά εμφανίζονται στα μπόξερ και αναπτύσσονται επίσης με κάποια συχνότητα στα μπόστον τεριέ,στα λαμπραντόρ ριτρίβερ,στα μπίγκλ και στα σνάουτσερ.
Ενδείξεις και συμπτώματα:πώς να εντοπίσω τον καρκίνο του δέρματος σε σκύλους
 Τα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου και από το που βρίσκεται ο όγκος στο σώμα του σκύλου σας
 • Μελανώματα
  Το καλοήθες μελανοκύτωμα μπορεί να κυμαίνεται σε μέγεθος,από πολύ μικρό εώς σε 2,5 εκατοστά σε διάμετρο.Εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος που καλύπτεται με τρίχωμα και μπορεί να έχει χρώμα μαύρο,καφέ,γκρι ή κόκκινο.Τα κακοήθη μελανώματα τείνουν να εμφανίζονται στο στόμα,στα χείλη,στα νύχια και στα μαξιλάρια των ποδιών Όταν τα μελανώματα αναπτύσσονται στα πόδια,συχνά μολύνονται και αυτό οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση ως μια απλή μόλυνση.
 • Καρκινώματα πλακωδών κυττάρων
  Αυτοί οι όγκοι είναι σταθεροί και έχουν μια εμφάνιση που μοιάζει με τα κονδυλώματα.Συχνά αναπτύσσονται στην κοιλιά και γύρω από τα γεννητικά όργανα.Όταν συμβεί στα πόδια,μπορεί να είναι επώδυνο και να προκαλέσει στο σκυλί σας χωλότητα.
 • Όγκοι των μαστοκυττάρων
  Αυτοί οι καρκίνοι του δέρματος τυπικά έχουν αργή ανάπτυξη και μοιάζουν ελαστικοί.Οι περισσότεροι επιθετικοί όγκοι των μαστοκυττάρων,μεγαλώνουν γρηγορότερα και μπορεί να εξελκωθούν,κάτι το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη πληγών και ερεθισμένων περιοχών στο σώμα του σκύλου.Συνηθέστερα συμβαίνουν στον κορμό του σώματος,αν και περίπου το 25% βρίσκονται στα πόδια.

Επιλογές θεραπείας
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του όγκου και την τοποθεσία του.

 • Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά το πρώτο βήμα για τα κακοήθη μελανώματα.Εάν το μελάνωμα δε μπορεί να αφαιρεθεί στο σύνολό του ή αν έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες,ακτινοβολία χρησιμοποιείται συνήθως.Σε αυτές τις περιπτώσεις,ο καρκίνος μπορεί να πάει σε ύφεση σχεδόν ένα 70%,αν και η υποτροπή είναι συνηθισμένη.Χημειοθεραπεία συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση και / ή ακτινοθεραπεία.Υπάρχει επίσης ένα εμβόλιο που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα,το οποίο συχνά επεκτείνει επιτυχώς τον χρόνο επιβίωσης των σκύλων με μελάνωμα στο στόμα.
 • Το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων μπορεί συχνά να αφαιρεθεί χειρουργικά,χωρίς την ανάγκη για ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.Εάν εμφανιστούν οι όγκοι σε μη λειτουργικές τοποθεσίες,η φωτοδυναμική θεραπεία και η χρήση ενός φαρμάκου που ονομάζεται πιροξικάμη μπορεί να είναι ευεργετική.
 • Οι όγκοι των μαστοκυττάρων αντιμετωπίζονται καλύτερα με χειρουργική αφαίρεση,με ή χωρίς ακτινοθεραπεία,ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του καρκίνου του δέρματος.Με βάση την ποιότητα του καρκίνου και τον βαθμό στον οποίο έχει εξαπλωθεί,η χημειοθεραπεία και / ή τα στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν,επίσης.

Πηγή: pets.webmd
Μετάφραση του άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s