Ψύλλοι

Με σχεδόν 2.000 είδη και υποείδη,οι ψύλλοι ευδοκιμούν σε ζεστό,υγρό περιβάλλον και τρέφονται με το αίμα των ξενιστών τους.Τα σκυλιά φιλοξενούν τον ψύλλο της γάτας (Ctenocephalides felis),του οποίου το σκούρο καφέ ή μαύρο σώμα είναι συνήθως 1 με 3 χιλιοστά σε μήκος.

Γιατί είναι τα σκυλιά ευαίσθητα σε ψύλλους;
Οι ψύλλοι είναι ευκίνητοι,και όταν ψάχνουν για έναν ξενιστή,μπορούν να πηδήξουν 10.000 φορές σε μια σειρά (το μήκος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου).Τρία ζεύγη ποδιών δίνουν εξαιρετική δυνατότητα άλματος (μέχρι 2 μέτρα),καθώς και το πλευρικά πεπλατυσμένο σώμα του επιτρέπει τη γρήγορη μετακίνηση στο τρίχωμα του σκύλου.
Με έναν πλήρη κύκλο ζωής που κυμαίνεται από 16 ημέρες έως 21 μήνες,ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες,οι ψύλλοι βρίσκονται συνήθως στην κοιλιά ενός σκυλιού,στη βάση της ουράς και της κεφαλής.Σε βαριά μόλυνση,ωστόσο,οι ψύλλοι μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα.Τρέφονται μία φορά κάθε μια ή δυο μέρες και γενικά παραμένουν στον ξενιστή τους στο ενδιάμεσο.

Ενδείξεις ψύλλων στους σκύλους
 • Περιττώματα ή «βρωμιά» ψύλλων στο τρίχωμα του σκύλου
 • Αυγά ψύλλων πάνω στο σκύλο ή στο περιβάλλον του
 • Αλλεργική δερματίτιδα
 • Υπερβολικό ξύσιμο,γλείψιμο ή δάγκωμα στο δέρμα
 • Τριχόπτωση
 • Εφελκίδες και θερμά σημεία (hot spots)
 • Χλωμά ούλα
 • Κεστοειδείς σκώληκες

Υπάρχουν επιπλοκές από τους ψύλλους στα σκυλιά;
Δεδομένου ότι οι ψύλλοι μπορούν να καταναλώνουν αίμα ανάλογο με 15 φορές το δικό τους σωματικό βάρος,μπορεί να προκαλέσουν αναιμία ή απώλεια 4σημαντικής ποσότητας του αίματος.Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε νεαρά κουτάβια,όπου ένας ανεπαρκής αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή σε ορισμένους σκύλους.Σημάδια της παρασιτικής αναιμίας περιλαμβάνουν χλωμά ούλα,χαμηλή θερμοκρασία του σώματος και νωθρότητα.
Όταν ένας σκύλος έχει αυξημένη ευαισθησία στο σάλιο των ψύλλων,μόνο ένα δάγκωμα του ψύλλου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αλλεργικής δερματίτιδα από ψύλλους και προκαλεί έντονο κνησμό και δυσφορία στο σκυλί σας.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γενικευμένη απώλεια τριχών, κοκκίνισμα του δέρματος,εφελκίδες και θερμά σημεία (hot spots).Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους συχνά οδηγεί σε λοιμώξεις του δέρματος.

Υπάρχουν κάποια σκυλιά επιρρεπή σε ψύλλους;
Τα σκυλιά που ζουν σε ζεστά,υγρά κλίματα,όπου οι ψύλλοι ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες από 18 έως 26 °C και όσα ζουν σε υπαίθριους χώρους είναι πιο ευάλωτα στους ψύλλους.

Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι το σκυλί μου έχει ψύλλους;
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας,ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και συζητήστε για τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη θεραπεία για το κατοικίδιό σας και το περιβάλλον του,δεδομένου ότι ορισμένα προϊόντα σε συνδυασμό μπορεί να είναι τοξικά.Ο κτηνίατρός σας μπορεί,επίσης,να καθορίσει το καλύτερο σχέδιο για την παρεμπόδιση των ψύλλων στο μέλλον.

Πώς μπορώ να αντιμετωπιστούν οι ψύλλοι;

 • Είναι σημαντικό όλα τα κατοικίδια ζώα σας και το περιβάλλον τους να αντιμετωπίζονται σωστά για ψύλλους.
 • Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να επιλέξετε το σωστό προϊόν θεραπείας για τους ψύλλους.Οι συνηθισμένες επιλογές περιλαμβάνουν θεραπεία με ένα τοπικό υγρό που εφαρμόζεται στο πίσω μέρος του λαιμού,σαμπουάν,σπρέι και σκόνες.Ορισμένα προϊόντα σκοτώσουν τους ενήλικους ψύλλους και τα αυγά τους,αλλά μπορεί να διαφέρουν σε αποτελεσματικότητα.Είναι πολύ σημαντικό να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε προϊόντα για το σκυλί σας που προορίζονται για γάτες (και αντίστροφα).Τα συνταγογραφούμενα προϊόντα είναι γενικά πιο αποτελεσματικά και ασφαλέστερα από τα μη συνταγογραφούμενα.
 • Καθαρίστε καλά το σπίτι σας,συμπεριλαμβανομένων των χαλιών,των κλινοσκεπασμάτων και των ταπετσαριών.Θυμηθείτε να πετάξετε τις σακούλες της ηλεκτρικής σκούπας.Σε σοβαρές περιπτώσεις,θα μπορούσατε να εξετάσετε τη χρήση σπρέι ή ψεκαστή,η οποία απαιτεί την προσωρινή εκκένωση του σπιτιού.

Υπάρχει πρόληψη για τους σκύλους;
Χρησιμοποιώντας μια χτένα ψύλλων στο σκύλο σας και πλένοντας το κρεβάτι του μία φορά την εβδομάδα,θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των παρασιτώσεων από ψύλλους.Επίσης,είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η αυλή σας πολύ καλά όπως και το σπίτι σας.Επικεντρωθείτε σε περιοχές με σκιά όπου ζουν οι ψύλλοι και χρησιμοποιήστε ένα εντομοκτόνο ή νηματώδη,μικροσκοπικά σκουλήκια που σκοτώνουν τις προνύμφες των ψύλλων.

Πηγή: pets.webmd
Μετάφραση του άρθρου:Zogia

2 σκέψεις σχετικά με το “Ψύλλοι”

 1. Για σκυλιά που ζουν σε χώρο γεμάτο ψηλά αγριόχορτα τί προτείνεται για την αποφυγή ψύλλων και τσιμπουριών που τα κατακλύζουν; Ευχαριστώ εκ των προτέρων, καί για τα τόσα χρήσιμα που δημσιεύονται!

  Μου αρέσει!

  1. Υπάρχουν λύσεις όπως γη διατόμων, φυσικό σπρέι με έλαια κλπ. Αν ο χώρος που ζουν τα σκυλιά είναι γεμάτος χόρτα, καλό είναι να τον καθαρίζετε, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s