Τσιμπήματα από μέλισσες,πώς να βοηθήσετε το κατοικίδιο σας

Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να φέρνουν τις παντόφλες και να τρέχουν μέσα από σήραγγες στις τάξεις ευκινησίας,αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τους διδάξουμε πως να μείνουν μακριά από τις μέλισσες και τις σφήκες.bee-stings-shutterstock_107138072-617x416
Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκυλιά και οι γάτες διερευνούν τον κόσμο χρησιμοποιώντας τη μύτη και τα πόδια τους – οι δυο πρωταρχικοί στόχοι των εντόμων για τσιμπήματα.
Παρακάτω οι Dr. Arnold Plotnick,DVM,του Manhattan Cat Specialists στη Νέα Υόρκη και ο Dr. Paul Richieri,DVM,ιδιοκτήτης του Melrose Veterinary στην Καλιφόρνια λένε σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος ή η γάτα σας υποφέρει από ένα ατυχές τσίμπημα – και πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ενός τσιμπήματος στην αυλή σας.

Πώς να χειριστείτε ένα τσίμπημα από μέλισσα
Στις περισσότερες περιπτώσεις,θα υπάρχει ήπιο οίδημα και ευαισθησία,όπου έχει τσιμπηθεί ο σκύλος ή η γάτα,συνήθως στο πρόσωπο ή στα πόδια,λέει ο Δρ Richieri,προσθέτοντας ότι «εαν είναι πρησμένο και λίγο φουσκωμένο,είναι μια τοπική αντίδραση στο τσίμπημα «.
Για να σταματήσετε το δηλητήριο από το να εξαπλωθεί,προσπαθήστε να αφαιρέσετε το κεντρί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
«Το κεντρί μπορεί να πάλλεται με δηλητήριο σε ένα σκύλο ή μια γάτα για μέχρι δύο έως τρία λεπτά αφού διαχωριστεί από τη μέλισσα» εξηγεί ο Δρ Plotnick.»Για να αφαιρέσετε το κεντρί,χρησιμοποιήστε μια πιστωτική κάρτα για να το ξύσετε προς τα έξω.Μην προσπαθήσετε να αποσπάσετε το κεντρί με τα δάχτυλά σας ή με τσιμπιδάκια επειδή ο σάκος του δηλητηρίου μπορεί να διαρραγεί,εκθέτοντας περαιτέρω το κατοικίδιο ζώο σε περισσότερο δηλητήριο».

Παρακολουθήστε το κατοικίδιο ζώο σας για να βεβαιωθείτε ότι η διόγκωση δεν αυξάνεται ή δεν εξαπλώνεται.Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας,4ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα σας συμβουλεύσει να δώσετε Benadryl (διφαινυδραμίνη),ένα μη συνταγογραφούμενο αντιισταμινικό.Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να σας καθοδηγήσει στη σωστή δοσολογία,με βάση το βάρος του κατοικίδιου ζώου σας.Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει μόνο διφαινυδραμίνη.
Για να μειώσετε το πρήξιμο,βάλτε μια κρύα κομπρέσα.Μπορείτε να βρέξετε μια πετσέτα με δροσερό νερό της βρύσης και στη συνέχεια να την τυλίξτε γύρω ή να πιέσετε επάνω στην περιοχή του τσιμπήματος.

Πώς θα αναγνωρίσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται άμεση βοήθεια από κτηνίατρο
Μερικοί σκύλοι και γάτες μπορεί να είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας και μπορούν να πάνε σε αναφυλακτικό σοκ (ακόμη και να πεθάνουν),εφόσον δε λάβουν άμεση κτηνιατρική φροντίδα.
«Αν ο σκύλος σας τσιμπηθεί από μια μέλισσα,αρχίζει να κάνει εμετό μέσα σε πέντε έως 10 λεπτά και τα ούλα του γίνουν ωχρά,αυτό είναι ένδειξη ότι πρόκειται να πάθει αναφυλακτικό σοκ» εξηγεί ο Δρ Richieri.»Στην κλινική μας,βλέπουμε ένα ή δύο σκύλους τη εβδομάδα με σοβαρές αντιδράσεις και τα αντιμετωπίζουμε με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών για την αποφυγή σοκ και κάνουμε ενέσεις στην κυκλοφορία του αίματος αμέσως με στεροειδή και Benadryl (αντιισταμινικό).Συνήθως πρέπει να μείνουν στην κλινική για 48 ώρες,πριν καθορίσουμε εάν είναι αρκετά υγιής για να πάει στο σπίτι».

Πώς να κάνετε τον κήπο σας λιγότερο ελκυστικό για τις μέλισσες
Τα φρούτα,τα λαχανικά και τα λουλούδια χρειάζονται τη δύναμη της επικονίασης των μελισσών,υπάρχουν όμως βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την πιθανότητα ότι το κατοικίδιο ζώο σας θα έχει μια οδυνηρή συνάντηση με ένα από αυτά τα φτερωτά πλάσματα.

Μπορείτε τα φυτά που δελεάζουν τις μέλισσες να τα περιφράξετε και να κρατήσετε έτσι σε απόσταση τα κατοικίδια ζώα σας.
Ο έμπειρος κηπουρός Judy Macomber,με έδρα την Καλιφόρνια,συνιστά επίσης τη φύτευση γιασεμιού – τα λουλούδια του ανθίζουν τη νύχτα53 – και zinnias (ζίνια) που προσελκύουν τις πεταλούδες περισσότερο από τις μέλισσες.Ή να φυτεύσετε τριαντάφυλλα με βυσσινί απόχρωση – οι μέλισσες δε φαίνεται να δίνουν τόσο προσοχή στο κόκκινο χρώμα.
«Όταν περπατάτε το σκύλο σας με ένα λουρί» προσθέτει ο Macomber,»προσπαθήστε να τον κρατήσετε μακριά από σημεία που είναι καλυμμένα με λουλούδια,επειδή το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν μέλισσες απασχολημένες με επικονίαση».

Πηγή: vetstreet
Μετάφραση του άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s