Πνευμονία (από αναρρόφηση) σε σκύλους

Πνευμονία από εισπνοή ξένων σωμάτων στα σκυλιά
Η πνευμονία από αναρρόφηση (ή εισπνοή) είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι πνεύμονες ενός σκυλιού φλεγμαίνουν,εξαιτίας της εισπνοής ξένων σωμάτων,από εμετό ή από την παλινδρόμηση του περιεχομένου του γαστρικού οξέος.Μπορεί,επίσης,να είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα μιας νευρομυϊκής διαταραχής,η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση,καθώς και προβλήματα που συνδέονται με τον οισοφάγο,με πιθανή παράλυση του οισοφάγου.
Άλλες αιτίες για την δυσλειτουργία των πνευμόνων μπορεί να είναι από παρεμπόδιση των αεραγωγών ή με εισπνοή των γαστρικών οξέων,τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη βλάβη στους εσωτερικούς ιστούς των πνευμόνων.Τα βακτήρια που υπάρχουν στα εισπνεόμενα ξένα σώματα μπορεί επίσης να επιφέρουν μόλυνση.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της πνευμονίας από εισρόφηση περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή,δυσκολία στην κατάποση,βήχα,πυρετό,εκκενώσεις από τις ρινικές διόδους,γρήγορη αναπνοή,αυξημένο καρδιακό ρυθμό,μια γαλαζωπή χροιά στο δέρμα (κυάνωση) και μια πιθανή δυσανεξία στην άσκηση λόγω αδυναμίας.Μια αλλαγμένη διάθεση,εμετός,απώλεια όρεξης και παλινδρόμηση μπορεί επίσης να υπάρχουν,ανάλογα με τους βασικούς λόγους για την κατάσταση αυτή.

Αιτίες
Οι κοινές αιτίες που σχετίζονται με την πνευμονία από εισρόφηση περιλαμβάνουν ανωμαλίες που σχετίζονται με το φάρυγγα και τις νευρομυϊκές διαταραχές,οι οποίες επηρεάζουν τόσο τα νεύρα όσο και τους μύες.
Μια διεύρυνση της κάτω πτυχής του οισοφάγου του σκύλου (λόγω παλινδρόμησης του γαστρικού οξέος) ή εσφαλμένα τοποθετημένος σωλήνας σίτισης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πνευμονία από εισρόφηση.

Διάγνωση
Ο κτηνίατρός σας θα προβεί σε λεπτομερή φυσική εξέταση με οπτικά και ακουστικά διαγνωστικά εργαλεία,προκειμένου να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης των πνευμόνων του σκυλιού.Περαιτέρω εξετάσεις,όπως κοιλιακή ψηλάφηση,ακτινογραφία θώρακος,ένα πλήρες προφίλ του αίματος,συμπεριλαμβανομένου ενός βιοχημικού προφίλ,καθώς και μία γενική εξέταση αίματος,μπορεί επίσης να ζητηθεί.
Οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν την παρουσία λοίμωξης και η ακτινογραφία θώρακος θα δείξει αν πνευμονία από εισρόφηση είναι παρούσα.Υγρό μπορεί να ληφθεί από τους πνεύμονες για να καθοριστεί αν υπάρχουν βακτήρια,και εάν υπάρχουν,θα βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο αντιβιοτικό θα εξυπηρετήσει καλύτερα τη θεραπεία του σκύλου σας.
Εάν το κατοικίδιο ζώο σας πάσχει από αναπνευστική δυσχέρεια,ο κτηνίατρος σας μπορεί να προτείνει μια ανάλυση αερίων αίματος,το οποίο είναι ένα τεστ που μετρά τα επίπεδα των συγκεντρώσεων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.
Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει την εκπόνηση μελέτης για την κατάποση με σκοπό να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ή όχι δυσλειτουργία του οισοφάγου.Μια εσωτερική ακτινογραφία φθορισμού,που ονομάζεται ακτινοσκόπηση,μπορεί να χρειαστεί για να αξιολογήσει περαιτέρω τους μύες του οισοφάγου,καθώς και την ικανότητά τους να μεταφέρουν τα τρόφιμα κάτω από το στομάχι.

Θεραπεία
Αναρρόφηση των αεραγωγών μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την εισπνοή των ξένων υλών.Αν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας,το οξυγόνο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος της επεξεργασίας σταθεροποίησης.Σημάδια αφυδάτωσης ή σοκ παρουσιάζονται,εάν έχει απαγορευθεί η πρόσληψη από του στόματος υγρών,μια ενδοφλέβια έγχυση μπορεί να εισαχθεί.Μέχρι το κύριο πρόβλημα να διαγνωστεί,η από του στόματος πρόσληψη θα πρέπει να παρακρατείται,ιδιαίτερα κατά τις οξείες περιπτώσεις πνευμονίας από εισρόφηση.
Θα πρέπει να του παρέχεται ένα ήσυχο μέρος για να ξεκουραστεί,κατά προτίμηση σε ένα κλουβί,μακριά από άλλα ζώα ή παιδιά.Ωστόσο,η εποπτεία εξακολουθεί να είναι σημαντική.Ένα ζώο με αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να μείνει ξαπλωμένο στο πλάι σε ανενεργή κατάσταση για περισσότερο από δύο ώρες.
Μόλις ο σκύλος σας δείχνει σημάδια σταθερότητας,μια ήπια μορφής άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική για την τόνωση του βήχα,ο οποίος με τη σειρά του θα βοηθήσει να καθαρίσει τους αεραγωγούς.Αν η ανάκαμψη προχωρεί με αργούς ρυθμούς,ένας φυσιολογικός ορός συνιστάται.

Διαβίωση και διαχείριση
Η πνευμονία από εισρόφηση είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση,η οποία μπορεί να απαιτεί τη διατήρηση του κατοικίδιου ζώου σας στη μονάδα εντατικής θεραπείας για αρκετές ημέρες προτού σταθεροποιηθεί πλήρως.Σε ορισμένες περιπτώσεις,αν η κατάσταση σχετίζεται με επιπλοκές παράλυσης του οισοφάγου,ένας σκύλος θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία να αποκτήσει πλήρη ανάρρωση.
Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση του σκύλου σας,θα πρέπει να συνεχίσετε την πλήρη πορεία του φαρμάκου,καθώς και οποιεσδήποτε διαδικασίες παρακολούθησης ο κτηνίατρος σας κρίνει απαραίτητες.

Πηγή: petmd
Μετάφραση του άρθρου:Zogia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s