Φροντίδα των αυτιών

Παρόλο που τα αυτιά του σκύλου πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά για όλη του τη ζωή,λίγη βασική συντήρηση είναι γενικά το μόνο που χρειάζεται για να τα κρατήσει καθαρά και υγιή.

Ανατομία σκύλου
Λόγω της ελικοειδής,καμπυλωτής σχεδίασης του εσωτερικού 235αυτιού ενός σκυλιού,είναι εύκολο για τα παράσιτα,τα βακτήρια και τους ζυμομύκητες να κρυφτούν και να ευδοκιμήσουν σε αυτό. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οποιαδήποτε ακαθαρσία πρέπει να με την ανάλογη επεξεργασία να απομακρύνεται. Λοιμώξεις μπορεί να προκύψουν από παγιδευμένη ακαθαρσία και υπολείμματα. Τα σκυλιά με αλλεργίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα,όπως είναι και τα σκυλιά με τα μεγάλα αυτιά,όπως τα κόκερ σπανιέλ,τα μπασέ χάουντ και τα κανίς. Το κερί που δημιουργείται στο αυτί είναι ο μηχανισμός του σκύλου για την καταπολέμηση των παρασίτων,των μολύνσεων και του νερού και βοηθά το κανάλι του αυτιού να μείνει καθαρό και το λιπαίνει.

Τακτική φροντίδα
Το τακτικό πρόγραμμα περιποίησης του σκύλου σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους των αυτιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα σκυλιά που παράγουν υπερβολικό κερί ή έχουν πολλές τρίχες στο εσωτερικό του αυτιού:

 • Εάν το εσωτερικό των αυτιών του σκύλου σας φαίνεται βρώμικο,καθαρίστε το με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με αμυγδαλέλαιο,με υπεροξείδιο του υδρογόνου ή ένα διάλυμα φτιαγμένο ειδικά για το σκοπό αυτό. Το δέρμα του εσωτερικού του αυτιού είναι λεπτό,οπότε επιτρέψτε στον κτηνίατρό σας να σας δείξει τη σωστή μέθοδο για τον καθαρισμό των αυτιών του σκύλου σας.
 • Μην καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας τόσο συχνά ή βαθιά και προκαλέσετε κάποιο ερεθισμό. Επιπλέον,φροντίστε να ΜΗΝ εισάγετε ποτέ τίποτα στο κανάλι του αυτιού του σκύλου σας.341
 • Αν στο κανάλι του αυτιού του σκύλου σας φυτρώνουν τρίχες,εσείς ή ο γκρούμερ σας μπορεί να χρειαστεί να τις βγάζετε με τσιμπιδάκι κάθε λίγες εβδομάδες για να αποτρέψετε τις προβληματικές τρίχες και το να μη μπερδεύονται. Παρακαλείσθε να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας εάν αυτό είναι απαραίτητο για το σκυλί σας.

Υγρό στα αυτιά;
Αν δεν είστε προσεκτικοί,το συχνό μπάνιο και το κολύμπι μπορεί να οδηγήσει 800σε ερεθισμούς και μολύνσεις. Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη,βάλτε βαμβάκι στα αυτιά του σκύλου σας πριν τον κάνετε μπάνιο και να είστε βέβαιος ότι στεγνώνετε τα αυτιά του τόσο καλά όσο μπορείτε και με ασφάλεια μετά από θαλάσσια σπορ ή δραστηριότητες.
Αν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε μολύνσεις αυτιών,ίσως να θέλετε να ρίξετε μια μικρή ποσότητα ενός διαλύματος ξήρανσης για σκύλους στο κανάλι του αυτιού του για να βοηθήσει να εξατμιστεί το νερό που έχει παγιδευτεί στο εσωτερικό. Αυτές τα διαλύματα των αυτιών,συνήθως έχουν ως βάση την αμαμελίδα,είναι διαθέσιμα στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων.

Σημάδια κινδύνου
Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα επηρεάζουν τα αυτιά του σκύλου σας:

 • εκκένωση του αυτιού
 • άσχημες οσμές
 • ερυθρότητα
 • πρήξιμο
 • φλοιώδες δέρμα
 • απώλεια τριχών
 • τίναγμα του κεφαλιού και ξύσιμο

269Λάβετε επίσης υπόψη ότι το καφέ ή μαύρο και ξηρό κερί,σκούρο κερί που μοιάζει με κατακάθι του καφέ,είναι κλασικοί δείκτες των μικροσκοπικών ακάρεων των αυτιών. Μόνο ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας το πει με σιγουριά,γι ‘αυτό παρακαλώ να μην καθυστερήσετε να πάτε στο γιατρό για ένα τσεκάπ ένα σκύλο με κολλώδη αυτιά.

Πως να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου
Αρχικά,ασχοληθείτε με τα αυτιά του σκύλου σας απαλά. Δώστε λιχουδιές,ενώ κάνετε μασάζ στο εξωτερικό και τελικά στο εσωτερικό του αυτιού. Επαναλάβετε αυτό έως ότου το σκυλί σας 190απολαμβάνει πραγματικά να του ακουμπούν τα αυτιά. Μόλις ο σκύλος σας δέχεται όλα τα είδη αγγίγματος του αυτιού με τα χέρια σας,επαναλάβετε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας ένα πανί και στη συνέχεια με μπάλες από βαμβάκι.
Το συχνό καθάρισμα των αυτιών (εβδομαδιαία) θα κρατήσει τα αυτιά χωρίς κερί και βρωμιά και θα ας επιτρέψει,επίσης,να καταλάβετε πως αυτιά του σκύλου σας μοιάζουν όταν είναι υγιή. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσετε ευκολότερα τυχόν ανωμαλίες στο αυτί που μπορεί να προκύψουν. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τα συνιστώμενα προϊόντα καθαρισμού αυτιών για σκύλους. Για να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας καλά,θα χρειαστείτε ένα κατάλληλο διάλυμα για τα αυτιά,μια σειρά από μπάλες βαμβακιού,και,αν είναι δυνατό,ένα βοηθό – κάποιος που μπορεί να δίνει λιχουδιές στο σκυλί και να το κρατάει ήρεμο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Μερικά σκυλιά έχουν πολλές τρίχες στο εσωτερικό του αυτιού. Αυτή η τρίχα μπορεί να χρησιμεύσει ως δεξαμενή για βρωμιά,ακαθαρσίες και συσσωρεύσεις κεριού. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή ένα γκρούμερ αν η αφαίρεση συνιστάται για το σκυλί σας,βεβαιωθείτε ότι οι τρίχες μες στα αυτιά είναι κομμένες για την προώθηση του καλού εξαερισμού. Δεν έχουν όλα τα σκυλιά τρίχες μες στα αυτιά. Η αφαίρεση των τριχών χρειάζεται δεξιότητα και φινέτσα για να γίνει σωστά και για να μην προκαλέσει δυσφορία στο σκύλο,οπότε είναι καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εμπειρία στην αφαίρεση των τριχών των αυτιών στα σκυλιά. Παρακολουθήστε τον κτηνίατρο ή τον γκρούμερ στενά όταν αφαιρούν τις τρίχες από τα αυτιά κάνοντας οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να 173έχετε σχετικά με τη διαδικασία. Να είστε καλά προετοιμασμένοι με κάποιες πεντανόστιμες λιχουδιές ενώ ο κτηνίατρος απομακρύνει τις τρίχες από τα αυτιά,για να κάνετε τη διαδικασία μια θετική εμπειρία για το σκυλί σας. Μόλις τα αυτιά είναι απαλλαγμένα από τις τρίχες,είναι καιρός να αρχίσει ο καθαρισμός. Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον καθαρισμό του αυτιού και έχετε τις προμήθειές σας έτοιμες.Αν το μόνο πρόβλημα είναι η πολλή λιπαρότητα,το κερί ή η βρωμιά,ξεπλύνετε το αυτί με αμυγδαλέλαιο με τις παρακάτω οδηγίες πριν προχωρήσετε με την καθιερωμένη καθαριότητα.
Υποθέτοντας ότι τα πάντα φαίνονται φυσιολογικά,ήρθε η ώρα να καθαρίσετε το αυτί του σκύλου:

 1. Ισιώστε το κανάλι του αυτιού τραβώντας απαλά την άκρη του πτερυγίου του αυτιού προς τα επάνω.
 2. Στάξτε ένα διάλυμα καθαρισμού (βλέπε παρακάτω για προτάσεις) στο αφτί του σκύλου σας,χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι με ακροφύσιο.144
 3. Κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού του σκύλου σας με τον αντίχειρα και το δείκτη σας για 30 δευτερόλεπτα.Το κανάλι του αυτιού θα το νιώσετε σαν ένα μικρό σκληρό σωλήνα ανάμεσα στα δάχτυλά σας.Θα γνωρίζετε ότι το κάνετε σωστά αν ακούτε ένα ζουληχτό ήχο.
 4. Γυρίστε το κεφάλι του σκύλου σας στο πλάι και αφήστε το διάλυμα καθαρισμού να στάξει πάνω σε μια πετσέτα. Αν αυτή είναι η πρώτη σας φορά,μην εκπλαγείτε αν ένα μεγάλο μέρος του υλικού βγαίνει!
 5. Αφήστε το σκυλί σας να τινάξει οποιαδήποτε ποσότητα του διαλύματος.
 6. Προσέχοντας να μην τοποθετείτε τίποτε βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού,αφαιρέστε τυχόν πλεονάζον κερί ή σωματίδια με ένα μαλακό πανί,βαμβάκι ή ειδικά κατασκευασμένο επίθεμα καθαρισμού των αυτιών των σκύλων.225
 7. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα για να καθαρίσετε τις σχισμές στη βάση του αυτιού,αλλά ΜΗΝ τοποθετήσετε τη μπατονέτα μες στο κανάλι.
 8. Αερίστε τα αυτιά του σκύλου σας,διπλώνοντας τα προς τα πίσω και επιτρέψτε τους να στεγνώσουν για περίπου πέντε λεπτά.333
 9. Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκόνη ξήρανσης ή ένα διάλυμα ξήρανσης για τα αυτιά των σκύλων.

Αν ο σκύλος σας δεν ανέχεται τον καθαρισμό του αυτιού ή εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να κάνετε εσείς τον καθαρισμό των αυτιών του σκύλου σας,μπορεί να θέλετε να τον κάνει ο κτηνίατρος για σας. Είναι πάντα πιο εύκολο να μάθετε μια νέα δεξιότητα,αν έχετε κάποιον έμπειρο να σας καθοδηγήσει ώστε να μπορέσετε να μάθετε το σωστό τρόπο για την υλοποίηση του καθαρισμού των αυτιών στην προκειμένη περίπτωση.

Φτιάξτε μόνος σας διάλυμα για το καθάρισμα των αυτιών
Πάντα να ελέγχετε τα αυτιά του σκύλου σας προσεκτικά πριν τον καθαρισμό τους. Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο,ερυθρότητα,αν είναι ασυνήθιστα ζεστό,αν έχει αποκρουστική μυρωδιά ή αν ο σκύλος σας τραβιέται μακριά από εσάς όταν αγγίζετε το αυτί του,καλό είναι να ελεγχθεί από τον κτηνίατρό σας για κάποια λοίμωξη. Οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μικρά έλκη στο αυτί,αιμορραγία και απώλεια της ακοής,αν δεν πάρετε στα σοβαρά μια μόλυνση στο αυτί. Όταν καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας,βεβαιωθείτε ότι το τύμπανο μένει ανέπαφο. Τα διαλύματα για το καθάρισμα των αυτιών μπορεί να είναι αρκετά ακριβά και τα διαλύματα που μπορείτε να κάνετε μόνος σας σπίτι χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά από πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων.

Μηλόξυδο και νερό (για εβδομαδιαία χρήση,ΜΗ χρησιμοποιείτε το διάλυμα σε αυτιά φλεγμονώδη)
Μερικοί γκρούμερ και ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων χρησιμοποιούν μηλόξυδο και νερό μόνο. Παραλείπουν το 326οινόπνευμα εντριβής που προτείνεται από πολλούς για να μη γίνουν τα αυτιά του σκυλού πολύ σκληρά ή ξηρά. Για να κάνετε το διάλυμα,ανακατέψτε 1/3 του φλιτζανιού μηλόξυδο (βιολογικό,αφιλτράριστο και μη επεξεργασμένο) με 2/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό.Ρίξτε με ένα πλαστικό μπουκάλι που έχει ακροφύσιο,μεταξύ 1 και 5 ml από το διάλυμα. Σκουπίστε το ορατό μέρος του εσωτερικού του αυτιού του σκύλου σας με το διάλυμα,χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα μαλακό πανί.
Το παραπάνω είναι επίσης καλό για χρήση μετά το μπάνιο στη θάλασσα.

Συσσώρευση κεριού
Αν προσπαθείτε μόνο να απομακρύνετε το υπερβολικό κερί και τα αυτιά του σκύλου σας δεν είναι πάρα πολύ βρώμικα,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο για να διαλύσετε το κερί.

 • Χύστε μια μικρή ποσότητα αμυγδαλέλαιο σε ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι
 • Βυθίστε το φλιτζάνι ή το ποτήρι (προσοχή:ΜΗΝ αφήσετε να μπει το ζεστό νερό στο κύπελλο) σε ένα νεροχύτη ή μπολ γεμάτο με ζεστό νερό
 • Ισιώστε το κανάλι του αυτιού ανασηκώνοντας απαλά την άκρη του πτερυγίου του αυτιού προς τα πάνω
 • Ρίχνετε σιγά-σιγά περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού 236αμυγδαλέλαιο στο αφτί του σκύλου σας,χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι με ακροφύσιο
 • Αφήστε το λάδι να τρέξει κάτω στο κανάλι του αυτιού για 5 δευτερόλεπτα
 • Κάντε απαλό μασάζ στο κανάλι του αυτιού με τον αντίχειρα και το δείκτη σας,όπως αναφέρθηκε παραπάνω.Και πάλι,αν ακούτε ένα ζουληχτό ήχο,κάνετε το σωστό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί,ένα βαμβάκι ή ένα ειδικό επίθεμα καθαρισμού αυτιών για να απομακρυνθεί η περίσσεια του λαδιού.

Αυτά τα βήματα και τα διαλύματα για τον καθαρισμό και την προληπτική συντήρηση δε θα πρέπει να θεωρούνται ως θεραπεία. Μη χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε διάλυμα πάρα πολύ συχνά. Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε το πρόγραμμα που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας για να εξασφαλίσετε ότι το σκυλί σας δε θα γίνει υπερκορεσμένο και ότι το ανοσοποιητικό 240σύστημα καταπολεμά σωστά μια ασθένεια. Το διάλυμα για τα αυτιά του σκύλου θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μια συσκευή εφαρμογής με ακροφύσιο για αυτιά και όχι να χύνεται στα αυτιά του σκύλου.Ένα τέτοιο απλικατέρ μπορείτε να το βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή μέσω του κτηνιάτρου σας. Τα αυτιά προληπτικά μπορούν να καθαρίζονται μια φορά το μήνα για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

Πηγή: boxeromania
Μετάφραση άρθρου:boxeromania

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s