Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (ΚΑΡΠΑ) σε σκύλους

Τα τρία παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να εκτελέσετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο σκύλο σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για να κάνετε 1σωστά αυτές τις διαδικασίες, πρέπει να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας αρχικά,έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσετε. ΜΗΝ κάνετε πρακτική σε υγιή ζώα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των σπασμένων οστών και την κατάρρευση των πνευμόνων. Επίσης, μπορείτε να ψάξετε και να παρακολουθήσετε σε ποιες περιοχές γίνονται σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης ή / και πρώτων βοηθειών για να εκπαιδευτείτε με τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης των ζώων.

Πρώτο βήμα
Απαλά ανοίξτε το στόμα του σκύλου, τραβήξτε τη γλώσσα έξω και προσπαθήστε να προσδιορίσετε αν ο σκύλος αναπνέει. Αν είναι δυνατόν, ισιώστε απαλά το κεφάλι και το λαιμό του σκύλου, αλλά μην επεκτείνετε το λαιμό προς τα έξω γιατί μπορεί να προκαλέσετε περαιτέρω ζημιά. Κοιτάξτε το στήθος του σκύλου για οποιοδήποτε σημάδι αναπνοής ή κρατήστε το χέρι σας στο στόμα του για να δείτε αν μπορείτε να νιώσετε οποιαδήποτε σημάδια αναπνοής ή ανάσας.
Μόλις είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος δεν αναπνέει,εκτελέστε τη διαδικασία στόμα με ρύγχος. 2Κρατήστε το στόμα του σκύλου κλειστό και φυσήξτε σταθερά δύο ανάσες απευθείας στο ρύγχος του σκύλου. Εάν οι αναπνοές δεν εμποδίζονται προχωρήστε στο βήμα 2. Εάν οι αναπνοές εμποδίζονται ανοίξτε το στόμα του σκύλου και πάλι και ελέγξτε για τυχόν ορατό αντικείμενο που έχει κολλήσει στο λαιμό του σκύλου. Αν ένα αντικείμενο είναι ορατό, πιέστε απαλά στο λαιμό του σκύλου με μια ανοδική κίνηση, ενώ προσπαθείτε να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Αν δεν είναι ορατό αντικείμενο, εκτελέστε τον ελιγμό Heimlich για σκύλους. Μην προχωρήσετε στο βήμα 2 έως ότου καθαρίσουν οι αεραγωγοί του σκύλου.

Δεύτερο βήμα
Αν οι ανάσες στο πρώτο βήμα πηγαίνουν στους πνεύμονες του σκύλου, συνεχίστε τη διαδικασία στόμα με ρύγχος. Ο ιδανικός αριθμός των αναπνοών είναι μια αναπνοή για κάθε 3 δευτερόλεπτα, με ένα μέσο όρο από 20 αναπνοές ανά λεπτό. Αν κάνετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη σε ένα μεγάλο σκυλί, χρησιμοποιήστε όλη τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας για την αναπνοή. Εάν την εκτελείτε σε ένα μικρό σκυλί,χρησιμοποιείστε μικρότερες αναπνοές.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, βεβαιωθείτε ότι το χέρι σας εφαρμόζει καλά γύρω από το ρύγχος του σκύλου και να προσπαθείτε να φυσάτε τον αέρα απευθείας στη μύτη του σκύλου. Πάντα να κρατάτε το στόμα κλειστό με το άλλο σας χέρι. Ποτέ μην αναπνέετε με δύναμη στη μύτη του σκύλου. Αντ ‘αυτού, φυσήξτε τον αέρα ανά 3 δευτερόλεπτα με κανονική εκπνοή.

Τρίτο βήμα
Αφού έχετε ολοκληρώσει τα δυο πρώτα βήματα,ελέγξτε τη μηριαία αρτηρία του σκύλου για έναν παλμό ή βάλτε το χέρι σας στην πάνω αριστερή πλευρά του θώρακα για να δείτε αν μπορείτε να αισθανθείτε έναν χτύπο της καρδιάς. Εάν δε μπορείτε να βρείτε παλμό πρέπει να αρχίσετε τις θωρακικές συμπιέσεις.
3Πρώτα τοποθετήστε το σκυλί στη δεξιά πλευρά του και στη συνέχεια εντοπίστε τη μέση του στήθους του σκύλου (περίπου στο σημείο όπου ο αριστερός αγκώνας αγγίζει το θώρακα). Αυτό είναι το σημείο όπου οι συμπιέσεις θα πρέπει να γίνουν.
Για τα μικρά σκυλιά (λιγότερο από 7 κιλά), ο αντίχειρας και ο δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπιέσει τις δύο πλευρές του θώρακα. Για τα μεγαλύτερα σκυλιά, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο με τη μια παλάμη πάνω στην άλλη για να κάνετε συμπιέσεις. Το στήθος θα πρέπει να πιέζεται προς τα κάτω περίπου 3,5 εκατοστά σε κάθε συμπίεση.
Η ταχύτητα των συμπιέσεων και η αναπνοή είναι σημαντικά για να λειτουργήσει σωστά η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Οι συμπιέσεις θα πρέπει να γίνονται με έναν ρυθμό 3 συμπιέσεων κάθε 2 δευτερόλεπτα. Μετά από 15 γρήγορες συμπιέσεις θα πρέπει να δίνονται δύο αναπνοές.
Εάν δεν υπάρχει κοιλιακός τραυματισμός, ένα άλλο πρόσωπο μπορεί να πιέζει απαλά στην κοιλιά του σκύλου καθώς η συμπίεση του στήθους απελευθερώνεται. Αυτό το επιπλέον στάδιο της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, γνωστό ως παρεμβαλλόμενη κοιλιακή συμπίεση, μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψει η ροή του αίματος προς την καρδιά.
Επαναλάβετε την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη περιοδικά και για όσο χρειάζεται, ελέγχοντας για τυχόν σημάδια αναπνοής ή σφυγμού από το σκυλί. Σταματήστε τις συμπιέσεις μόνο όταν αισθανθείτε έναν παλμό ή κτύπο της καρδιάς και μη σταματήσετε τις αναπνοές μέχρι να ξεκινήσει ο σκύλος να αναπνέει μόνος του. Αν μπορείτε να μεταφέρετε το σκύλο σε κάποιο γιατρό, είναι καλύτερο να συνεχίσει κάποιος την καρδιαναπνευστική ανάνηψη στο αυτοκίνητο.

Πηγή: petwave
Μετάφραση του άρθρου:boxeromania

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s