Το ήξερες ότι στη μύτη ενός σκύλου…

Το φίλτρο του άνω χείλους είναι η κάθετη εγκοπή μεταξύ της 98iuβάσης της μύτης και των συνόρων του άνω χείλους του σκύλου και έχει ένα σκοπό. Κάθε φορά που ένα σκυλί γλείφει τα χείλη του, λίγο σάλιο μένει σε αυτό το αυλάκι και έλκεται προς τα πάνω λόγω της τριχοειδούς δράσης. Αυτό κρατά τη μύτη του σκύλου υγρή, αν δεν είναι, και επιτρέπει στον σκύλο να παγιδεύει σωματίδια αρώματος από τον αέρα.

Όταν ένας σκύλος εισπνέει, η «πτερυγοειδής πτυχή» ανοίγει για να επιτρέψει στον αέρα να μπει στην ρινική κοιλότητα του σκύλου, ώστε να μπορέσει να βομβαρδίσει τα κύτταρα υποδοχής της μυρωδιάς με οσμές. Από εκεί, τα κύτταρα της μυρωδιάς μεταφέρουν τα χημικά σήματα στον οσφρητικό βολβό,το τμήμα του εγκεφάλου που αναλύει αυτές τις οσμές.
490Αντίθετα, όταν εκπνέει, η πτερυγοειδής πτυχή κλείνει το πάνω μέρος και σπρώχνει τον αέρα προς τα κάτω και έξω από τις πλευρικές σχισμές, έτσι ώστε τα προκύπτοντα μικρά ρεύματα αέρα που βγαίνουν από τη μύτη να ξεσηκώσουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες μυρωδιές. Γνωρίζετε ότι αυτό συμβαίνει όταν το σκυλί σας μυρίζει το έδαφος και μικρές ριπές σκόνης σηκώνονται από το έδαφος;
Αυτό που κάνει όλα αυτά πραγματικά ενδιαφέροντα είναι ότι, ενώ το κάνει αυτό με σκοπό το ρουθούνιασμα (για να μυρίσει δηλαδή), όταν απλά αναπνέει κανονικά η διαδικασία είναι διαφορετική. Η πτερυγοειδής πτυχή είναι αυτό που επιτρέπει στον αέρα να ρέει μέσα από την ανώτερη περιοχή των ρινικών διόδων. Ένας οστεώδης θύλακας παγιδεύει εκεί τα δύσοσμα μόρια,ώστε να μπορούν να διαλύονται στις βλεννογόνους υποδοχείς κάλυψης αρώματος (εντάξει, δηλαδή η μύξα). Αυτή η χημική αλλαγή είναι αυτό που σηματοδοτεί τον υποδοχέα κατά μήκος του οσφρητικού νεύρου στον οσφρητικό βολβό στο τέλος κάθε ρινικής διόδου.
Το σκυλί σας είναι μια μηχανή μυρωδιάς, οπότε την επόμενη φορά που θα τον επιβραβεύσετε, να είστε βέβαιος ότι θα του τονίσετε τι υπέροχη πτερυγοειδής πτυχή έχει!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ εκείνες τις σχισμές στις πλευρές της μύτης ενός σκύλου; Γιατί τις έχουν τα σκυλιά; Για άλλη μια φορά, η φύση αποδεικνύει την κομψότητα της στο σχεδιασμό των σκύλων μας. Όταν εμείς οι άνθρωποι εισπνέουμε και εκπνέουμε, ο αέρας έρχεται με τον ίδιο τρόπο που φεύγει. Τυχόν μυρωδιές που έρχονται μέσα από τα 098uστόματά μας τις αναγκάζουμε να απομακρυνθούν καθώς εκπνέουμε από το στόμα μας.
Όταν ένας σκύλος εκπνέει μέσα από τη μύτη του, ωστόσο, ο εκπνεόμενος αέρας απελευθερώνεται μέσα από αυτές τις σχισμές στο πλάι, έτσι ώστε ο δύσοσμος αέρας που πηγαίνει στα ρουθούνια του σκύλου να μην αραιώνεται με τον απερχόμενο αέρα. Με άλλα λόγια, οι σχισμές επιτρέπουν στο σκυλί να αποφύγει να μυρίσει ό,τι εκπνέει.
Οι σχισμές βοηθούν το σκύλο να κρατήσει τα σωματίδια της μυρωδιάς στα ρουθούνια,ακόμη και όταν ο εκπνεόμενος αέρας περνά τις σχισμές, δημιουργούν στροβιλισμό του αέρα επιτρέποντας στις ενδιαφέρουσες οσμές να εισπνευθούν απευθείας στο κέντρο κάθε ρουθουνιού. Δεδομένου ότι τα σκυλιά αναπνέουν πιο γρήγορα όταν προσπαθούν να μυρίσουν μια συγκεκριμένη οσμή, διευρύνουν τα ρουθούνια τους για να τραβήξουν περισσότερο αέρα, κάτι το οποίο καθιστά δυνατό σε ένα σκυλί που ψάχνει τις μυρωδιές, να έχει μια σταθερή ροή του αέρα που μπαίνει για έως 40 δευτερόλεπτα, μπορεί και για περισσότερο.
Οι σχισμές επιτρέπουν επίσης οι σκύλοι να κουνούν κάθε ρουθούνι ανεξάρτητα και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν από ποιο ρουθούνι μια μυρωδιά εισήλθε. Αυτός είναι ο τρόπος που ένας σκύλος μπορεί να εντοπίσει από που μια μυρωδιά προέρχεται και γιατί όταν ένας σκύλος που ψάχνει για μυρωδιές στο έδαφος θα «υφαίνει» μπρος και πίσω καθώς ακολουθεί ένα μονοπάτι.
Όλοι γνωρίζουμε την υπέροχη ικανότητα όσφρησης των σκύλων, αλλά ας χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία μεταξύ όσφρησης και όρασης: Αν τα μάτια μας ήταν η μύτη μας, εμείς ως άνθρωποι θα μπορούσαμε να «δούμε» στα 500 μέτρα, το σκυλί μας όμως μπορεί να «δει» σε πάνω από 4.800 χιλιόμετρα μακριά το ίδιο καλά όσο εμείς στα 500 μέτρα. Απλά εντυπωσιακό!

Πηγή: NationalPurebredDogDay
Μετάφραση του άρθρου:boxeromania

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s