Οίστρος

Τι είναι ο οίστρος;
Είναι το στάδιο του αναπαραγωγικού κύκλου ενός θηλυκού σκύλου, κατά το οποίο αυτή γίνεται δεκτική σε ζευγάρωμα με τα αρσενικά. Κατά το διάστημα αυτό, τα επίπεδα των οιστρογόνων πρώτα αυξάνονται, στη συνέχεια μειώνονται απότομα και τα ώριμα ωάρια απελευθερώνονται από τις ωοθήκες. Ιδανικά, όπως λέει το άρθρο, το σκυλί σας θα πρέπει να στειρώνεται πριν τον πρώτο οίστρο.

Πότε έρχεται σε οίστρο πρώτη φορά ένας σκύλος;
Ο πρώτος οίστρος συνήθως έρχεται όταν ένα μη στειρωμένο θηλυκό σκυλί είναι μεταξύ των έξι και 24 μηνών. Τείνει να εμφανιστεί νωρίτερα σε μικρόσωμους σκύλους και αργότερα σε μεγαλόσωμους σκύλους.

Πόσο συχνά έχουν οίστρο τα σκυλιά;
Αν και ποικίλλει ανάλογα με το σκύλο και τη φυλή του, συνήθως είναι σε οίστρο δύο φορές το χρόνο, περίπου κάθε έξι μήνες.

Πόσο διαρκεί ο οίστρος;
Ο χρόνος κατά τον οποίο οι αρσενικοί σκύλοι έλκονται από ένα θηλυκό σκυλί είναι μεταβλητός, περίπου 18 ημέρες. Ωστόσο, τα θηλυκά είναι δεκτικά στα αρσενικά μόνο για το μισό αυτού του χρόνου.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν ο σκύλος μου είναι σε οίστρο;
Κατά τη διάρκεια του οίστρου,το θηλυκό σκυλί σας μπορεί να φαίνεται νευρικό,να αποσπάται εύκολα η προσοχή του και να είναι περισσότερο σε εγρήγορση απ’ότι συνήθως. Μπορεί, επίσης, να ουρεί πιο συχνά από ό,τι συνήθως. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά της. Αυτό προκαλείται από την αλλαγή της ορμονικής ισορροπίας της. Όταν ένα θηλυκό σκυλί είναι έτοιμο να αναπαραχθεί, μπορεί να ξεκινήσει τη σεξουαλική αλληλεπιδράση με άλλα σκυλιά, ανεβάζοντας το πίσω μέρος της προς τα αρσενικά όταν πλησιάζουν, εκτρέπει την ουρά της προς τη μία πλευρά και τεντώνει τα πίσω πόδια της.
Στην αρχή, το κολπικό έκκριμα είναι κόκκινο λόγω του αίματος και το αιδοίο είναι πρησμένο. Όταν το θηλυκό είναι δεκτικό στα αρσενικά, το κολπικό έκκριμα μειώνεται και είναι στο χρώμα του άχυρου.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον οίστρο στο σκύλο μου;
Συνιστάται ιδιαίτερα να στειρώσετε το θηλυκό σκυλί σας, όχι μόνο για την πρόληψη του οίστρου και της τυχαίας εγκυμοσύνης, αλλά για να την προστασία από τον καρκίνο του μαστού και τις ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος.

Σε ποια ηλικία μπορώ να στειρώσω το σκυλί μου;
Σε γενικές γραμμές, ένας κτηνίατρος μπορεί να στειρώσει ένα σκυλί όταν είναι ηλικίας δύο μηνών. Ωστόσο, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με την καλύτερη στιγμή για τη στείρωση του σκύλου σας.

Γιατί πρέπει να στειρωθεί το σκυλί μου;
Εκτός από τα έξοδα που χρειάζεται το σκυλί σας για να κάνει μια γέννα και για να μεγαλώσετε τα μικρά,ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που υποβάλλονται σε ευθανασία κάθε χρόνο, κάνει ανεύθυνη την απόφαση να αφήσετε το σκύλο σας να ζευγαρώσει. Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία, επιτρέποντας σε ένα σκυλί να γεννήσει μια φορά προτού στειρωθεί, αυτή η πεποίθηση είναι αβάσιμη. Στην πραγματικότητα,η καταπόνηση του τοκετού και το μεγάλωμα των νεογνών μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και σε ορισμένες περιπτώσεις,σε θάνατο. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι τα σκυλιά που στειρώνονται πριν τον πρώτο οίστρο, έχουν πολύ μειωμένο κίνδυνο για όγκους του μαστικού αδένα.

Σημείωση:Το ζευγάρωμα στον σκύλο δεν είναι εύκολο και θέλει εμπειρία, εξετάσεις και πολλά άλλα για να υποστηρίξεις την ράτσα που αγαπάς! Άρα καλό είναι να αφήσουμε αυτή τη διαδικασία στους εκτροφείς!

Πηγή: aspca
Μετάφραση του άρθρου: Boxeromania

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s