Προβλήματα του θυρεοειδούς – υποθυρεοειδισμός στα μπόξερ

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την υγεία του σκύλου,όπου οι θυρεοειδείς αδένες δυσλειτουργούν.Αυτοί οι αδένες βρίσκονται στις δύο πλευρές του λαιμού ενός σκύλου μπόξερ.Απελευθερώνουν ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σκύλου και την ανάπτυξη.Όταν υπάρχει αυτό το ελάττωμα,μπορεί να οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά θέματα υγείας.
Ένας κοινός προκάτοχος αυτού είναι η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς και ανάμεσα σε όλα τα καθαρόαιμα σκυλιά,το μπόξερ βρίσκεται στην 5η θέση.Ένα ζήτημα με αυτήν την κατάσταση,είναι ότι δεν μπορεί πάντα να αποκλειστεί ως προς την αναπαραγωγή.Θεωρείται ότι είναι μια γενετική ασθένεια,αλλά πολλά σκυλιά παρουσιάζουν συμπτώματα μετά την ηλικία αναπαραγωγής (2 έτη για τα θηλυκά,10 μήνες έως 1 έτος για τα αρσενικά).Dog-thyroid-Gland1
Δεν είναι μια ασθένεια απειλητική για τη ζωή,αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής.Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο διαφορετικές ορμόνες,οι οποίες ελέγχουν τον μεταβολισμό του σκύλου.Οι ορμόνες που εμπλέκονται είναι: τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4).Με αυτή την κατάσταση,ο αδένας δεν λειτουργεί σωστά και,ως εκ τούτου,τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μειώνονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ή σε ορισμένες περιπτώσεις,είναι ανύπαρκτες.Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι της ίδιας ασθένειας:

 • Νεανικής έναρξης
 • Δευτερογενής υποθυρεοειδισμός
 • Πρωτογενής υποθυρεοειδισμός

Ο πρωτογενής υποθυρεοειδισμός είναι ο πιο κοινός στη φυλή των μπόξερ.Τα θηλυκά και αρσενικά επηρεάζονται εξίσου.Όσον αφορά τον πρωτογενή υποθυρεοειδισμό (ο πιο κοινός τύπος για αυτήν την φυλή) έχει δύο κύριες αιτίες.

 • αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα
 • φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα

Με κάθε αίτιο,τα Thyroid-gland1αντισώματα στο σώμα του σκύλου αναζητούν και καταστρέφουν τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα.Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται ότι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια.

Ρυθμός εξέλιξης
Ένα δύσκολο στοιχείο της συγκεκριμένης ασθένειας,είναι ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά χωρίς γνωστή αιτία των διακυμάνσεων της εξέλιξης.Ένα σκυλί μπόξερ μπορεί να την αναπτύξει,αλλά μπορεί να μην παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις για αρκετά χρόνια.Σε άλλα σκυλιά,το ποσοστό της καταστροφής των κυττάρων είναι εξαιρετικά γρήγορο που εμφανίζεται μερικές φορές μέσα σε μόλις 3 ή 4 μήνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ένα σκυλί μπόξερ συνήθως θα εμφανίσει συμπτώματα μεταξύ των ηλικιών 4 και 6 ετών.Ωστόσο,μπορεί να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία…
Ένας σκύλος που πάσχει από αυτό το πρόβλημα υγείας,δεν χρειάζεται να εμφανίσει όλα αυτά τα σημάδια.Αν το μπόξερ σας έχει μόνο 2 ή περισσότερα συμπτώματα,ένα πλήρες τσεκ-απ είναι απαραίτητο:

 • Αδυναμία
 • Υπνηλία / λήθαργος – Το μπόξερ σας μπορεί να μην θέλει να ασκηθεί ή να παίξετε ως συνήθως και θα κοιμάται πολύ περισσότερο από το κανονικό (μελέτες δείχνουν ότι το 18% των μπόξερ έχουν αυτό ως ένα από τα συμπτώματά τους).
 • Αυξημένη όρεξηe06d37b140dc4648b7dcfa23fbd9041e
 • Ευαισθησία στο κρύο – το μπόξερ σας μπορεί να τρέμει ακόμη και όταν η θερμοκρασία του δωματίου είναι ζεστή
 • Το τρίχωμα μπορεί να γίνει πολύ θαμπό,ξηρό ή σε ορισμένες περιπτώσεις,λιπαρό
 • Τριχόρροια – Θα παρατηρήσετε πολύ περισσότερη τριχόρροια από το κανονικό,σε σοβαρές περιπτώσεις ή σε περιπτώσεις στις οποίες η ασθένεια έχει αρχίσει να επιδεινώνεται γρήγορα ή βρίσκεται σε στάδιο αρχικό,μπορεί να δημιουργηθούν κενά μπαλώματα από την τριχόπτωση,προκαλώντας προβλήματα σε σχέση με την υγεία του δέρματος (μελέτες δείχνουν ότι το 68% των μπόξερ έχουν αυτό το σύμπτωμα)
 • Απώλεια τριχών ειδικά στις πλευρές του σώματος (που αναφέρεται ως αλωπεκία των πλευρών,μελέτες δείχνουν ότι το 9% των σκύλων θα το αναπτύξουν αυτό,όταν υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό)
 • Ένα σκούρο χρώμα στο χρωματισμό του δέρματος (ονομάζεται υπέρχρωση,μελέτες δείχνουν ότι το 31% των σκύλων μπόξερ το αναπτύσσουν αυτό)
 • Φαγούρα στο δέρμα (μελέτες δείχνουν ότι το 16% το εμφανίζει)image_57_300_overweight-boxer
 • Πληγές του δέρματος και / ή λοιμώξεις του δέρματος
 • Φλεγμονή στο αυτί (σύμπτωμα σε περίπου 8% των μπόξερ με υποθυρεοειδισμό)
 • Αύξηση του βάρους,χωρίς αύξηση της πρόσληψης τροφής (μελέτες δείχνουν ότι το 48% των μπόξερ παρουσιάζουν αύξηση του σωματικού βάρους που οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα του θυρεοειδούς)

Υπάρχει πρόληψη;
Μέχρι στιγμής,οι μελέτες έχουν δείξει όcautionτι οι μεγάλες ποσότητες λαχανικών,όπως πάρα πολύ μπρόκολο και λάχανο,μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή ενός σκύλου,ειδικά για τη φυλή των μπόξερ η οποία είναι ήδη επιρρεπής σε αυτό.Χρειάζεται προσοχή η διατροφή τους.

Διάγνωση
Αυτό είναι άλλο ένα δύσκολο στοιχείο αυτής της νόσου,δεν είναι πάντα εύκολο να διαβαστούν τα αποτελέσματα των δοκιμών σωστά και μπορεί να υπάρχουν πολλές παρερμηνείες.Υπάρχουν 2 κύριοι λόγοι γι ‘αυτό:

 1. Άλλες καταστάσεις της υγείας μπορεί να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα του θυρεοειδούςsmtn49l.Αυτές περιλαμβάνουν:τον πυρετό (που σχετίζεται με πολυάριθμες συνθήκες) και το διαβήτη.
 2. Τα συμπτώματα αυτού είναι επίσης σημάδια από άλλες καταστάσεις.Αυτές περιλαμβάνουν:αλλεργίες (οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τριχόρροια) ή λοίμωξη του δέρματος.

Είναι σημαντικό να σημειωθούν 2 σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τις εξετάσεις:

 1. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να ανιχνεύσει την ασθένεια αυτή,πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα,το οποίο είναι κάτι το πολλά υποσχόμενο
 2. Εάν η εξέταση είναι αρνητική,αυτό δεν καλύπτει το σκυλί για μια ζωή.Μέσα σε 2 χρόνια,μπορεί να αναπτυχθεί – για το λόγο αυτό,ο ιδιοκτήτης ενός μπόξερ πρέπει να το ελέγχει κάθε χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής του,και στη συνέχεια,εάν εξακολουθεί να είναι αρνητική η μπορεί να γίνεται με μια απόσταση δυο ετών.

Κανονικά επίπεδα θυρεοειδούς για τα μπόξερ

 • Οι εξετάσεις αίματος θα ελέγξουν το επίπεδο της Τ4.ΤThyroid-Glandsα φυσιολογικά επίπεδα για αυτήν την φυλή είναι μεταξύ 1-4.
 • Επίσης,θα ελέγξουν το επίπεδο της TSH.Το κανονικό επίπεδο είναι 0,6.Εάν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυροξίνη (η δραστική ορμόνη του θυρεοειδούς),τα επίπεδα της TSH θα είναι υψηλότερα από το κανονικό.

Στις εξετάσεις αίματος,γίνονται 4 έλεγχοι:

 1. Τ4 – καθορίζει το συνολικό επίπεδο θυροξίνης
 2. TSH – ανιχνεύει εάν υπάρχει η παρουσία μιας φυσικής ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς,μια ουσία που διεγείρει το θυρεοειδή να παράγει περισσότερο Τ3 και Τ4
 3. FT4 (Ελεύθερη Τ4) – ελέγχει την ποσότητα του ωφέλιμου Τ4 στην κυκλοφορία του αίματος
 4. TgAA – ελέγχει το επίπεδο των αντισωμάτων

Ποια είναι η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού στα μπόξερ;
Ευτυχώς,αυτό είναι θεραπεύσιμο.Ο κτηνίατρός σας θα συνταγογραφήσει φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης.Στις περισσότερες περιπτώσεις,ένας σκύλος θα πρέπει να παίρνει αυτό το φάρμακο για το υπόλοιπο της ζωής του.Μόλις σε ένα σκυλί δίνεται αυτή η θεραπεία,θα πρέπει να thyroid_hormone_testing_in_dogs-1παρακολουθείται συχνά για να διαπιστωθεί ότι λαμβάνει τη σωστή δόση.Αυτό το φάρμακο λειτουργεί συνήθως αρκετά καλά.Ένα μπόξερ θα πρέπει να δείξει σημάδια αυξημένης ενέργειας σε μόλις 2 εβδομάδες.Εάν ένας σκύλος είχε το σύμπτωμα της τριχόρροιας,σε 4 με 6 μήνες το περισσότερο τρίχωμα,αν όχι όλο,θα επανέλθει.Όλα τα άλλα συμπτώματα θα πρέπει να εξαφανίζονται μέσα σε περίπου 2 μήνες.

Πηγή: allboxerinfo
Μετάφραση του άρθρου: boxeromania

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s